Madicken nostalgi…

Slog på TV:n nu på morgonen och vad ser jag då? Jo, ett avsnitt med Madicken. Älskade Madicken när jag var liten. Berättelsen är väldigt mysigt filmad och berättad. Min mamma älskade också Madicken och de fina klänningarna som Madicken och Lisabeth hade på sig. Så mamma brukade sy sådana där klänningar till mig och min syster, med förkläde och allt som vi hade på oss på julafton eller midsommar. Hon sydde till och med en liten söt väska i samma tyg som klänningen. Kunde inte hitta en bild på mig och min syster nu på morgonen men hittar jag ett foto så ska jag visa er någon gång. Mamma var duktig på att sy, och även om det kanske är lite töntigt att man ska kläs i likadana kläder som syskon så är det lite gulligt också tycker jag. 🙂

 

IMG_4502

Många som brukade titta på Madicken identifierade sig kanske med Madicken, men inte jag. Jag gillade mest Lisabeth. Kände mig nog som en blandning mellan de två. Dessutom så tyckte alla att jag pratade VÄLDIGT lik Lisabeth. Det blev extra påtagligt när vi flyttade ner från Småland ner till Skåne, då tyckte hela min klass att jag var väldigt lik Elisabeth. Så det fick jag höra mycket. Och när jag idag hör bandinspelning från när jag är liten kan jag själv tycka att det faktiskt är lite likt. He he!

 

 

IMG_4504

 

Pratade nyss med syrran och nämnde då detta, då sa hon att jag inte bara var lik i rösten. Jag såg ju också ut som Lisabeth med min frisyr och allt. Jag trodde inte riktigt på det så jag var tvungen att leta fram ett gammalt skolfoto. Och här är det. Vad tycker ni, har syrran rätt? 🙂

 

hämta

 

Själv tycker jag inte att hon har rätt, men jag  kan säga att jag själv tycker att Liam såg lite lik ut Lisabet när han var liten. He he!

IMG_4503

 

 

Som ni ser på bilderna så var det inte bara Madickenkläder som mamma sydde, utan hon både stickade och vrikade fina västar som ni kan se på bilderna. Var det bara min mamma som sydde nästan alla våra kläder. Ibland känns det så för nästan ingen i min klass hade hemasydda kläder. Och så var det ända upp till nionde klass. He he! Men jag kanske inbillar mig att det var ändå mer vanligt förr att man sydda sina egna kläder. Eller vad säger ni? Hur mycket syddes det egna kläder hemma hos er?

 1. Lotta skriver:

  Den søta lilla Laila kjenner jag igen 😉
  Mamma sydde med till Lina o mig, vi såg ju alltid helt lika ut 😉 Då tyckte jag inte det var kul alls , men nær man ser på bilder i dag var det ju rætt så gulligt 😉

  Stor Kram till dig
  Lotta

 2. Hej Laila!! och JA, vissa likheter finns allt mellan dig o Lisabeth;) Älskar Madicken och planerar redan att min lilla dotter på 3 mån ska få sjunka in i Astrid Lindgrens fantastiska värld! Min mamma sydde mycket till mig och mina syskon också, speciellt till skolavslutningar, stickade tröjor mm. Nu har hon börjat om igen till min lilla skatt! Syr själv, jobbar faktiskt med det, så jag hoppas att mitt barn inte kommer att skämmas i sina Madickenklänningar;) Ha det bäst/ Kram Karolina

 3. Himmel vad lika ni var och Liam var faktiskt ännu mer lik 🙂
  Min mamma sydde också kläder till mig…jag tyckte det kunde vara lite jobbigt ibland då jag inte riktigt delade min mammas smak alla gånger…idag kan jag skoja och reta henne och säga typ; …” Åh vad snygga dom där blommiga byxorna i sammet var”…och då skrattar hon gott….Men snäll som man var så hade man på sig dom kläder som mamma la fram. Att bråka och vägra ha vissa kläder var liksom inte ok på den tiden…
  Ha en fortsatt god påsk helg!
  Kram Lotta

 4. Oj så lik du är Liam. Helt galet. Ja och hemmasydda kläder hade jag också. Mycket stickat såklart och det mesta var hemmagjort. Minns särskilt de stickade vantarna som blev blöta på tre sekunder och luktade gammal apa sen när de torkade på elementet hahaha

 5. Brukade sy kläder som småsyrrorna hade då de var ute och lekte och då de blev lite äldre sydde jag även dräkterna de använda när det skulle tävlas i konståkning 🙂
  Funderar nu i stundande bröllopstider på om man skulle ge sig i kast med att rita upp sin egen? Sen om jag vågar sy själv får vi se 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..