Krupp?

IMG_5003

Vi har haft två sjuka småtjejer hemma sedan i söndags, Nova 6 har haft en kraftig förkylning med feber och hosta, men vår minsting, Saga 3 om en månad har bara varit hängig. Vi kunde inte förstå varför men har dock kunnat höra en del mystiska hostningar och en liten heshet, men inget annat. Igår, eller snarare i morse fick vi svaret, krupp! Hon fick första krupphostattacken vi 23 tiden igår och vid 02.00 tiden i morse blev det hemskt. Vi ringde 1177 som man vanligtvis gör när man söker råd och lät då sjuksköterskan lyssna på den just då, sovande Sagas andning, åk in sa hon då! Då jag hade druckit vin tidigare på kvällen och var osäker på huruvida jag borde köra, i kombination med att vi inte visste om Saga skulle hålla sig lugn, dvs inte få fler hostattacker, eller inte så, bestämde vi oss för att åka in hela familjen.

När jag väl väckt Nova, så var det första hon sa.
-pappa, vad är det som låter?
-Det är Saga som hostar.
-men det låter ju som en hund.
-Ja, det är det som är problemet.

IMG_4990

När vi väl kom in till SÖS, så var Saga i något bättre skick efter en bilresa på 20 min i en bil som inledningsvis höll 14 minusgrader:) men fick ändå en kortison lösning och en Alvedon på stående fot inne på Sachsska. Sen var det bara att vänta!

IMG_4996

Nova, hennes friska uggla och jag höll oss vakna den första timmen men sen tog John blund över!

IMG_5002

Kortisonet började så småningom att verka och Sagas andning började bli normal igen, 06.00 var vi hemma igen och 07.00 sov alla igen, tack och lov:)!

Jag var själv ett barn som hade krupp ett par gånger som liten men som tur e minns jag ju inget av det, för känslan av att inte få luft är kaotiskt. Att man nu som förälder typ hundra år senare 🙂 ska vara den som måste avgöra om man tycker att ens barn kan andas tillräckligt bra eller inte är också en mardröm, men som läkarna säger så blir det extremt sällan, livshotande. Sällan?! Ja, där i ligger ju vår rädsla som föräldrar att göra fel, eller ta fel beslut, för ingen vill vara med om, sällan?!

Vi lärde oss i alla fall mycket av nattens äventyr och kan likväl bara nämna det som är viktigast om man har en liten hemma man misstänker ha krupp.

Att bara lugna och klappa barnet.
Ge barnet nässpray och Alvedon.
Låt barnet vila eller sova så mycket sittandes som möjligt.
Låt barnet andas sval eller kall luft, dvs sätt barnet i vagnen och gå ut eller låt fönstren stå öppna.
Ge barnet något kallt att dricka.

För oss väntar nu en ny natt som förhoppningsvis kommer gå mycket smidigare. Saga mår betydligt bättre idag och hennes föräldrar har ju nyligen gått en snabbkurs i praktisk krupp kunskap:)!

/B

 

 

 

 

 

 

 

 1. Hej!

  Hamnade hos dig nu i em för jag var rastlös! Tack för bloggandet, beundrar er som orkar hålla på 🙂

  Jag har tre barn som alla haft (falsk) krupp. Den äldsta, en grabb, var värst….. han höll på att kruppa 2-3 nätter varje gång och sen de vanliga hostiga nätterna efter det. Sista krupp anfallet var han kring 6 år och då fick jag ”hjälpa” honom att andas i hans öra. Det var jobbigt att höra sitt barn säga att han inte orkar andas 🙁
  Han hade eländet 2-3 ggr varje år. Kommer ihåg alla gånger jag sovit nerbäddad i sängen med tjocktröjor och dubbla täcken när fönstret var öppet. Blev ganska mysigt trots allt. (Barnen passade på att bli sjuka när deras pappa jobbade natt)
  De andra två tjejerna har bara haft från några gånger till typ ett par. Däremot alltid fått en hemska skällhosta när de blivit förkylda men det har sällan utvecklats till krupp.

  Vi fick en väldigt bra hostmedicin blandning, Desentol och Lepheton utskrivet. De kanske har slutat med den. Betapred fick vi via akuten när det var som värst.

  Hoppas ni klarar er från krupp så mycket som möjligt, usch.

  //Sabina

 2. Eva skriver:

  Har haft en liten krupp/infektionsastma tjej själv. Jag fick Lepheton-Desentol utskrivet. Då var det bara att starta behandling direkt slapp man fara till sjukhus i ett. Det växer bort men hon hostar djupt när hon blir förkyld än idag vid 20. Hoppas den lilla tjejen slipper fler anfall.

  1. Så oslagbar kombo, Lephetonär även en suverän hostmedicin till oss som inte klarar av cocciliana

 3. laila skriver:

  Å stackars liten hoppas ni alla mår bra nu stor kram L

 4. Jennie skriver:

  Verkar vara nått som går häromkring (jag bor inte långt från dig). Har också haft sjuka barn i veckan med hosta, krupp och feber. Hoppas hon kryar på sig nu!

 5. Är själv kruppbarn och får tyvärr riktigt djup hosta än idag trots att jag närmar mig 50.
  Min son växte upp med krupp med och det var riktigt jobbigt, vi fick två hostmediciner/slemlösande utskrivna som var riktigt effektiva. De skulle tas tillsammans. Den ena heter Lepheton (och den andra tror jag Desentol, men är osäker där) Hur som, medicinen Lepheton hjälper oss än idag vid förskylning och djup hosta.
  Så den skrivs ut än idag, men man får be speciellt om den för att få den utskriven. Be om dem om det fortsätter, märker man att det är på gång ge dem i god tid före sänggång.
  Vi hade elvärme i vårt hus när sonen växte upp, så under vintern hade vi alltid en skål med vatten i hans rum. Det gjorde luften mer lättandad och underlättade.
  Hoppas det inte blir fler gånger, för det är riktigt kämpigt och man blir rädd som förälder.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..