Kan själv!

image

Kan själv….känns det igen? Kit har nu kommit in i kan själv perioden riktigt ordentligt. Det är hela tiden kan själv och om man nu inte skulle kunna själv så blir man så himla förbannad. Allt nuförtiden tar extra låååång tid för att Kit har bestämt sig för att göra det mesta själv. Visst är det kul i måttliga doser men har man lite bråttom eller om det faktiskt är något som man kan göra illa sig på så är det mindre roligt. Steka ägg kan ju vara kul om man hjälps åt och i morse var det ett litet tvåårs utbrott innan det accepterades.
Hur har ni det där hemma med trotset? Är ni mitt uppe i det eller har ni kommit ur det? Själv så kör jag faktiskt efter nanny akuten om Kit blir för trotsig och kastar sig på golvet och skriker så får han time out! Vilket innebär att han får skrika av sig i sitt rum och när han är redo att säga förlåt och är lugn så får han vara med igen. ( självklart är dörren öppen ) Jag körde det på Liam när han var liten och det fungerade lika bra då som nu. Hur gör ni där hemma när guldklimpen förvandlas till ett litet monster?

image

Brorsan kräktes i natt den stackarn, alltid är det nått är det inte ungarna så är det hunden he he! Iallafall så mår Brorsan bättre nu och äter normalt och dricker normalt. Så efter frukosten tog vi vår obligatoriska runda tillsammans vid kottlasjön.

image

Det är helt galet väder egentligen, ingen sol ingen snö ingen vinter!! Det känns bara som en enda lång höst! Jag hittade ett foto som Anders tog på mig den 19 Februari 2002 alltså idag för 12 år sedan i vår trädgård!

image

Lite skillnad…det var hur mycket snö som helst det året helt galet. Jag kommer ihåg att man sa att det var den värsta vintern på 13 år. Iallafall vore det skönt att få sol nu och strunta i vintern den har redan haft sin chans nu tycker jag att våren kan få komma lite tidigare. Man kan ju alltid hoppas he he kram L

 1. Snälla Olivia åtminstone försök få in i din skalle att time out är skamvrå finns ingen skillnad hur mycket du än försöker försköna det. Hur vore det om vi föräldrar hade lite mer pedagogiskt sinne eller åtminstone läste och tränade oss till det, för oss som inte har det naturligt, och lite mer tålamod?? Då tror inte jag att time out/skamvrån hade behövts. Jag och min mor pratade efteråt och hon var mycket förlåtande. Det var att bli intvingad i ett rum där jag tvingades sitta still och liksom ”lugna ner mig tills jag var snäll igen”. Vad då lugna ner mig??? Hade inte jag rätt till mina känslor???? Och time out fungerar på exakt samma sätt man bärs=tvingas in i sitt rum, blir tillsagd att sitta där tills man ”lugnat ner sig och är snäll igen”………………… alltså, man har ingen rätt till sina känslor som barn tydligen. Jag har alltid givit mina barn rätt till sina känslor vilka de än har varit.
  Nej Olivia jag håller på inget sätt med dig, jag tycker du och många andra som skriver och håller med om att time out är ett bra sätt försöker försköna en återkomst av skamvrån. Tack ändå för att du åtminstone försökte förstå mig. Kram

 2. ZF skriver:

  Olivia- För det första, vare sig man är Förskolelärare eller Barnskötare så är man en pedagog!
  Med småbarnspedagog menas att man arbetar på en småbarnsavdelning! Men du kanske anser att endast Förskolelärare är kompetenta nog! ( Vilket inte stämmer)
  Trotsåldern! Trots- är utveckling!
  Kalla det vad man vill! Stark vilja kan självklart följa en hela livet men svar ja- trots handlar till stor del om att få sin vilja igenom!

  1. Olivia skriver:

   Jasså ZF, på min tid hette det barnskötare! Man sa också personal istället för ”pedagoger”. Same, same… Det ska låta lite märkvärdigare bara. Jag är av den uppfattningen att barnskötare ofta är mer naturliga och basic till sin personlighet och i yrkesutövandet, än de andra som låter dokument och nya rön styra allt de gör och säger. Helt opersonliga är många av de fskl som jag har träffat, både i jobbet och privat.
   Så där fick du fel uppfattning.

  1. ZF skriver:

   Olivia- Ja då missuppfattade jag. Jag håller med dig vad beträffar det du just skrev. Ha det fint!

 3. Marie skriver:

  Hej, när våra barn är arga har vi kunnat säga att vi förstår att de är arga och att de får vara arga, låtit dem få lugna sig och sen pratat om varför det blev som det blev. Vi har nog aldrig gått upp med barnen på rummet, men däremot lämnat dem en kort stund om de är så arga att det inte gått att prata med dem.
  Kram Marie

 4. Maria skriver:

  Jag hoppas du inte lyssnar på de som är negativa till timeout grejen. Har själv blivit uppfostrad med den. Vilket var kanon. De som gnäller kan köra sina grejer med sina barn helt enkelt, men de vill verkligen veta bäst och anse att de har rätt, det e ju så. Men ta inte åt dig.

  jag är inte förvånad att det dyker upp sånna komentarer och jag lär få dem på mig oxå men kommer att lossas som ingenting

 5. sandra skriver:

  När barnen var små (och ibland fortfarande) körde vi med att när det blev bråk och skrik fick barnet gå in på sitt rum. Vi sa att du stannar här, jag går ut i köket och jag kommer tillbaka om 5 minuter. Efter 5 minuter gick jag in till barnet igen och frågade om barnet ifråga varför det blev bråk eller varför jag var arg på barnet. Och därefter redde vi ut situationen.
  Detta fann vi väldig effektivt på 5 minuter ifred gav tid att lugna ner sig. Ett agrt barn tar inte in något, en arg förälder likaså, en förbannad förälder är ingen bra förälder!! Och att vara arg och diskutera med ett argt barn går INTE!! 5 minuter och både barn och förälder får en chans att lugna ner sig och samla tankarna.
  Frågan om varför det blev bråk var också jättebra! Iblnd hade barnet helt rätt ”för att jag slängde mat på golvet/slog min syster/vill inte klä på mig.. etc” Ibland hade barnet TOTALT missuppfattat situationen ”du blev arg för att jag tog på mig min blåa tröja/glömde ta bort clementinskalen/tappade min smörgås… etc” I de här situationerna fick vi föräldrar en chans att förklara ”nej älskling, det var för att du…. inte för att…” och sen blev det lugnt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..