Träna utomhus under sommaren!

patrickwahlbergtraningsms

Varför ska man träna utomhus?
Träning utomhus har riktigt många fördelar där två självklara är att man exponeras för ljus och andas frisk luft samtidigt som man rör på sig. Just morgonljuset är faktiskt extra bra för hälsan. När morgonljuset träffar de ljuskänsliga fotoreceptorerna i ögats näthinna skickas nervsignaler till hjärnan om att minska melatoninproduktionen och det gör dig pigg. Det är en anledning till att jag rekommenderar alla att ta en morgonpromenad. Till och med på vintern kommer det lilla ljuset att göra skillnad. På sommaren kommer även exponering för solljusets UVB-strålar att bidra till bildning av D-vitamin. Solljuset som du exponeras för när du tränar utomhus bidrar förutom en bättre dygnsrytm och sömn, även till ett bättre immunförsvar och bättre humör.

Idag byggs husen tätare och dessutom släpper moderna byggmaterial, möbler och teknisk utrustning ifrån sig skadliga partiklar som vi andas in. En studie som tittade på fitnessanläggningar i Portugal visade faktiskt att inomhusluften innehöll för mycket koldioxid, lättflyktiga organiska föreningar och formaldehyd. Det betyder givetvis inte att ditt gym behöver ha för höga halter av dessa ämnen men en sak är säkert, tränar du utomhus i naturen kommer du inte att exponeras för skadliga partiklar i samma utsträckning som när du tränar inomhus.

Det finns faktiskt en liten studie som har jämfört löpning på löpband med utomhuslöpning. Den visar att utomhuslöpning förbrukar fler kalorier än löpning på rakt löpband. Man behöver helt enkelt ha en liten lutning på löpbandet för att erhålla samma kaloriförbrukning. Dessutom bidrar troligtvis även utomhusträning på ojämnt underlag till att balanssinnet tränas. Vidare visar forskning att vistelse utomhus minskar stress vilket egentligen kanske är det viktigaste med utomhusträning. En fördel som man kanske lätt glömmer är att träning utomhus kan involvera lite yngre barn som normalt inte får vistas i gym. Jag har tränat utomhus med alla mina tre barn där den yngsta är tre år. Det är fantastiskt kul.

Vad kan man träna utomhus?
Förutom raska morgonpromenader som jag verkligen rekommenderar till alla året om finns många bra träningsformer som lämpar sig för utomhusträning. Utöver den klassiska löpningen, eller cyklingen är övningar som armhävningar, plankan, upphopp, pull-up, knäböj med kroppsvikt, utfallssteg och intervallträning utmärkta utomhusaktiviteter. Har man tillgång till exempelvis kettlebells eller romerska ringar som man hänger över en stark gren, vågar jag påstå att man har ett ”komplett” utomhusgym. Även TRX, balansbräda, pilatesboll och djungelrep fungerar som bra utomhusredskap om man har lite fantasi. Har man inga redskap, ta stockar, stenar, häng i starka grenar och arbeta med din egen kroppsvikt. Jag har tränat med personer somt tar med sig en slägga och slår på billdäck utomhus. Pröva, det är betydligt tyngre än vad man kan tro. Man ska inte heller glömma lek på stranden, simning, paddling, mountainbike, volleyboll och fotboll som också ger riktigt bra träning. Personligen gillar jag nog bäst intervallträning barfota på stranden. Det är något magiskt med att springa barfota snabbt på en strand. Intervallträning är även mycket tidseffektivt och faktiskt relativt skonsamt.

Hur motiverar man sig?
Träning behöver bli lika självklart som att borsta tänderna. Jag tror att ett sätt att låta träning bli en naturlig del i vardagen är att ägna sig åt någon träningsform som man tycker är kul. Dessutom ska man öka belastningen gradvis; att gå ut max som otränad är ett recept för skador och risken är stor att man ger upp inom någon månad. Det är även viktigt att sätta rimliga, nåbara och tydliga mål för sig själv. När träning har blivit en naturlig del av vardagen blir vädret faktiskt sekundärt och motivationen till att träna kommer av den glädje som det medför. Det är smart att investera i bra träningskläder som är anpassade för sämre väder. Då ökar normalt motivation (hindren minskar i alla fall) och träningen går lättare. Det är givetvis inte fel att träna inomhus om vädret är ruskigt och man verkligen inte vill träna utomhus. Det absolut viktigaste är givetvis att träningen blir av.

Vi ses på beachen❣
HälsoPatrick

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..