Krönika Wellness

Tack för era frukosttips! Ska nog testa några av era tips i helgen.

Ni som har följt bloggen kommer kanske ihåg att jag skriver en krönika för Wellness en gång i månaden. Och tänkte att jag skulle lägga ut en av mina gamla krönikor idag. Den skrevs strax innan jag fyllde 40 som ni kanske förstår av texten. Hur har ni det själva när det gäller 40-års kriser och åldersnojor?

40-årskris?

Snart fyller jag år. Ja det är egentligen inget särskilt med det för det gör vi alla en gång om året och firar att vi blivit ett år äldre. Men detta år fyller jag 40 år och för många är detta en magisk gräns. Eller snarare en skräckgräns att passera rent åldersmässigt.

När jag var liten och min mamma fyllde 40 år kommer jag ihåg att jag tyckte att hon var oerhört gammal. En riktig gammal tant! Att man själv en dag skulle fylla 40 kändes lika avlägset och långt borta som möjligheten att jag skulle bli astronaut och flyga till månen. Men åren går, väldigt fort ibland och så är den dagen plötsligt här. Ju närmare min 40-årsdag som jag kommer, desto fler blir omgivningens kommentarer och frågor om jag börjat känna av någon 40-årskris ännu.

40-årskris??!?  Det känns mer som regel än undantag att man ska få någon slags sådan kris. Men jag måste då ärligt svara att jag inte känt av någon något spår av någon ålderskris ännu. Fast vem vet, på min födelsedag kanske jag vaknar upp krisar rejält. Jag kanske flippar totalt köper mig ett par hotpants, tatuerar in barnens, makens, släktingars och till och med grannens namn och ansikten på kroppen, färgar håret knallrött och slänger in ett par silikonbröst uppe på det.

Men det tror jag inte.  Jag känner mig faktiskt väldigt bekväm med min ålder, hur jag ser ut och vart jag befinner mig i livet. Ärligt talat så tycker jag att det är så oerhört skönt och befriande att bli äldre.

Värre var det nog åren runt 30. Jag fick aldrig någon 30-årskris men jag hade ett par år som jag tyckte att det var väldigt jobbigt att bli äldre. Det var främst mina tankar på att jag tyckte att jag höll på att bli för gammal att skaffa barn. Jag längtade väldigt mycket efter att få barn och önskade inget hellre och hade fått för mig att få barn efter 30 var oerhört gammalt. Så fel jag hade! Det var ju bara i mitt eget huvud som jag hade satt upp en bild av att man var gammal om man blev mamma efter 30. Jag hade nog aldrig trott om någon sagt till mig då att jag skulle få mitt andra barn ett par månader innan jag skulle fylla 39 år. Men de här funderingarna gick som tur var över väldigt fort.

Varför får man en ålderskris egentligen? Jag tror själv inte att det egentligen är själva händelsen i sig att plötsligt fylla 30 eller 40 som triggar igång en kris inom många människor. Det handlar nog mycket om vad man själv har för inre bild och mål över var man borde befinna sig i livet vid en viss ålder. Man har kanske lite undermedvetet kanske redan man var liten satt upp vissa saker som mål i livet. Och om ens drömmar och mål befinner sig väldigt långt bort från verkligheten, ja, då kan det nog bli en riktigt jobbig väckarklocka när man inser detta och det är nog då enligt min gissning som ålderskrisen slår till med full kraft.

Men har man båda fötterna på jorden, har en viss självinsikt och rannsakar sig själv med jämna mellanrum tror jag nog att man i stora drag slipper någon form av ålderskris.

Att få rynkor är en sak som är oundvikligt ju äldre man blir. Det går inte att undvika. Och jag tycker om rynkor. Det ger människor karaktär, ett djup och en föraning om att det finns massor av historier om ett spännande liv denna person har att berätta.

Vissa rynkor är trevligare att få än andra. Jag har ju hellre skrattrynkor än bekymmersrynkor så jag ser till att ha roligt och skratta mycket. Det är ett bra tips. Men man måste dock ta i beräkning att krämerna i badrumsskåpet blir bara fler och fler i takt med att rynkorna förökar sig. Det är som att de är en ekvation där förhållandet med antalet rynkor i ansiktet alltid är lika stort i förhållande till antalet krämer i badrumsskåpet.

En positiv sak med att bli äldre som kvinna är att man inte längre bryr sig om vad andra tycker och tänker om en. Man är mycket mer självsäker och litar på sin egen förmåga att klara av svåra saker. Dessutom har man ofta en bättre självkänsla. Tänk vad mycket huvudbry man hade kunnat bespara sig själv om mitt 40-åriga jag kunde prata med mitt 20-åriga jag och säga hur bra allt kommer att bli sen, bara man blir lite äldre. Så jag tycker att både du och jag nu skiter i våra skavanker och våra diverse komplex som vi har idag. För det kommer förmodligen bli likadant i framtiden.

Jag kan garantera dig att om ditt 60-åriga eller 80-åriga jag skulle titta på ett fotografi på dig själv från idag och se de saker som du har komplex för idag tex rynkig i ansiktet, åderbråck och celluliter, så skulle du då tycka att du var väldigt fin och helt fantastisk som du är idag. Så var stolt över dig själv och hur du ser ut idag, du kommer älska den kroppen och det utseende du har idag när du är äldre.

Så lyssna på ditt klokare äldre jag från framtiden och älska dig själv precis som du är redan nu! Tänk så mycket huvudbry och komplex du kan spara åt dig själv redan nu! Det blir bara bättre med åren!

/Laila

 1. Har aldrig haft ålderskris, men sen blir jag ”bara” 23 i år. Har mer känt att jag inte hunnit lika mycket som andra i samma ålder. Tidigare ville jag ha barn innan 25 år för att inte uppfattas som gammal men idag har jag helt ändrat uppfattning och skaffar barn den dagen jag fått göra allt jag velat, resa, tävla, ja i princip finns det inget som stoppar mig, men ett barn stoppar mina drömmar så det kommer då jag är klar med mina drömmar.

 2. Susse skriver:

  Fantastiskt att du å ena sidan ursäktar dig över att ha bloggat dåligt och sen lägger du ut en gammal krönika… Trist.

 3. Lena skriver:

  Det kunde ju va värre..
  Tänk va kul att man har turen att få bli äldre 😀
  Det finns alldeles för många runt oss som tyvärr mister nära och kära allt för tidigt. Varför oroa sig för rynkor och ålder. Ta vara på tiden och gläds över att vi får vara med, och kan få uppleva de olika åldrarna….

 4. vibeke skriver:

  jättebra skrivet ,själv börjar jag närma mej 40 =)

 5. Lotta skriver:

  Jag har inte minsta lilla åldersnojor. Trots att jag pga funktionshinder inte kan träna alls (mao mycket löst skinn) och har en och annan rynka som sig bör vid 45. Andvänder den kräm som står på hyllan för att jag hatar att bli så torr men inga ålderskrämer alls.

  Förr åldrades man å det var naturligt med rynkor, valkar och löst skinn. Idag ska vi se ut som ungdomar trots vår ålder. Jag tänker åldras enligt den filosofin att kroppen ser ut som den gör av en anledning. Själv älskade jag att klappa på mormors skrynkliga skinn å jag tyckte hon var så fin.

  Jag känner mig fin jag med utan bröstlyft, bantning och rynkkräm. Vilken tur jag har!

  Ha en fin helg,

  Kram // Lotta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..