Syskonkärlek…

Min fina bror Joakim...

Jag älskar verkligen mina älskade syskon. Min syster Linda och mina bröder Johan, Jonas och Joakim. Det är så härligt att ha så många syskon och att man har en sådan fin relation med dem. Alla mina syskon utom Joakim bor här i Stockholm och dem träffar man ju lite då och då, men Joakim som bor nere i Småland ser man allt för sällan. Men nu i helgen är han och hans flickvän uppe i Stockholm på besök och bor hemma hos mig vilket jag tycker är supermysigt.

Liam spelar tv-spel med yngsta morbror...

Och när vi suttit här och ätit middag allesammans så kan jag inte låta bli att tänka på att även om man är syskon och har haft ungefär samma uppväxt hur olika man kan vara i personligheterna. Jag och Joakim är väl kanske de som är mest olika varandra i syskonskaran. Han älskar att bo på landet och det bästa han vet är att vara ute i naturen, få vara med sina hundar och jaga. Och jag älskar att bo i Stockholm där det är nära till allting och jag hatar att tälta. Men det beror ju naturligtvis på att man föds med olika personligheter och att även om man får samma uppfostran på sätt och vis så kan man ändå behandlas lite olika beroende vart i syskonskaran man är av sina föräldrar.

Har läst lite i en bok om detta och det är väldigt intressant faktiskt. Kommer nu inte ihåg vad boken heter men det är en svensk författare och då går man igenom hur det är att vara äldst, mellanbarn och yngst i en syskonskara. Hur detta påverkar familjelivet, arbetslivet och kärlekslivet. Och visste ni att de flesta väljer en partner i sitt kärleksliv på ett sådant sätt att man fortsätter att ha sin roll som man hade i sin syskonskara. Tex en storebror passar bäst att vara tillsammans med en tjej som varit lillasyster. Det finns ju massa varianter på tex ensambarn, mellanbarn osv men om man gör en lång bok kort så kan man säga att det enligt statistiken är så. Och då tänker jag lite på hur min omgivning ser ut. Jag är storasyster och är tillsammans med en lillebror/mellanbarn. Min syster är mellanbarn/lillasyster och är tillsammans med en storebror. Båda mina bröder Johan och Jonas är mellanbarn/småbröder och har båda en storasyster. Min mamma var lillasyster och pappa var storebror. Är det inte konstigt. Tänk efter själva, hur ser det ut i er egen relation. Är ni också kvar i era gamla mönster från uppväxten. Och anledningen till att vi omedvetet väljer det så här är att man har vissa roller under sin uppväxt och att man undermedvetet vill fortsätta att ha denna dynamiken. Lustigt va! Väldigt intressant! Stämmer såklart inte in på alla utan detta är en generalisering, Men fundera själv, känner du igen dig? Skriv gärna om det här i kommentarsfältet, jag tycker att det vore intressant att höra er åsikt om detta.

Ha det så bra!

Kram

/Laila

 1. Monika skriver:

  Jag är lillasyster och är ihop med en storebror =)

 2. Malin skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Hej!
  Jag är lillasyster och är gift med en lillebror. Även min storebror är tillsammans men en storasyster. Min mor är iaf lillasyster och far storebror.

 3. Sofie skriver:

  Hej
  Jag är storasyster och gift med en storebror, min syster är lillasyster och gift med en lillebror.

 4. Terese skriver:

  boken heter ”äldst, yngst eller mittemellan”

 5. Haha, ja de stämmer ju. Jag är storasyster och gift med en storebror, Min lillebror är ihop med en storasyster:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..