Fondväggen blev ett svartjobb!

tom 20151231 160

Häromkvällen skred vi till verket och målade om en av våra gavelväggar, min fru Karolina och jag hade året innan flitigt diskuterat vilken av våra väggar i allrummet/matsalen som skulle bli vår fondvägg och vilken kulör den i så fall skulle få, vid en första målning. Den blev då, för ett år sen vit/grå, precis som nästan alla andra väggar i huset. Det var då jag som drog längsta strået, lite tråkigt men som jag brukar rekommendera mina kunder, bo in er i huset utan att använda dominanta tapeter eller starka färger så kommer det mogna fram kloka beslut. Denna gång fick Karolina bestämma, det blev kolsvart, coolt och ändrade karaktären på hela rummet, precis som en fondvägg ska fungera.

tom 20151231 184

När halva väggen var målad var det hög tid att släppa in barnen som tålmodigt fått vänta på sin tur. Saga 3 år och Nova 6 år är verkligen inte bra på att vänta, över huvud taget. Men som farsa tar jag ofta chansen att träna dem på just det, då jag tycker det är en mycket värdefull egenskap. Vi sparade två små rutor till dem så det skulle få möjligheten och känslan av att bli helt klara med sina projekt.

tom 20151231 194

Det funkade faktiskt bra! Jag lovade även Saga att hon skulle få löneförhöjning om hon slutar helt med napp och blöja, men den förhandlingen gick sådär:)

tom 20151231 205

Nästan klara! Taklösningen med öppet upp till nock ger ju huset härlig känsla men samtidigt måste man vara extra försiktig varje gång man ska dit upp. Takhöjden är fem meter och en täckpapp på betonggolvet dämpar nog ett fall ytterst lite:)

2016 jan 012

Våra väggar är ju putsade, vissa är brädrivna och andra är kvastade (denna är kvastad) Likväl så har båda typerna en grov yta. Jag gillar verkligen den typen av väggar för att de ger ett helt annat liv åt väggen. Att man får den känslan är dock inte konstigt då ljuset som slår på väggen reflekteras olika beroende på varifrån ljuset kommer, och därför får man helt enkelt en vägg med mer känsla.

Har man en slät vägg hemma byggd av tex gips, så finns det  fortfarande flera sätt att ge den mer liv, det enklaste är att måla den med en strukturfärg. Man kan säga att strukturfärg är en blandning av färg och sand, det är även relativt lätt att blanda själv. Köp vanlig latexfärg och sand, kvartssand ska tydligen funka bra, då den är ren. Blanda typ 10 delar färg och en del sand, rör även ofta i burken under målningen då sanden sjunker. Så låt konstnärsådran flöda, testa lite olika applicerings varianter, testa med olika mängder sand. Att vara klok i sina hemma fixar projekt är givetvis bra för ekonomin och miljön, men samtidigt måste man våga ibland, för ingen minns ju en fegis:)

2016 jan 002

Vår vägg krävde 3 liter färg, ett kvällsarbete och en whisky till arbetsledaren:) Jag är säker på att väggen kommer att bära många olika kulörer framöver, kanske en grön redan nu till våren och en bordeaux till nästa vinter. Vad som blev extra roligt denna gång, med just svart, blev att vår kronhjorts tavla helt smalt in i väggen.

/B

 

  1. aa skriver:

    Jättesnyggt =)

  2. Svart färg e ju inte det lättaste att smälta in men det var precis vad de gjorde de:) såååå snyggt!! Kan nog bli ett snack här hemma..

  3. Så snyggt det blev!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..