Ibland tycker man olika!

Hej på er!
Tack för era svar på förra inlägget, om jag nu ska kontra med ett svar tillbaka så anser inte jag att timeout är en skamvrå utan ett ställe man får vara på för att lugna sig och för att sedan lämna när man vill och förstår att sättet man uppförde sig på inte fungerar och inte är ok.
Det är inte till för att man ska stå och skämmas eller på något sätt känna sig dum i. Jag är inte ett dugg rädd för att jag gör fel i detta eftersom jag uppfostrar kit precis på samma sätt som jag gjort med Liam och har då facit i handen. Sedan så har jag själv blivit uppfostrad så och jag har inte mått dåligt på något sätt, snarare tvärtom man får lugna sig och sedan prata om det och sedan blir det pussar och kramar. Det är ingen som tar skada av att få time out om det görs på rätt sätt. Och när kit blivit lite äldre så har jag ett kulsystem som jag kommer att börja köra med precis som jag gjorde med Liam och som min mamma gjort med mig. Man får kulor varje dag om man varit snäll och när burken är full med kulor så får man en liten leksak ( något billigt symboliskt ) för att ha som morot. Skulle det vara så att man inte uppför sig så ryker en kula och då tar det ju längre tid innan man får sin lilla belöning. Det fungerade från när Liam var 3 år tills trotsåldern var över. Det kanske låter hårt men jag vet att det inte är det för den kärleken, omtanken, ödmjukheten och så mycket som vi pratar om allt och lyssnar på vad tex Liam tänker och tycker så vet jag att detta fungerar i vår familj.
Men alla gör såklart det som är bäst för sin familj och då litar jag på att ni själva har koll på det eftersom ni känner er familj bäst precis som jag känner min familj bäst.

image

Idag har kit och jag varit och handlat och då såg kit en vithårig farbror med vitt skägg. Kit stannar upp och stirrar sedan pekar han på farbrorn och säger -TOMTEN!!!
Den fina farbrorn i affären började skratta och sa att han inte var tomten men att han kände honom och skulle hälsa till honom he he.

image

Kit som kan själv fick lägga upp alla varorna på bandet till kassörskan och det gjorde han faktiskt riktigt bra.

image

Idag var jag och träffade Hanna på Care Lidingö för att fixa mina fötter och naglar, och herregud vad torra fötter jag hade, när det är vinter så blir mina hälar väldigt torra och får sprickor som gör grymt ont. Men nu så känns dom som en bebis rumpa kan jag säga.

image

Svart nagellack fick det bli denna gången, jag känner mig så blek så att jag inte har lust att ha på mig någon annan färg helt enkelt. Sedan så tycker jag i och för sig att svart är väldigt snyggt.

image

När jag kom hem så hade Niclas gjort lammhjärpar och det var fantastiskt gott!

image

Receptet finns i min kom i form bok om ni är sugna och för er som inte har den så kan jag lägga upp det receptet i morgon för nu är jag så trött och måste hoppa i säng! Kram L

 1. Pedagog skriver:

  Helt klart kan det vara rätt med Timeout. Barnen ska ha regler precis som vi vuxna och följs inte dom så måste barnen få en konsekvens. Sedan kan varken DU eller JAG välja vad som är rätt och bäst för varandras barn! Däremot är ett säkert, gör man lika mot alla barn så är det ändå inte rättvist. Det är nämligen så att alla barn är olika och behöver olika sätt att lära sig livets gång för att det ska BLI rättvist. Nisse kanske du bara behöver titta på och han förstår att det blev tokigt medan Kalle behöver du prata med och Anna behöver du lägga en hand på axeln eller sätta på timeout. Allt detta för att barn är olika. Svenska människor är så rädda att de ska anses ”bestraffa” sina barn bara för att de visar rätt eller fel och att saker och ting i livet får konsekvenser. Nää föräldrar, ta ert ansvar och hjälp barnen att få en rättvis uppfostran där de förstår rätt och fel för i vidare livet är det ingen som gynnas av att tro att dom är kungar och får göra som dom vill.

  1. Tycker det är sorligt att du som pedagog, inte förstår att man som förälder kan ge barnen allt du skrivet om, ramar och regler, lära sig rätt och fel, att ens beteende leder till något (ex att Elsa blir ledsen när du drar henne i håret), att föräldrar kan ta sitt absoluta ansvar fullt ut- UTAN att köra med bestraffning osv. Tycker det är helt makalöst att människor inte kan skilja på slapp uppfostran och inte. Att människor tänker, föräldrar som inte kör med bestraffning eller belöningssystem = slappa föräldrar. Herregud vad okunskap det finns!! Sorligt som sagt att du som pedagog inte har mer kunskap.

  1. Herregud (antagligen någon gammal i tråden som inte kan släppa det där); SORGLIGT stavas det! Sorg, heter det – inte sor. Sen, lägg ner nu va´?!

 2. Vickan skriver:

  Hej!
  Först vill jag tacka för att du delar med dig av uppfostranstips, sen måste jag ju be dig gå in lite mer detaljerat på ”kul-burken”! Det va ju en superbra grej & absolut något jag vill använda mig av när min lille är så pass stor så det funkar. Tar man bort en kula direkt om barnet gör något galet eller gör man det på kvällen, likaså om barnet gör något bra, lägger man i en kula direkt då? 🙂
  Kram å tack 🙂

 3. Maria skriver:

  Tips: ta ett fotbad med vatten och bikarbonat. Man blir jättelen om huden! Stor burk bikarbonat kostar bara 30-40 kr. Är även bra mot sur mage (magsår), sura muskler, mm.

 4. Då man blir arg eller frustrerad försvinner det logiska och därför är det viktigt att få lugna ner sig!Då frustrationerna släppt kan man logiskt förklara eller prata om det som hänt.Time out är precis det som behövs!Det är ofta ,speciellt i skolan,som vi struntar i att vänta ut de arga eleverna vilket oftast bara blir värre.Jag jobbar som lärare och för de elever som lätt blir arga har vi” time out ställen”dit de får gå för att lugna sig!Funkar jätte bra!Belöningssystem är toppen!Man utvärderar vad som varit bra kontra dåligt men jag anser att man inte skall ta tillbaka något man belönats för.Då försvinner det bra som man gjorde dagen innan!Då var det ju inte bra?Det bästa är att inte ge istället. Ulle

  1. Sonika skriver:

   Reträttplats är en väsentligt stor skillnad mot naughty spot/ time out alt skamvrå….en reträttplats kan man använda på barn som förstår innebörden av det! Lailas pojke är två år. Ett sådant litet barn kan självmant inte förstå innebörden av att självmant dra sig till baka. Han blir helt sonika satt/ledd till skamvrån av sin mamma.
   Mitt råd är att vänta till någon kan förklara för barnet att det handlar om reträtt….inte en plats för skam.

 5. Lena skriver:

  Belöningsystem och huruvida de är effektiva eller inte finns det ju delade meningar om … Men för allt i världen TA INTE BORT EN BELÖNING SOM DU EN GÅNG HAR DELAT UT !!
  Bara för att man ”har gjort så tidigare och det fungerade ju bra ” eller ”mamma gjorde så med mig” så betyder det inte att det är bra….tänk ett steg längre, varför straffa barnet genom att ta bort något som det faktiskt fått kämpa för ?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..