ANNONS

Tankar kring kosttillskott

/

Jag har under flera år i perioder ätit olika typer av kosttillskott och jag har märkt att det råder verkligen delade meningar om det här med att äta kosttillskott. Vissa menar att det inte behövs, att vi får i oss all näring vi behöver i den maten vi äter. Vissa menar att det är oseriöst. Det finns säkert oseriösa aktörer på kosttillskottmarknaden, precis som det finns i alla branscher, men jag har hittat en tillverkare av kosttillskott som jag personligen tror på och vars filosofi att använda sig av naturliga produkter och inte konstgjorda tillsatser tilltalar mig väldigt mycket.

Det är alltid viktigt att poängtera att kosttillskott aldrig ersätter en allsidig kost. Vi bör alla äta balanserat och så hälsosamt som möjligt. Men då tänker säkert många att vi bor ju i Sverige och här får vi i oss allt vi behöver genom vår kost vi har till vardags. Ja det kanske stämmer, eller gör det verkligen det? Där har vi den stora frågan enligt mig och väldigt intressant fråga faktiskt.

På senare år har man nämligen upptäckt att på grund av det sättet som vi idag driver vårt jordbruk när vi odlar grödor, grönsaker och frukt osv så har jorden och därmed skörden blivit mer och mer näringsfattig. Vissa påstår att man idag måste äta hela 8 apelsiner för att få i sig samma nyttiga ämnen och näringsmängd som man fick för 50 år sedan. Jag vet inte hur exakt detta är men visst är det en skrämmande tanke?

Jag såg en väldigt intressant dokumentär för ett tag sedan som heter Sista skörden på SVT Play. Gå gärna in och kika på den. Det fick mig att tänka en hel del på vad det är vi får i oss. Har ni sett den?

Vissa är till och med av den åsikten att man anser att det är pågrund av det låga näringsämnena i maten idag som man i USA äter ännu mer och därmed får en rad följdsjukdomar. Att fetma, hjärt- och kärlsjukdomar med mera beror på detta. För många kalorier i förhållande till näringen. Jag vet inte hur sant detta är men det är intressant i alla fall.

Jag började sedan googla runt lite och lästa lite sporadiskt om olika näringsämnen. Då ramlade jag på denna artikeln från Illustrerad Vetenskap. Artikeln handlar om vitamin D, den lilla vitaminen som vi inte får i oss så mycket av som bor här i mörka norden. Sedan man gick i skolan så har man ju hört att det behövs för att man ska få starkt skelett och minska benskörhet och därför är det viktigt att få i sig tillskott av detta på något sätt under de mörkare månaderna. Men nu har man även upptäckt andra stora fördelar med D-vitaminet nämligen att det har en mycket stor påverkan på vårt immunförsvar. Man har också sett att det hjälper till öka förebyggandet mot en rad sjukdomar däribland cancer. Men även om solens strålar är bra i och med D-vitaminet så kan man ju med för mycket solexponering riskera att få hudcancer. Och ett bra sätt att få i sig detta fantastiska vitamin är ju då genom kosttillskott. Så sedan jag läste den artikeln har jag även börjat äta tillskott av bland annat vitamin D.

Jag har gjort ett aktivt val att äta vissa typer av kosttillskott i perioder i mitt liv då jag känt att jag behövt det och det har hjälpt mig men det är heller inget jag uppmanar att andra ska göra. Det är upp till var och en. Däremot så tycker jag att vi alla bör se över vår kost, då väldigt många av oss äter alldeles för dåligt där vi inte får i oss tillräckligt med näringsämnen och hur viktigt det är för både barn och vuxna att äta en varierad kost. Och om det nu stämmer som de säger i den här dokumentären så kan man ju verkligen undra vad det är för värld våra barn lever i om 50 år. Skrämmande tanke!

Vad tycker du om detta? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet.

Kram

/L

7
38

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00