Shit, nu växer det ogräs i hängrännan också!

bjornshus

För ca ett 1,5 år sen flyttade vi in i vårt nya och till stor del även egenbyggda hus ute i Haninge. Den resan från ax till limpa tog hela fyra år men kräver flera målande framtida inlägg för att kunna beskrivas på ett bra sätt, för det var verkligen åren där både himmel och helvete blandades om vart annat.
Vad som dock finns kvar från den tiden är ju givetvis en massa minnen, men även väldigt mycket att göra klar, Och då menar jag verkligen sjukt mycket att göra klart. Halvåret efter att huset blev inflyttningsklart gjorde jag absolut inget på och runt huset utan försökte bara sköta mina vanliga sysslor och slicka såren i form av utmattning, ångest och annat man garanterat får efter att ha jobbat 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan i 15 månader i sträck. När den läkningsprocessen närmade sig sitt slut började jag istället jobba väldigt mycket med b la TV3 och hann därför inte göra något hemma! Nu är tiden däremot här, för att börja färdigställa diverse projekt och symboliskt få stryka saker på listan. LISTAN? Japp, den traditionella gamla listan som man skriver ner på ett papper är oerhört viktig för mig i dessa lägen. Det är Hedenhös jag vet, men samtidigt något väldigt viktigt då jag faktiskt redan när jag skriver listan börjar tänka i kreativa tankar runt det jag faktiskt ska göra.
Så, detta är lite av vad jag har framför mig:

Bygga klart barnens hall.
Bygga förvaring på loftet.
Skapa en cool walk in closet.
Stänkskydd i köket.
Svetsa det sista på trappen.
And on it goes..

Min lista ryms kanske på fyra st A4 när den är renskriven och klar men just nu bara växer och växer den, och jul ska vi också hinna fira!
Listan måste nu prioriteras där varje projekt får ett nummer mellan 1 och 5.
Nummer 1 är någonstans högst akut t ex som våra hängrännor, de är visserligen inte rensade sen vi byggde huset, men det är ju bara 1,5 år sedan. Likväl växer det frodigt där uppe, på 6 meters höjd, det måste fixas före vintern! Listan måste också ses som en arbetsorder där man tänker lite smart. Allt jag har kvar att svetsa, på trappor, på gardinstänger och annat får bli en grupp, fokus på inköp till det, verktyg som skall användas och annat kan därför optimeras just för svets under en viss period. Att bli polare med dem på bygghandeln som privatperson brukar vara ett tydligt tecken på att man inte strukturerar sin lista och därför ständig glömmer saker som ska inhandlas.

bjornhangranna

Barnen frågade mig i våras varför vi inte har någon trädgård som deras kompisar har. Jag bestämde mig då för att ta tag i det vi kallar tomten. Problemet dock, för att kunna fixa en bra gräsmatta till barnen, vilket jag antog att det var det de menade, var att jag hade en massa bygg grejer och en ful friggebod som stod i vägen. Dessa saker skulle jag istället förvara uppe bakom det stora berget vi har på tomten. Problemet som uppstod då, var att det inte fanns någon väg dit! Jag ägnade då en vecka åt att såga ner träd, spränga berg och gräva till en bra väg upp till toppen. Semestern tog typiskt nog slut när jag var uppe någon flytt av friggebod och allt annat blev inte av. Kompisen som ville bli av med sina fyllnadsmassor tippade av sina tolv flak på den lilla gräsplätt vi trots allt hade och nu ser det ut såhär! Högarna på gräsmattan är fyllnadsmassor, lera sten och lite jord om man har tur..

bjorntradgard

bjorngravskopa

Men, men jul kommer vi fira ändå, dessutom hemma i år vilket blir väldigt skönt!
Arbetet med att bocka av listan fortsätter!

Berätta gärna om ni har några måsten hemma, sånt där man liksom aldrig riktigt lyckas ta tag i?

 

 1. Hej Björn,
  Vilket fantastiskt fint hus du har! Jag har alltid ambitionen av att hitta lite smarta lösningar hemma och jag har en fråga som du kanske kan hjälpa mig med.

  För ganska länge sedan byggde du och Karin en walk in closet tillsammans i Äntligen hemma som blev fantastiskt fin och jag har i flera år med utgångspunkt från den fått lite olika idéer kring just att använda dekorlister för att göra en annars lite tråkig möbel lite roligare. Dock har jag vid varje tillfälle kört fast. Har du något tips på var man som privatperson kan hitta sådana lister om man inte vill gå och måttbeställa en från en rammakare och bli ruinerad? Min tanke är att använd en av Ikeas stommar och sedan sätta en bred dekorlist runt så att hyllan ser ut som en tavla som man kan ställa saker i.

  Skulle vara jättetacksam om du har några tips då detta är en ide som har florerat i mitt huvud i flera år, dyker upp med jämna mellanrum men varje gång jag försöker dammsuga nätet på jakt efter sådana lister så är allt jag hittar taklister eller golvsocklar. Taklisterna funkar inte då de är anpassade för att sitta i vinkel (?) och golvlisterna är för tråkiga.

  Jag skulle gärna vilka befria min hjärna från denna tanke så att jag kan bygga hyllan och koncentrera mig på att planera mitt bröllop istället som nyförlovad 🙂

  Hoppas du får en jättefin jul, ett gott nytt år och lycka till med allt du tar dig för!

  Med vänliga hälsningar

  Caroline

 2. Hej Nathalie, Sara och Espana, Björn här.
  Ja byggprojekt av alla dess slag finns det mycket av i detta land, de lyckade är givetvis de bästa men de mindre lyckade är de man själv skrattar mest åt när det tillslut blir klart.
  Det skulle vara roligt och spännande att försöka samla hundratals små berättelser från er läsare här på bloggen i temat, VI BYGGDE.
  Man kan ju faktiskt även lära av andras misstag, och det skulle garanterat vara underhållande!
  Jag ska fundera på det!

  /Björn

  1. sara skriver:

   Ja! Det låter ju riktigt skoj! Jag kan bjussa på ett större elfel som inträffade på ett av mina jobb där stackars ingenjörerna satt och cadda en hel dag för att sen få dagens jobb raderat i ett svipp när någon släckte lampan.. För att inredaren tyckte att lamporna skulle upp fortast möjligt.. Säger bara armsvett.

 3. espana skriver:

  Hej SnickarBjörn!
  Vill bara säga att jag med familj också levt/bott i byggkaos under ca 2 år. En stund hade vi stege upp till övervåning/sovrum ist. för trappa, med breda tejpremsor som avspärrning från att ramla ner. Byggubbarna kom var morgon kl. 07.00 och åkte hem 16.00. Bara på helgerna fick man vara själv. Hade heltidsjobb, min son som då var i 7 årsåldern, tvätt, handling, plocka bort byggskräp… glömmer det aldrig…
  Vad jag egentligen vill säga är att: glöm inte att prioritera in lite roliga avslappnande grejer på din ”To do lista”. Annars blir det som du sa: man går in i väggen till slut.
  Hoppas ni fixar till en mysig jul lagar god mat, tar hand om varandra och inte ord om byggprat just då, PROMISE?

 4. sara skriver:

  Ja hjälp köket! Hänger o slänger på gud vet vilken sista vers! Nu har spishällen gett sig men köpa ny häll o sätta i gamla bänkskivan känns sådär…så det är ju bara byta hele rubbet som gäller. På den vägen är det.. anyday now…

 5. Haha åh vad underbart, det är inge bara vår trädgård som ser ut så där! 😀 Så befriande att se att vi är fler som inte har den dör perfekta gräsmattan (än haha). För 1,5år sedan fyllde vi och planade vi ut vår tomt för att få en jämn gräsmatta efter att vi grävt ner ett minireningsverk. Tanken var därefter att så gräs, vilket vi fortfarande inte har gjort haha! Vi har så mycket andra projekt på gång så det har liksom inte blivit av, vi har en sån där milslång lista! 😉 Det ska bli kul att följa din vardag och även att kanske få läsa om när ni byggde ert hus! 🙂 Vi håller på att rita vårat nu, så det är väldigt kul att höra andra berätta om deras projekt och bergochdalbanan mellan alldeles underbart och frustration. Ha det bra! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..