ANNONS

Nu får det vara slut med den här skitboken!

/

I går kväll satt jag med Liam och gjorde läsläxa. Liam går i tvåan nu och i deras klass har de sedan de började skolan haft en läsbok som handlar om Moa och Mille. Det är många gånger jag har reagerat över innehållet i denna bok när Liam och jag suttit och läst tillsammans. Jag har ifrågasatt innehållet om det verkligen är lämpligt men ni vet hur man kan bli, lite handlingsförlamad och lite trög i reaktionen ibland för att man litar så blint på att skolan förser våra barn med bra studiematerial. Men igår tog det priset och jag och Niclas här hemma gick i taket.

I boken som vi läste igår så hade en av barnens pappa hamnat i fängelset för att han hade stulit saker. Stulit saker hade han gjort för han behövde pengar till att köpa narkotika med!!!!!! HALLÅÅÅÅ!!! Är detta lämpligt att skriva om i en bok för 2:a klassare???? Historien fortsätter sedan med att Mille som har astma och som inhalerar med sitt astmaspray blir retad för det och man retar honom att han är knarkare och tar narkotika. Ni förstår så sjukt detta är! Så fortsätter det så här i fler kapitel.

I ett tidigare kapitel har man också kunnat läsa om Mille som är ledsen för att hans föräldrar ska skiljas. Ja, det är väl en bra sak att ta upp då många barn går igenom det. MEN, i läseboken så är mamman jätteledsen för att de ska skiljas för att Milles pappa har lämnat familjen för han har blivit tillsammans med en tjej som heter Lisa som är 26 år gammal och pappan har ljugit för dem. Och detta är bara ett litet lätt urval ur min sons läsbok som de använder i skolan.

Allvarligt! Tycker ni att detta är ämnen som hör hemma i en läsbok för en 2:a?

Självklart tycker jag att man ska ta upp saker i läseböcker om olika problem såsom mobbing, utanförskap, att föräldrar skiljer sig, men det är också viktigt att vara konstruktiv i detta. Ska man ta upp svåra saker tycker jag att man ska göra det på ett pedagogiskt sätt. Man ska heller inte bara ta upp allt som är jobbigt, det är ju faktiskt så att det händer roliga saker när man går i ettan och tvåan med. Men detta har man missat helt i de här böckerna. Det är bara tunga problem hela tiden.

Det vi läste igårkväll var droppen för mig. Både jag och Niclas var så förbannade här hemma. Niclas tyckte att vi skulle kasta och bränna boken på en gång. Nu var vi kanske inte så drastiska tillslut även om det känns som att det är precis vad man vill göra. Men den här boken är helt klart olämplig att ha som läsbok för lågstadiebarn. Den borde faktiskt förbjudas helt att används i skolan då jag tycker att den saknar helt pedagogiskt syfte. Så jag följde med Liam till skolan idag och pratade med läraren om detta nu på morgonen. Och det visade sig då att man inte haft resurser att byta ut den här boken tidigare. Men de som ska börja ettan efter sommaren kommer ha nya läsböcker och slipper Moni Nilssons hemska läsbok om Moa och Mille. Men jag hoppas verkligen att de gör något åt situationen för de som går i ettan och tvåan nu. Jag tycker INTE att de ska få fortsätta att läsa om Moa och Mille. Och hur det ska gå till vet jag inte, men det är verkligen något att ta upp med de andra föräldrarna och gå vidare med på skolan.

/Laila

69
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00