Elitsatsning i fotbollsklubb?

Läste i tidningen idag att man ska elitsatsa redan bland 6-7åringarna i en av fotbollsklubbarna här i Stockholm. Att elitsatsa bland barn behöver faktiskt inte vara fel. Om man har ett barn som har talang och har ett stort intresse av att utföra sin idrott tycker jag att det finns alldeles för få möjligheter att satsa mer på sin idrott.

I den här så kallade ”elitgruppen” skulle man då alltså erbjuda barnen en mer professionellt utbildad tränare för barnen och att de kommer träna flera gånger i veckan.

Som sagt, detta är i sig inte fel. Det ska finnas möjlighet för barn att kunna satsa mer på sin idrott om de själva vill det. Det finns ju redan varianter på detta om man tex är musik eller teaterintresserad. Man kan då söka sig till olika skolor om man har ett sådant intresse. Så varför skulle det inte finnas något sådant även i idrottsvärlden. Men också bara så länge barnet själv önskar detta. Så långt inget konstigt för mig, MEN det jag tycker är väldigt märkligt i hela den här historien om att fotbollsklubben ska elitsatsa är tillvägagångssättet.

Om jag nu inte har missförstått det hela så har man kallat ALLA 6-7 åringar som tränar för klubben till en ”inventering” där man ska sålla ut bland dessa vilka som hör till elitgruppen och att detta då dessutom ska vara obligatoriskt. Detta känns inte rätt.

Det blir ju på något sätt samma sak som att gå till en audition. Att gå på en audition finns det ju alltid en risk att få ett nej. Det måste man vara införstådd i om man går dit, och det är de flesta som gör det. Men man väljer ändå att gå dit och pröva om man känner att man klarar av att få ett nej. Och att det då ska vara obligatoriskt känner jag är helt fel. Det känns faktiskt nästan som om man är tillbaka på skolgården och den som är sämst blir stående kvar där på planen och vald sist. Fruktansvärt tycker jag! De barn som inte önskat att ens bli bedömda måste bli bedömda över sin talang. För de flesta av dessa barn handlar det ju bara om en rolig lek och för några få något som de på allvar vill satsa på. Så varför ska man bedöma alla. Det förstår jag inte alls!

Ska det vara så att man som klubb vill ge barnen en möjlighet att satsa mer på sin sport så ska det vara frivilligt att söka sig dit. De har ju då säkert ett begränsat antal platser och måste då självklart ha någon form av uttagning till laget. MEN att ansöka till laget SKA vara frivilligt! Punkt slut!

Vad tycker ni om det hela?

/Laila

Och att man sedan använder order ”inventering” tycker jag låter väldigt hemskt. Det känns som att man bara ser barnen då som en produkt för framtiden i klubben och inte att det är barn det handlar om.

 

 1. Carina skriver:

  Min son spelar i denna klubb, vad jag har förstått så är man inbjuden att delta i att testa till en högre grupp. Absolut inte obligatoriskt! Min son valde i år att inte försöka men han vill till nästa år…..eller då kanske han har fått intresse för en annan sport eller aktivitet 😉 härligt att det svänger!!

 2. Cicci skriver:

  och sen undrar föreningarna varför de inte har ett helt ålderslag när dom är en sådär 15 år och ska bilda A-pojklag??!? Näää, undra varför? De gräver ju sin egen grav för att just som nån annan skrev så är det inte säkert att de som älskade att träna hårt och mycket inte alltid e de som blir bäst i vuxen ålder eller så har de rent av tröttnat på att hela tiden puschas. Har sett flera skräckexempel i hockeyn där några av mina barns lagkompisar inte ens är glada längre när de gör mål….De spelar för att göra mamma och pappa glada!
  Individ- eller nivåanpassning måste ju ändå vara det bästa. Och ofta ger det sig själv, killarna själva har en rätt bra rangordning och vet vem som är bättre än den andra men vi vuxna behöver ju inte förstärka den. JAG skulle aldrig tala om för min 6-7 åring att ”du passar inte i det här laget, du är för dålig”, och inte f-n heller skulle jag köra stan eller kommunen runt för att få en plats i ett annat lag!!!
  Sen slutar allt detta med att alla föreningar vill elitsatsa, för ingen vill ju förlora!
  Sen finns det ju stadslag, dm-lag, skolor med inriktning på olika sporter, så det finns andra ”morötter” som nån här skrev!

 3. Finns det någon undersökning på att de som är bra när de är 6-7 år är de som spelar i landslaget när de blir 20år?
  Det måste ju ändå vara viljan som är det viktigaste.
  Är själv tränare för ett flicklag (8-9år) där kvaliteten är väldigt blandad, men lyckan är när de kämpar och är glada. Det kämpar som ett lag 🙂

 4. Lena skriver:

  Jag tycker inte det är fel att ge även de mer talangfulla barnen en morot. Det behöver inte göras med en uttalad elitsatsning. Min 9-åring har ett brinnande intresse för fotboll. Hans tränare delar upp killarna på träningen efter nivå(inget som barnen vet) och gör olika övningar för att alla ska utvecklas och få stimulans. Däremot på matcher mixas lagen. Jag kan erkänna att min son inte alltid är glad för det, då han tycker att det inte blir så bra spel.
  Som förälder är jag kluven. Visst hade det varit kul med ett lag med de killar som tränat längst och är samspelta. Samtidigt förstår jag att det inte är roligt för dem som inte platsar i ”första” laget. Det är en balansgång mellan att hålla kvar talangerna, men inte tappa bredden.
  Personligen tror jag inte man ska forcera någon elitsatsning för 12-års ålder.
  Detta är ett spännande ämne och väldigt intressant att läsa alla argument.

 5. Jag håller med dig i stort Laila och Cajo, här i kommentarsfältet, så himla bra skrivet! Kommer ihåg en intervju med Anders Järryd där han sa att det var helt galet med de föräldrar som försökte få sina barn till tennisproffs genom att träna tennis i stort sett dagligen, i den åldern behöver man prova på flera sporter och utvecklas på flera sätt än bara genom tennisspelande för att kunna bli riktigt bra. Det var nog inte det svar som ”tennisföräldrarna” hade väntat sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..