-Nu får brorduktig föräldrarna hacka på min familj om något annat!

sol

I morse läste jag för första gången i DN om en studie kring sol och solning. Jag hörde talas om denna studie för runt fyra år sedan och att just sol i lagom mängd är viktigt för vår hälsa. Men sen har det varit tyst på den fronten, och jag har uppriktigt varit orolig för att slutsatsen skulle ha ändrats till det som av många, påstås idag, nämligen att solen mest bara är av ondo. Men idag gick det att läsa i tidningen!!!

Följande stod i notisen.

Även för lite sol kan vara skadligt
Att undvika sol kan vara en lika stor riskfaktor som rökning, stillasittande och övervikt när det gäller hjärt-kärlsjukdom och risk att dö i förtid, enligt en studie vid Karolinska universitetssjukhuset, uppger SR Ekot.

Jag hämtade texten från Dagens Nyheter

sol2

Varför detta är väldigt positivt för mig och för min familj är att vi är mycket ute och till uteliv hör solen lika mycket som både vatten och vind. Vi har heller inte skyddat oss hysteriskt mot solen utan trott på att lagom är bäst. Vi vet ju genom andra studier att naturen och grönskan har en positiv och lugnade effekt på oss människor och att tex en patient som har tillgång till naturen tillfrisknar fortare än den som inte har det, men att då inte få vistas i solen lite då och då känns ju helt absurt.

IMG_4130

Våra barn har skyddats från solen när de varit väldigt små, men ju äldre desto mer sol har de exponerats för. Våra barn har även ganska mycket pigment i huden så även då de vistas lagom i solen, enligt våra mått mätt, så blir de ganska bruna. Detta har då medfört gliringar och andra dumma kommentarer från andra föräldrar, då deras fina barn minsann fortfarande är kritvita trots att vi är i mitten av Augusti. Men nu blir det förhoppningsvis slut på präktiga råd och tips från brorduktiga föräldrarna i denna diskussion.

Vill även passa på att visa en rolig bild på hur man kan bränna sig trots att det är molnigt.

svets

Den konstiga vita rutan runt halsen är från min svetshjälm och den röda brända huden är bränd av ljuset från svetslågan. Jag är fullt medveten om att man ska ha helt täckande kläder vid svetsning, men den lilla skitgrejen jag skulle fixa tog längre tid än planerat. Det komiska är att jag valde att jobba utan tröja ett par dagar innan jag skulle åka ner och spela in Fångarna på fortet. Jag ville få en lagom solbränna för att känna mig lite snyggare till inspelningen, men såhär gick det HaHa!

Imorgon kl 21.00 på TV3 ska jag kolla på den här stjärnan!!!

kvht3

/B

 1. Jag tror det kvittar hur man gör, gliringar får man ändå. Jag är en sån som kör med uvdräkt på badstrand/i poolen samt (ekologisk) solkräm annars. Och har ett vitt barn även i aug ;). Vissa har tom gått så långt att de torkat bort mitt barns solkräm, helt galet! Jag tycker det är upp till var o en, för mig är det inte viktigt att vara brun eller ha bruna barn- o vi har tvärtom dåligt med pigment för att bli det :). Dessutom krävs det bara en kvart om dagen i solen för att tillgodose sig sitt Dvitamin-behov, mer kan inte kroppen ta upp, och vi smörjer oss inte för att gå till affären tex, riktigt så nitiska är vi inte haha. Vad andra gör däremot lägger jag mig inte i. Utan jag gör vad jag tror på o andra gör vad de tror på. Men är helt överens om att det hade vart skönt o slippa alla åsikter som haglar på en, hur man än gör.

 2. Skit i präkt-arslen! Jag håller med dig, Björn! Folk tycker alltid mycket. Speciellt när dom vill känna sig bättre än någon annan för då ska hela världen veta det. Strunta också i vad tidningarna säger, tänk logiskt och gå efter din magkänsla. Grym är du. Ha d gött. 🙂

 3. Malin skriver:

  Håller helt med dig! Barn och vuxna ska absolut vistas mycket ute i naturen och solen. D-vitaminbrist är ju ett känt problem här uppe i norden där solen inte visar sig i så stor utsträckning och ett bra och naturligt sätt att motverka detta är ju just solljusexponering! Så klart i lagom mängd och med medvetenhet om att använda de produkter och knep som finns för att skydda mot extrem exponering/brännskador. Att inte låta sina barn vara ute ger dem dessutom en felaktig bild av verkligheten i min värld. De behöver konfronteras med naturen och dess rikedom av djur och växter och lära sig hantera livet så som det är! Det finns skrämmande många som inte vet hur jorden vi lever på och av fungerar och som är rädda för den fantastiska natur vi har i Sverige. Mera friluftsliv och sol åt folket, både i stort och smått!

 4. Vesa skriver:

  Heller barn som e ute å leker och har roligt än bleka soffpotatisar .
  Vad gjorde ni när ni var barn? 😉
  satt själv obältad i bilen, cyklade utan hjälm, drack & åt saker med konstiga tillsatser, klättrade i träd, åkte skridskor, simmade. osv osv.
  MEN Jag hade en rolig barndom och jag lever fortfarande och i min vetskap cancer fri, dock lite ärr efter olyckor när man lekte.
  Visst lås in era barn när solen skiner, akta er för regn kan vara surt, kolla vad dom äter, limma fast cykelhjälmen på skallen. Äh va fasen ta å skärp till er istället, se hellre till att ni umgås, vet vad barnen är/gör och är hemma i vettig tid.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..