Solen gör mig fläckig

IMG_6218.JPG

Publicerat av: Linda Clarenbring

Våren närmar sig och längtan efter att sitta ute i den värmande solen blir starkare och starkare.
För många av oss som har problem med pigmentförändringar är det dock lite tudelade känslor.
När jag för några år sedan var gravid var våren fantastiskt fin satt jag på slutet innan förlossningen ofta ute solen och läste. Och fick massor av fin färg i ansiktet.
Men efter det hände något.
Helt plötsligt upptäckte jag att jag var alldeles fläckig i ansiktet och att jag hade som små plitor i hela ansiktet efter att jag varit i solen. De försvann över nätterna men kom tillbaka direkt efter att jag varit ute i solen.
Jag började gå igenom vad det kunde vara. Någon solskyddsfaktor jag inte tålde? Kanske hormonerna som flög upp och ner efter förlossningen? Jag försökte förbättra det med massa olika krämer utan resultat.
Än idag vet jag inte exakt vad som utlöste det men efter detta blev huden i ansiktet sig inte lik mer efter den sommaren.
Jag fick röda pigmentförändringar i tinningarna och stora vita fläckar på kinderna som ibland syns när jag varit i solen.
Efter att ha läst lite om detta och bestämt mig för att ta tag i det bokade jag en tid på Stureplanskliniken och fick först prova en mild milkpeeling. Efter att Anna tittat på min hud ordentligt började vi prata om IPL och att det kanske kunde hjälpa mig något.
Jag har nu provat IPL på mina röda partier i tinningarna och det syns redan skillnad!
För att bibehålla resultatet av mina behandlingar har jag fått hjälp med att välja ut bra produkter.
Under vinterhalvåret har jag använt Light Ceutic som motverkar ojämn och matt hy samt förebygger uppkomsten av pigmentfläckar. Den kombinerar jag med K Ceutic som motverkar rodnad och som är extra vårdande efter t ex peeling eller laserbehandling.
Tvättar huden gör jag med Foamer 5, en rengörande peelinglotion som är lugnande, återfuktande och antiinflammatiorisk.
Nu ska jag snart åka iväg en sväng till solen och bad då om en riktigt bra solskyddsfaktor för ansiktet och dekolletage – Sun Ceutic 50 som förutom högt solskydd också förebygger pigmentfläckar.

Även om jag förstår att min hy aldrig kommer att bli helt återställd efter all solning man har utsatt huden för så kan man kanske förhindra att det blir ännu värre!

Med hopp om en lite mer fläckfri vår och sommar.

Sola försiktigt!

IMG_3378.JPG

 1. Mia skriver:

  För mig har det hjälp att äta maxibrun eller solbrun som finns på hälsokosten .
  Hjälper bra att återställa hudens pigment.

 2. Jag har samma problem. Börjar tycka att sola bara är onödigt när jag bara blir fläckig. Använder alltid hög solskyddsfaktor men blir så less ibland och får tvångstankar om att smörja mig med olja bara för att testa!

 3. Lena M skriver:

  Tack för tips! Jag har också massor av problem med min hy efter två graviditeter. Känns inte som att jag kan bli brun i ansiktet längre. På kort så ser man när sommaren passerat att jag är jättebrun på kroppen men i ansiktet är jag helt vit? Är pigmenten helt döda? Någon som vet om man kan kicka igång dem igen?
  Ska prova de där produkterna jag med!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..