ANNONS

Jag gjorde det med sorg i bröstet!

/

telefon dec 2015 042

Nu är det gjort, och det finns ingen återvändo! I fem år har jag hoppats på att den skulle överleva och må bra, ett symbolträd i det lilla området vi bor i och det ända fina exemplaret av ett träd som fanns på den misskötta tomten vi köpte år 2010. När ritningarna var klara och själva utsättningen, dvs när vi bestämt den exakta platsen som huset skulle stå på (år 2010) så kände jag en stor glädje. Givetvis för att vi kommit framåt i byggprojektet men även för att vi skulle kunna spara den stora fina björken.

15

Björken hamnade givetvis mitt i skottlinjen för alla de stora projekt vi skulle utföra på tomten, men jag stod på mig! Det var ju vår tomt och vår Björk, grävmaskinisten likväl som bergsprängarchefen tyckte jag var en korkskalle som ville spara ett träd mitt i detta inferno av dynamitgubbar och jätte stenar, de ansåg även att kostnaderna för att vara försiktiga mot ett träd, mitt på bygget, skulle minst kosta mig 40 000 kr, men förmodligen mer. Men jag höll emot!!! Av praktiska skäl kan jag bara hålla med mina arbetskollegor, jag är även den första som förstår att ett stort träd som står nära huset både kommer fylla hängrännorna med skräp och kanske tom förstöra dräneringar runt grunden. Men tar man alltid besluten efter att det ska vara så praktiskt som möjligt så blir det också ofta tråkigt och opersonligt, Björken skulle vara kvar, oavsett kostnad!

Vad vi dock var tvungna att göra vid schaktningen av källaren,  var att gräva av, ca 1/3 av trädets rötter. Att detta skulle skapa problem för Björken var givetvis en självklarhet, och det var från den dagen jag verkligen började att hoppas, hoppas på det bästa, hoppas att trädet skulle överleva, må bra och ge lite extra karaktär till detta nybygge.

Det som hände ett par år efter att skadan redan var skedd, var att de yttersta topparna på grenarna inte längre fick några löv. det handlade de första åren bara om 10-15 cm längst ute på topparna men sen spred de sig inåt runt fem cm per år. Björken var på väg, att dö! Det har nu gått fem år sen vi gjorde markjobben och jag kan inte hoppas längre. Björken ser förvisso ut att må bra, för ett otränat öga, men kommer tyvärr inte kunna leva vidare.

telefon dec 2015 022 (2)

Att dessutom ha en björk, likväl som en gran på tomten, som inte mår bra, kan även vara en stor risk. Björk, gran och några andra träslag ruttnar nämligen inifrån och ut., Dvs att den ser hyfsat frisk ut men ramlar plötsligt bara en lite blåsig dag. Det finns även uppenbara risker med att fälla träd som är ruttna. Bästa sättet för att ta reda på det är att sätta svärdet lodrätt rakt in i stammen där du senare tänker kapa trädet. Känner du att motståndet försvinner när du kommit en bit in i virket så är det ruttet, man kan även se på själva spånet som kommer ut att det är mörkare än det övriga som kommer från den friska veden.

telefon dec 2015 038

telefon dec 2015 039

Kapa riktskär och fällskär. Man måste även lära sig att använda kilar vid trädfällning, det kan annars liknas med att du lärt dig köra bil men inte vet var bromsen sitter.

telefon dec 2015 046

Björken är sedan idag borta och den kommer vara saknad, men oron för att den oplanerat skulle falla över något eller någon är borta. Björken hade dessutom rejäla rötangrepp i centrumet, så denna dag segrade ändå det sunda förnuftet även om jag faktiskt kände stor sorg i hjärtat över vad jag gjorde.

/Björn

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00