Potträning!

bild (12)

                                                                                            Lite kiss på mattan suger man lätt upp med en blöja!

 

Publicerat av: Förortsmamman
Det är inte helt lätt det här med potträning. Det är lite stressigt om man inte vill att det ska vara små pölar här och var. Det ska passas och det ska frågas om det inte är dags att kissa snart. Det är med andra ord väldigt mycket prat om kiss här hemma just nu. Men Anton är väldigt duktig och säger till när han ska kissa:
-Mamma jag kissar! Vad bra tänker jag men då har jag typ 2 sekunder på mig innan kisset kommer. Som ni förstår så hinner jag aldrig fram för att ta honom till pottan på den tiden, jag är inte Stålmannen även om jag skulle önska.
Så mattor, plädar, filtar och kuddar som råkat ligga på golvet när trycket har behövt lättas på har fått utstå en hel del på sista tiden. Men blöjan måste ju vara borta för att lära sig att hålla sig så pass lång tid att han hinner till pottan. Det är ju liksom det som är själva syftet med potträning. Däremellan försöker jag vara ett steg före och frågar med jämna mellanrum om han är kissig och när jag tycker att han borde vara det föreslår jag att vi ska gå och försöka kissa. Det är en balansgång hela tiden att känna av rätt tillfälle, för om man pressar honom för mycket att han ska försöka kissa blir han skitarg.  Välja rätt tillfälle, och försöka hålla en positiv anda hela tiden så ska det här nog blir bra tillslut.

Idag har vi  även bestämt tillsammans med dagispersonalen att vår lille Anton är redo att börja vänjas av med blöjan på dagen även på dagis efter några lyckade försök den senaste månaden. Så nu fick jag order om att komma med ett stort gäng med extrakläder att ha på dagis. Och för att det ska kännas lite roligare för Anton så har vi idag köpt lite fler kalsonger och några nya extra mjukisbyxor som han fick välja själv. Det blev Spindelmannan såklart på kalsongerna. Tack Lindex för att ni har Tag 3 betala för 2, när det gäller sådana här plagg. Det uppskattas och känns prisvärt!  Han är så glad över sina nya kalsonger, som en stor pojke, som de andra stora pojkarna på dagis säger han. Gullunge!

bild (11)

Anton fyller 3 år om 3 månader och en del tycker att det är lite sent att börja potträna då. Men jag tycker verkligen inte att det är, känns helt normalt och framför allt helt i fas med vart VÅR son befinner sig idag och känner sig redo. Det här med att potträna är inget jag har varit eller är stressad över det får ju ta den tid det tar. När barnet är moget. Det löser sig.

Men ibland får jag känslan när jag läser på lite olika diskussionsforum att allt som vi mamor gör med våra barn ska vara någon slags tävling. Att få sitt barn blöjfritt på rekordtid, bra då har du verkligen lyckats som mamma. Eller vem som får tänder först, börjar gå först, kan cykla först utan stödhjul. Det är ju inte klokt.

Helt ärligt har jag inte brytt mig om vad alla andra gör av den anledningen och känner mig trygg i min föräldraroll och att jag tycker att det mesta sköter sig själv om man bara slappnar av lite och lever i nuet och är lyhörd för sitt barn. Alla barn är så olika, även syskon emellan, Vi mammor ska inte jämföra så mycket, det mår man bara dåligt över. Däremot tycker jag att det är roligt att höra hur andra gör eller har gjort för att det är intressant i hur andra barn är, hur andra familjer löser olika problem eller situationer. Det kan man alltid lära sig av, utvecklas som människa eller kanske bara få känna igen sig lite i någon annan.

Så vill ni dela med er av era erfarenheter av potträning är ni mer än välkomna.

Sov så gott!

/En genomförkyld Linda

 

 1. Sabina skriver:

  Hej! Har fått tips från BVC att innan två år är barn inte mogna för det och inte stressa barnet med det i onödan då barnet ändå är blöjfri vid samma tidpunkt med eller utan träning vid så tidig ålder. Tipset vi fick var att vara utan blöja ute på sommaren mellan 2-3 år och ha en potta ute och på så viss kunde kisset komma var som utan stress. Vår tjej var då 2 1/2 år på sommaren och var helt enkelt för tidigt för henne då det inte funkade. Vi pottränade ingenting fram till runt tre. Det gav då ingen effekt när vi började potträna och blev mest vill inte och ibland tårar. Fick fick tipset från förskolan att bara ha trosor och byxor så fick det komma i byxan och att hon själv kommer att komma på det utan kiv. Efter två gånger kom hon själv på det utan potträning och kiv och stress runt pottan:-)

 2. Cissi skriver:

  Vi tänkte med vår yngsta att vi väntar till sommaren då han precis fyllt tre med att vänja honom av med blöjan……Tji fick vi, i februari det året (han skulle bli tre i maj) när det var som kallast ute och man fick bylta på sig massor, så bestämde han sig för att han inte skulle ha någon blöja varken på dan eller på natten, det gick verkligen från en dag till en annan, vi föräldrar hängde inte med kan man lugnt påstå :-).
  Den stora däremot fick vi jobba mer med, speciellt nr 2 tog lååååååång tid innan den kom i pottan, ända gången jag varit glad för att vi fick vinterkräksjukan så han kom till insikt med att det var skönare att gå på toaletten och göra 2:an…..
  Som sagt lycka till (det är skönt när dem är blöjfria) och låt det ta den tid det tar!

 3. Malin skriver:

  Hej

  Det där med potträning finns det många olika åsikter om. Tycker du verkar jobba på bra och det är verkligen ingen stress. Kan bara tipsa om en sak så att inte frågan blir uttjatad och du får bakslag….

  Skippa frågan!! Säg bara att nu går vi och kissar och så tar man med barnet och provar. Ge det inget alternativ utan man går helt enkelt till pottan/ toaletten och provar om det kommer något.

  Frågar man så får barnet en möjlighet att avstå och kan säga nej för att det inte har tid just då eller helt enkelt inte vill.

  Ett litet tips från en trebarns mamma med lite erfarenhet…. 🙂

  1. Linda skriver:

   Tack Malin! Ligger nog en hel del i det du säger. inte fråga, bara gör´t! 🙂

 4. Cazi skriver:

  Min son fyller 3 om 4 månader och vi har låtit honom bekanta sig med pottan ganska länge nu. Och han tycker det är ok att gå på pottan så nu tränar vi varje kväll och han är jätte duktig. Säger till och vi har bara haft ett par olyckor hittills. Dock väntar vi lite till med att låta honom gå till dagis utan blöja. Vi får träna lite till och också ladda upp med extra kläder att ha med till dagis. Det får ta den tid det tar, nu är det på gång och jag känner heller ingen stress. Alla barn är olika och jag tror inte heller på att tvinga för tidigt.

 5. Elenor skriver:

  Min grabb blev blöjfri relativt tidigt vid 2 år & 3 mån. Han valde det helt själv och var verkligen redo. Vi tog bort blöjan och från den dagen var det pottan som gällde. Jag höll inte på och fråga/tjata om han var kissnödig utan han klarade det själv. Endast 2 kissolyckor vart det så det var väldigt enkelt och smidigt. Hade även en babybjörn toaring som var suverän.

  Jag arbetar på en småbarnsavd och dom flesta vill ha sina barn blöjfria så tidigt som möjligt och fast vi ser att vissa inte är redo så vill föräldrarna det prompt och då blir det lite fel. Har en tös på knappt 2 år nu som inte får använda blöja och är inte ett dugg intresserad av att kissa på pottan men, föräldrarna vill inte lyssna. Så i hennes fall blir det 2-4 olyckor VARJE dag på förskolan! Det är ett bevis på att barnet inte är redo helt enkelt.

  Lycka till med Anton och hoppas ni slipper mer olyckor;)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..