Trött på åldersfixeringen!

I veckans diss på Rix Morronzoo så dissade jag åldersfixeringen som finns i detta avlånga land. Jag fick väldigt mycket kommentarer och människor som ringde in och insåg att jag efter det även ville lyfta det här på bloggen.
Jag är så otroligt trött på alla moraltanter och gubbar som ska kommentera ens kläder och livsstil!
Finns det verkligen en åldersgräns för något? Nu talar jag inte om fysiska eller kroppsliga saker som man inte har någon makt över utan allt annat som man faktiskt kan göra oavsett ålder om man nu skulle vilja. Vem är det som bestämmer vart åldersgränsen går för olika saker? Måste man vara på ett sätt över en viss ålder för att bli accepterad i samhället och uppföra sig efter dom normer som passar ens ålder för att man anser att det är så det ska vara. För mig är ålder bara en siffra man blir så gammal man gör sig. En ung person kan vara jättemogen medans en äldre person kan vara väldigt omogen, det  handlar många gånger om vad man har gått igenom i livet.
Jag har fått höra att jag är för gammal för att bära vissa kläder som kläderna på bilden ovan. Bild lånat av Aftonbladet

image

Eller tex att dansa på kontorsbordet på Rix Morronzoo när vi spelar fredagslåten och firar in helgen är ju inte heller accepterat i min ålder.

image

image

Den här åldersfixeringen märks tydligt både på socialamedier och i tidningar framförallt när det gäller kvinnor! Om en kvinna har träffat en yngre man så är det direkt fokus på ålderskillnaden, då används ord som toyboy eller trofé. Däremot är det väldigt ovanligt att man lyfter detta hos män som träffat en yngre kvinna. Varför är det så? Har inte vi kommit längre än så här 2015? För mig känns detta tänket omoget och ett tydligt tecken på att man själv som dömer inte mår så bra i sig själv. Nej jag ser gärna min mormor dansa på bordet och leva sitt liv fullt ut på alla sätt, för när tiden väl kommer och man ligger där i sjuksängen så kan verkligen säga! -Jag har levt och jag levde fullt ut och gjorde allt jag ville och var lycklig!
Kram L

image

Bild lånad av direkta reflektioner.

 1. Ann skriver:

  Jag fattar överhuvudtaget varför andra tycker sig ha rätt att diskutera och kommentera andras ålder och vad som passar sig. Det hör hemma i förgången tid. Som kvinna känns det som man aldrig riktigt passat. För ung och oerfaren, sedan jobbig för att man behöva vara hemma med barn och till sist för gammal och oattraktiv.

  Felet är att vi i Sverige är extremt åldersfixerade. Folk pratar om ålder i alla möjliga sammanhang och ser inte till kompetens, ambitioner och vem man vill vara. Det märker man kanske först när man passerat fyrtio. När kommentarerna från omgivningen börjar komma.

  Trots att jag fortfarande har tio år kvar till pension har jag rätt länge fått höra att jag är för gammal för att få ett nytt jobb, för gammal för att hitta en man, om jag vill ha pensionärsrabatt på bio eller behöver. pensionärsbiljett på sL. När jag varit i klädaffär och funderat kring ett dyrare plagg har jag fått veta att jag kan ha plagget livet ut. Som om expediten vet hur länge jag ska leva (kort tid förmodligen) och att pensionärer inte vill ha nya kläder eller inte har råd att köpa nytt.

  Ibland bryr jag mig inte, ibland blir jag arg och ibland ledsen.

  Jag försöker låta bli att tänka på hur gammal jag är och istället fundera på vad jag fortfarande vill göra här i livet. Men det verkar som om omgivningen tycker att det är viktigt att påminna mig om hur jag numera ser ut och vad som går och inte längre går att göra.

  Så jag säger heja till dig och bra att du tar upp sådana här frågor.

 2. Elsa skriver:

  Herregud vad duktiga alla är.
  Om människan trivs med att vara ”barnslig” som många här skriver… vad fan gör det? Stör det eran tråkiga vardag?
  Tips och råd ja, det är en snäll tanke.. men det kanske man hellre hör från en nära vän eller bekant. Bara för att Laila är en offentlig person måste inte 10-tal kvinnor (i samma ålder dessutom) attackera och sen också säga att det är ”yttrandefrihet”
  Tror inte någon av dessa kvinnor skulle klara en dag med alla ”tips och råd” som mer är påhopp, utan att gå in i väggen. Herregud.
  Laila gör din sak. Och är det inte svartsjuka/avundsjuka hos dessa kvinnor då är dom bara rent utav bittra människor.
  Så underligt provocerande med folk som skall säga till hur andra skall leva.
  KRAM

 3. Wolf skriver:

  Människor älskar att begränsa andra människor! Varför? Jo för inget kan få en människa att må så dåligt som när någon annan gör det man själv inte vågar!
  Bra att du är du Laila! Den tuffaste o härligaste bruden i stan 😉

 4. Zun skriver:

  Laila, du klär dig skitsnyggt! Om någon skulle fråga mig vilken svensk kändis som jag tycker har bäst klädstil skulle jag utan tvekan svara: ”Laila Bagge!”

  Om vi tar den här säsongens Idol t.ex. så har jag ÄLSKAT varenda outfit du haft. Du (eller din stylist, vad vet jag, haha!) har en förmåga att kombinera plagg och accessoarer så att helheten blir skitsnygg.

  Klart man får ha skinn, klackar, nitar, rockiga kläder, kroppsnära kläder etc oavsett hur ”gammal” man är – och 40+ är för övrigt inte gammalt längre! 40 är ju det nya 20, det trodde jag alla visste 😉

  Men viktigare än att jag råkar tycka att just din klädstil är snygg är ju att du själv trivs i de kläder du har på dig, så strunta i om jag råkar hissa dig eller någon annan råkar dissa dig – gör det du själv mår bra av och strunta i alla andra!

  Tack för mig 🙂

 5. Annika skriver:

  OM det kommer en dag när det finns en lapp i nacken på ett klädesplagg,där det står ” endast för under 20 åringar” kan jag överväga att vägra använda det… Hur som helst…tror inte att den dagen kommer 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..