Jakten på det underhållsfria uteköket!

bl (3)

Bilderna kommer från det utekök jag byggde i Husräddarna som gick på TV3 förra året. Det jag hade förankrat hos redaktionen var att jag tänkte bygga ett utekök och min plan var att bygga ett som var underhållsfritt. Då vi dessutom förberedde det mesta i vår verkstad så behövde köket kunna transporteras i delar och dessutom vara flyttbart när det väl var monterat, eftersom familjens tomt kanske inte skulle vara klar.

Jag kan lugnt säga att jag fick ett par gråa hår innan polletten föll ner. Det skulle vara runt, det skulle vara gjutet och murat och det skulle ha både nersänkt hov och grill, jag började omedelbart att skissa på idén, och det var detta kök det blev tillslut.

IMG_6208

Jag ville även att köket skulle bli stort och insåg då snabbt vissa problem med vikten. Bänkskivan fick en diameter om 2 m och behövde därför delas i tre för att kunna hanteras på plats. Bänkskivorna skulle givetvis vila på den murade ytterkanten, men i centrum av köket fanns inget att lägga skivorna på. Lösningen blev att ställa in ett betongrör om ca 30 cm i diameter och kapa det i samma höjd som tegelväggarna blev höga.

uk (2)

Det första vi började med rent praktiskt var att gjuta bottenplattan med en diameter om 180 cm så bänkskivan skulle rå ca 10 cm på varje sida. Eftersom den skulle vara flyttbar med kranbil så gjöt vi i 3st lyftöglor sen monterade vi 3st rörbitar för genomföringar av tex vattenslang och gjorde en dubbelarmering för att vara på den säkra sidan, efter detta var  det bara att gjuta med Finjas grovbetong på säck.

uk

Ett par dagar senare så började vi mura med 19 håls rödtegel, viktigt med tegel som ska vara ute är att välja en sort som har bränts lite hårdare och därför också är frostbeständig. Mellan alla murverk och betonggjutningar ska man lägga ett glidskickt, typ en syllpapp för att minska rörelser mellan materialen och därmed även minska sprickrisken. Vi lät såga alla tegelstenar i ca 10 grader för att minska den annars stora stötfogen, men det är absolut inget måste. Var det mitt kök hemma hade jag nog inte lagt ner allt detta extra jobb, men detta var ju TV! Höjden på tegelmurningen blev ca 75 cm, till det ska även betonggjutningen på 12 cm läggas till, plus bänkskivan på 5 cm, totalt ca 92 cm högt utekök.

uk (5)

Vad gällde bänkskivan så såg vi inga genvägar utan lät svetsa avdelarna för att kunna gjuta tre olika bänkskivor men vid samma tidpunkt för att veta att vi måttat rätt. Plattstålet är 7X50 mm och den lilla cirkeln i mitten är en rör bit på 5 cm höjd. Vi gjöt med en expanderbetong men en vanlig finbetong funkar också bra. Armera med rostfri armering för att minimera rost. Rostande armering gör samma skada som vatten som fryser, dvs betongen spricker och pulveriseras. Cellplastskivorna (50 mm ) är tillsågade med sticksåg efter hovens och grillens mått. Cellplastskivorna kan skruvas fast i formplywooden  med långa skruv och stora brickor i form av träklossar.

IMG_3881

Köket fick ju även 3st trädörrar, lätt välvda för att följa radien. Att ha dörrar in i köket är ett måste, dels för att kunna montera bänkskivorna men framförallt för att kunna rensa aska, kunna koppla på vatten och hålla rent. Vikten på köket är nu nästan uppe i två ton men går fortfarande att flytta med både kranbil, om skivorna tas bort och med en större jordbrukstraktor med pallgafflar. Det bästa med köket är att det kommer kunna nyttjas av familjen i många år framöver utan något som helst underhåll. Jag tycker dessutom att den runda formen känns väldigt inbjudande och positiv i sann riddaranda, snyggt och billigt att bygga blev det också, däremot får man nog räkna med drygt 100 arbetstimmar innan det är helt klart!

Lycka till med uteköksbyggandet i sommar och ställ gärna frågor här om ni undrar över något.

/B

 

 

 1. Hej!

  Skåpet du gjorde i sista avsnittet för ”kan vi hjälpa till?”. Finns det någon ritning/beskrivning av det i ”läsformat”?

 2. Fia skriver:

  Tack 🙂
  Då blir det veranda i helgen!
  Trevlig helg

 3. Fia skriver:

  Hej, min fråga gäller något helt annat… Jag har för mig att du Björn sagt att man kan lasera tryckimpregnerat virke på en gång, men hittar inget underlag för det. Skulle behöva det för att få igenom min idé 😉
  Frågade på färghandeln men fick svaret ” Men lilla gumman, det förstår du väl att du inte kan behandla tryckt virke…”

  1. Hej. Kan mycket väl tänka mig att du inte hittar något underlag för det då det mer handlar om att färga det tryckimpregnerade, än om att behandla det. Då lasyren är mycket lättflytande, typ som vatten så går det att färga in virke, även tryckt virke, trots att det inte är torrt. Vad som krävs är dock att det tryckta virket är torrt på ytan, Lasyren tex Jotuns Terasslasyr sotgrå (ser ut som svart), som jag själv använt mycket själv, fäster givetvis inte lika bra som på ett snustorrt virke men ger absolut den kulörförändring man är ute efter. Jag vill dock varna för att måla med täckande färger på fuktigt virke då det väldigt snabbt kommer börja ruttna. Lasera på fuktigt obehandlat virke är heller inget man ska göra. Långt svar men slutsatsen är enligt mig att en lasyr på blött men yttorrt tryckimpregnerat virke inte gör någon skada utan bara ändrar utseendet i form av kulören. /B och lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..