Hur mår du när du tittar dig i spegeln?

IMG_4353

Vår äldsta dotter Nova började skolan, eller det vi kallar för nollan nu i höstas. Hon hade pratat om denna stora händelse i säkert i ett år innan det var dags och förväntningarna var skyhöga.
Tyvärr blev det inte som hon hade föreställt sig och en mindre vad hennes föräldrar hade hoppats på. De båda ansvariga lärarna blev inom kort sjukskrivna vilket då gjorde att barnen själva började ta ut svängarna och skapa en oreda som vilken förälder som helst skulle reagera på. Många små sexåringar började plötsligt skylla på magont och annat för att slippa gå till skolan. Nova ville inte heller gå till skolan och berättade samtidigt om situationer i klassen som utan tvekan skulle leda till mobbing och utanförskap för många barn om inget gjordes omgående.

Som tur är så gjordes massor, men som ni förstår så hade det ju inget med tur att göra, utan om engagemang, ansvar, sunda värderingar, kärlek och medmänsklighet. Drivna föräldrar gjorde nästan dagliga besök hos rektorn för att lyfta frågan och söka lösningar, ett extra föräldramöte hölls och skolan lyckades rekrytera en ny huvudlärare tillsammans med extra pedagoger som har hoppat in och hjälpt barnen på alla sätt.

Nuförtiden kommer Nova hem efter skolan och kvittrar som en lycklig fågel, pratar om siffror och bokstäver som de lärt sig under dagen och är allmänt glad. Sedan det stora krafttaget från både föräldrar och skolan har vår dotter inte nämnt en enda incident som skulle kunna vara starten på dumheter och kanske social ohälsa på sikt. Självklart finns mer att göra i klassen men den dåliga trenden har vänts till något bättre.

Vad har då detta att göra med mina uttalanden i Aftonbladet? Massor och det är generellt! Att börja skolan är också att ta första steget mot vuxen världen, och när vi så småningom lämnar skolan så betraktas vi i stort sett som vuxna. Vuxna människor som förväntas ta ansvar, förväntas kunna veta vad som är rätt eller fel och förstå vikten av att respektera varandra, vara ärliga och kunna känna medmänsklighet. Mycket av det vi förväntas kunna, ligger dessutom som grund för vårt öppna demokratiska samhälle.
Tyvärr får inte alla barn med sig dessa värderingar ut i vuxenvärden och det finns inte längre någon fröken som kan dra mobbaren i örat. Men om man leker med tanken att det skulle finnas en person i varje avgångsklass som inte har förmågan att respektera andra människor så finns det fortfarande 29 andra som har det. Vi är alla vuxna nu och vi förvänts ta ansvar för oss själva men även för varandra.
Hur mår du när du tittar dig i spegeln?

/Björn

 1. camilla skriver:

  Fantastiskt att läsa att ni gemensamt engagerade er för allas barns skull. Tänk om alla föräldrar orkade slåss för alla barns rättigheter att trivas i skolan, det hade gjort brutal skillnad! Heja heja!

 2. Linda skriver:

  Så starkt och bra att du berättade om din tidigare arbetssituation. Dekan nog hjälpa många att sätta ner foten, att inte acceptera mobbing mm. Det behövs människor som du, Björn! Tack

 3. Lisa skriver:

  Jag jobbar med denna ständiga frågan, i kampen mot mobbning. Jag har själv sett det från mina egna ögon, själv upplevt det både som egen offer men också som mamma. Jag bestämde mig för att göra något och startade mitt företag där jag föreläser för vuxna och ge dem kunskap och information kring mobbning och psykisk ohälsa. Hoppas att din dotter får fortsätta att vara glad av att gå till skolan. Tack för att du ta upp detta och belyser det.
  Kram

  1. JuliaRo skriver:

   Vilket bra beslut Lisa!
   Tack för det du gör för människor ❤️

 4. Anna skriver:

  Blir så glad när detta lyfts upp! Det är ett större problem idag än vad som vågar erkännas. Jag jobbade under 1 år på Bonnier och värre klimat får man leta efter. Det var allmänt känt att vissa personer i ledarposition fick bete sig precis hur som helst men alltid fick stöd av ledning. Vi vanliga låste in oss på toa och grät och räknade minuterna tills man fick gå hem.
  Good for you att du tog dig därifrån, hoppas TV3 gör det bättre!

 5. Elin skriver:

  Fantastiskt bra skrivet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..