Trandagen imorgon….

Har ni hört talas om trandagen?

När jag växte upp så firade vi alltid trandagen. Det låter nästan som något jag har hittat på, jag vet. Men det är helt sant faktiskt. Trandagen är alltid samma dags om Våffeldagen dvs den 25/3 så det är rätt lätt att komma ihåg. Men detta är något som är en väldigt lokal tradition och kommer från sydöstra Småland, runt Kalmartrakten (till vissa delar av Blekinge och Öland också har jag förstått). Och traditionen har flera hundra år på nacken. Anledningen till att vi i min familj firat detta är ju att min mamma är från Kalmar och även om vi bott på andra ställen i Sverige så har vi tagit med oss detta firandet. Hur går det då till och vad går det ut på?

Man firar att våren och sommaren är på väg. Och det är just tranorna som kommer med det budskapet som bekant. På sin färd norrut så lämnar tranan lite trangodis till alla snälla barn. Därför ska barnen hänga upp en strumpa på sängen natten till trandagen och har man varit snäll så har tranan lämnat lite trangodis i strumpan.

Jag kan säga att detta var en mycket uppskattad tradition för mig och mina syskon under vår uppväxt. Barn älskar godis, särskilt jag och mina syskon. Så gissa om vi hade varit snälla! 🙂

Så inatt är det jag som leker trana och placerar lite godis i Liams strumpa som han hängt upp.

Är det fler av er som känner igen detta? Vore kul att höra!

Ha det så bra!

/Laila

 1. Som barn var det lycka att vakna på morgonen och det låg godis i strumpan. Hängde faktiskt upp kalasbyxor ett år och hoppades på mycket gosaker 🙂
  Ha Ha….kommer ihåg att min dotter skrek och var livrädd för att tranan skulle komma in i hennes rum….stackars barn ! 🙂
  Undrar om hon tänker föra traditionen vidare. Ska tillägga att även jag växte upp i kalmar, bor idag i Västervik där man inte hört talas om denna dag.

 2. Javisst kommer jag ihåg Trandagen! När jag var liten och växte upp i Oskarshamn kom alltid Tranan med godis! Jag hängde upp mina knästrumpor på elememtet(!) kvällen innan.Sen låg det godis i strumporna på morgonen! Men en gång låg det choklad i som hade smällt! /mamma tänkte väl inte på det!) I skolan : Just på Trandagen var också det tillåtet att sätta fast en papperslapp med”ett snäll skämt” på någons rygg! Även på lärarna! (början av 60-talet) Nu bor jag i Gävle o här blir alla förvånade när jag berättar om Trandagen! Jag kom plötsligt ihåg denna dag, o fick förra året lust att fira den med mina 6-7åringar i Förskoleklassen! Så barnen fick höra talas om Tranorna som återvänder o kanhända…om barnen varit bra kompisar…lägger Tranan lite ”gutt” i strumpan! Så alla barnen fick hänga upp var sin strumpa (eller raggsocka) i vårat låga fönster…dagen därpå låg det fullt med fjädrar där o tablettaskar i strumporna!Gissa om det blev populärt!!!

 3. Lena skriver:

  Tranan kommer alltid på marie bebådelsedag:)
  Mormor var kalmartös så traditionen går vidare. Precis som du Laila så var det väldigt poppis när man själv var barn att tranan kom….

 4. Visst firar vi trandagen, det är en tradition vi har tagit med oss till våra barn & det är givetvis mycket uppskattat! Bor i Läckeby, norr om Kalmar.
  Kram

 5. Absolut! Trandagen är ett måste! Jag är född och uppvuxen i Kalmar och självklart har jag hängt upp strumpor sedan jag var liten. Nu när jag är gravid hoppas jag kunna ge mitt barn den traditionen nästa år när trandagen kommer igen! Kul att du kände till det, många rynkar på näsan och tycker jag är jätte-konstig när jag berättar om fenomenet. Jag bodde i Stockholm i några år och där var det ingen som fattade vad jag babblade om. Men det verkar vara en väldigt lokal företeelse!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..