I annonssamarbete med VISIT HELSINGBORG

Vår weekend i Helsingborg

I helgen som var fortsatte vi vårt 5 års firande med en liten weekend-trip till Helsingborg. Så strax efter att jag slutade jobbet på radion satte vi oss på tåget ned. Så skönt att åka tåg och så himla smidigt att ta sig till Helsingborg på det sättet.

Vi checkade in på Radisson Blu Metropol Hotell, på Carl Krooks gata, jättefint hotell som ligger centralt och bra.

Vi var lite trötta så vi bestämde oss för att äta middag på hotellet. Det var jättegod mat där så vi ångrade inte det beslutet. Istället laddade vi för en fullspäckad lördag. Som började med en jättegod hotellfrukost.

Vi hade tur med vädret, äntligen lite sol och blå himmel.

Stor del av lördagen ville vi spendera på stan. Gå och kika i olika butiker och äta god lunch. Jag blev glatt överraskad hur många härliga butiker det fanns, med unikt utbud och med sin lilla speciella nisch. Särskilt många inredningsbutiker och ni vet ju hur mycket jag älskar inredning. Så roligt! En butik hade ett alldeles speciellt koncept. Den heter Ballroom Blitzz och ligger på Drottninggatan 74.

Det är en inredning som man byggt upp i en helt vanlig lägenhet. Så inga skyltfönster eller markplan som man är van vid. Lite hemlig och mystisk nästan. Man fick gå in i en vanlig port/trappuppgång men väl där inne så fanns det massor av fantastiska saker.

Det skulle bli ett väldigt långt inlägg om jag visade bilder från alla butiker men kommer här med lite mer tips på inredningsbutiker: FabForm på Drottninggatan 11 snygga inredningsdetaljer, Staken & Veken Norra Strandgatan 22 massor av doftljus kuddar och sånt. Men finns som sagt väldigt många fler fina butiker.

Men en butik som jag tyckte var lite extra rolig var Electra på Kullagatan 6.

Electra är Sveriges äldsta parfymeri. Över 100 år! De har hud- och makeupprodukter  och såklart jättestort sortiment av olika parfymer.

Lite trötta i benen så satte vi oss sedan och åt lunch på Venti trattoria. Otroligt mysig restaurang. Italiensk mat som ni säkert listat ut, och de har verkligen fångat den äkta italienska känslan i inredningen. Snyggt, stilrent men samtidigt en känsla av att vara hemma hos någon. Varmt och välkomnande. Ligger på Stortorget 20. Kan verkligen rekommendera detta.

Intill restaurangen låg ett helt fantastiskt mysigt hotell. The Vault Hotel. Som fått sitt namn av att det vilar på ett rejält kassavalv från början av 1900-talet från tiden då byggnaden var en bank. Kolla in dessa bilderna. Nästa gång jag kommer till Helsingborg ska jag nog boka ett rum här.

Efter att vi ätit oss proppmätta på italienska delikatesser så tog vi en taxi ut till Wallåkra Stenkärlsfabrik som ligger ca 25 min med bil utanför Helsingborg. Det finns ju en tradition i denna delen av Sverige att tillverka stenkärl, många av er känner säkert till stenkärlsfabriken i Höganas. Wallåkra Stenkärlsfabrik startade faktiskt sin tillverkning före men är kanske inte lika känd för allmänheten, och det roliga är att de fortfarande tillverkar sina produkter här på ett traditionellt sätt.

Man tillverkar sina krus med traktens lera och drejar dem för hand. Sedan bränns de i den koleldade rundugnen. Om jag inte minns fel så var själva ugnen från 1700-talet och man bränner godset där inne i flera dagar och det tar 2 veckor innan den helt har svalnat. Som besökare kan man se hela processen på plats. Men man kan också oka sig en kurs i att dreja. Det var precis det vi skulle göra.

Vi träffade Åsa Orrmell som är ägare och varit det i över 30 år. Hon skulle vara den som skulle lära oss att dreja. Det var väldigt svårt ska jag säga. Man kunde inte tänka på något annat, tömma hjärnan totalt för annars funkade det inte. Så det var en väldigt bra avkoppling. Åsa var helt fantastisk som instruktör, pratade om hur till och med andningen påverkar hur drejningen blir. Och med Åsas guidning så lyckades vi båda göra helt klart godkända skålar.

Korosh älskade detta han med, och det var en så lugn och härlig stund tillsammans. Att få skapa något, göra något ihop på detta sättet kan jag verkligen rekommendera. Korosh tyckte att vi skulle köpa oss en drejskiva som vi kunde ha i garaget. Han älskar ju att meka och tycker att det är så tråkigt och ensamt där ute i garaget och hade då en idé om att ställa en drejskiva där så skulle jag kunna sitta där och dreja medan han mekar. Så slipper han vara ensam. Gulligt!

Vi prövade också på att stöpa ljus. Det var också väldigt roligt. Efter att vi hade prövat på drejning och ljusstöpning så var det dags för oss att sätta oss till bords. För Wallåkra har nämligen också en krog där man serverade julbord. Hela miljön här ute med porlande bäcken, vackra naturen och landskapet, de gamla husen och byggnaderna och de historiska vingslagen gjorde att allt blev så väldigt stämningsfullt. Kan varmt rekommendera er att både äta här, besöka och gå en kurs. Tack Åsa!

På söndagen hade också tänkt att göra en massa saker. Men helt ärligt så ställde bestämde vi oss för att sova ut istället och ta en sen hotellfrukost.

Jag fick så många tips på mitt Instagram vad man skulle kunna göra i Helsingborg så det var stört omöjligt att hinna med allt. Många tipsade tex om Pålsjöbaden eller Kallis, att vi skulle vinterbada där eller att vi skulle besöka Dunker kulturcenter och så mycket mer. Men tiden räckte inte till så istället åkte vi utvilade och glada med tåget tillbaka till Stockholm med känslan av att vi nog kommer komma hit igen. Och vem vet, kanske blir det ett kallbad då istället om jag vågar.

Kram

/L

LOADING..