Sommarekonomi – hur gör ni?

Inlägget presenteras i samarbete med Swedbank

Tänker ni mycket på er ekonomi när det är semestertider?
Jag har precis börjat använda en ny tjänst som jag tillsammans med Swedbank skapat en aktivitet kring här på bloggen i sommar.

Jag har i flera år varit kund hos Swedbank och det är den bank där jag samlat min privata ekonomi. Just nu använder jag Swedbanks Mobilbank och nu även en ny funktion som heter Utgiftskollen.
Med Utgiftskollen får du en snabb och tydlig överblick över alla utgifter genom att visa dem sorterade i olika kategorier. Swedbank har bett mig testa Utgiftskollen under sommaren, en period där de flesta av oss kanske skulle ha nytta av en lite bättre koll på vart pengarna egentligen tar vägen?
Tanken från min sida är att göra en slags ”ekonomisk detox” och se om det går att spara lite extra i vardagen för att sedan kunna göra något speciellt mot slutet av sommaren.
Kanske en resa, något nytt till hemmet eller något annat man önskar?

Jag har den senaste tiden när jag använt mig av Utgiftskollen gjort en del intressanta observationer.
Till exempel är juli en månad när MÅNGA i vår familj fyller år. Det blir en hel del pengar som går till presenter!
Något mer jag upptäckt är att det under sommaren går väldigt mycket pengar till bensin! Vi åker runt en hel del under sommaren, hälsar på vänner, är ute på Lagnö och så har jag ju jobbat med radio RIX och kört dit varje morgon tidigt som bara den..
Men vad jag däremot är mycket stolt över är att jag inte än så länge under sommaren har dragit på mig en enda parkeringsböter som jag annars verkar vara expert på och skäms en hel del för..

Här nedan kan ni se en skärmdump på hur utgiftskollen ser ut.
OBS! Det är inte en skärmdump från min mobilapp, så roligt skall vi inte ha det hehe

Utgiftskollen-översikt-Juli-uppdaterad[1]

Under de kommande veckorna kommer jag att ge er några uppdateringar om hur det går och vad jag lagt märke till tack vare Utgiftskollen.

Mot slutet av sommaren kommer vi också att ha en tävling här på bloggen som Swedbank sponsrar och där alla kan vara med, oavsett om man är kund hos Swedbank eller inte. Vi kan nog alla behöva lite bättre koll på ekonomin i vardagen, och om vi kan hjälpas åt och tipsa varandra så tror jag det kan bli intressant läsning!

Ge mig gärna era bästa tips för att få eknomin att fungera över sommaren och vad är era värsta pengafällor under sommaren?

Kram L

 1. Mitt spartips till mig själv är absolut att försöka tänka på att inte köpa så mycket take-away mat! Känns som att alla mina pengar går åt till dricka/juice/vätska. Helt onödigt då vi har vatten i kran hemma.

 2. Maria skriver:

  Jag lagar alltid matlåda och äter på jobbet. Kvällsmat lagar jag oxå och äter hemma. Att inte äta ute sparar man massor på.

  Jag låter jobbet dra 500 kr i extra skatt varje månad. Dessa pengar får man tillbaka på skatten precis innan semestern – perfekt!

  Behöver man sommarkläder ska man alltid handla det i juni. Då är det alltid REA varje år. I slutet är det oftast halva REA-priset.

  Saker man inte använt på ett tag säljer jag på Blocket eller Tradera. Ingen mening att de ska samla damm utan bättre att få en slant för dem.

 3. Ja de är bra att det börjar komma lite smarta lösningar för att verkligen se var alla pengar går. Det är ju så lätt att dra kortet och man har då ingen riktigt översikt.

  Som singel mamma har allt kretsat kring bra planering och mycket övertid för att få ihop till någon semesterkassa alls. Sakta men säkert har jag pga olika prioriteringar lyckats bättre för varje år. Jag har sett till att ta ut de pengar som kan förbrukas på semestern och lagt i 4 kuvert. Barnen har tyckt att det varit en liten sport att få pengarna att räcka till det man vill göra och dom fick på så sätt lära sig om ekonomi och vad som hör till på ett bra sätt. Om man inte förbrukade alla pengar ur ett kuvert så hamnade dom ju i nästa veckas kuvert och då fick man mer att spendera vilket har varit uppskattat.

  Det är nog bra att lära barnen värdet av att spara för att undvika kreditköp som kan leda till många års skuldavbetalning och problem. Det kostar liksom mer än det smakar i slutet.

 4. Sympatiskt med dina ordspråk. Jag är en sådär person som ger mig in i både det ena och det andra där jag inte ”hör hemma”. Först pga kön, sedan pga utbildning. Jag har alltid gått emot strömmen. Absolut inte medvetet. Jag har bara gjort det jag velat och då har det blivit så. Detta har också inneburit många uppförsbackar och ”mycket stryk”
  Ibland när jag är svag känner jag mig värdelös, men oftast blir det så att jag tänker va fasen jag har inte samma förutsättningar men jag är ändå på samma ”nivå”. Fasen vad cool jag är. Man kan inte vara omtyckt av alla, man kommer alltid träffa på människor som inte är schyssta på ena eller andra sättet men vad fasen man har ju ändå lyckats bra. Framförallt…livet är så nedrans kort och det ska vara roligt på det sätt man själv vill. Ps Fasen vad du är duktig/cool/bra/bra för oss andra kvinnor. Fortsätt på samma spår. Ds

 5. Vi kör också med Utgiftskollen, den är superbra!
  Gällande sommaren. Vi åker utomlands varje år. Sparar ihop till resa och hyrbil under året men jisses vad vi lägger pengar på mat och nöjen när vi är iväg.
  Lite svårt också med utländsk valuta. Euro känns lite som ”låtsaspengar” ibland och det är väldigt lätt att kasta 10 euro hit och dit utan att tänka på hur mycket pengar det är..
  Nyttigt för alla att kolla igenom vad det är man lägger pengar på 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..