Ananasgalette

Jag är hemskt förtjust i paj men drar mig för att baka det just för att jag tycker det involverar så många moment (säger jag som bakar tårtor typ varje dag, hah.) med att trycka ut pajdegen (fasligt snyggt blir det dock) i formen och så vidare. Det är där galetten kommer in. Det är i princip bara att rulla ut degen, slänga på fyllningen och vika upp kanterna. Ungefär så. På Wikipedia kallas galetten ”a free-form rustic tart” och det är en väldigt bra beskrivning.

För övrigt måste jag säga att jag är så nöjd med receptet på pajdeg! SÅ nöjd!

Deg
200 g mjöl
1 msk florsocker
En nypa salt
100 g kallt smör, i bitar
50 ml iskallt vatten

Fyllning 1
25 g mandelmjöl
1 äggula
1/4 dl florsocker
25 g rumsvarmt smör
50 g mandelmassa


Ananasfyllning och dekoration

1 färsk ananas

1 ägg, lätt vispat med en skvätt mjölk

2-3 msk socker
1/4 tsk vaniljpulver
25 g smör, i små bitar

Deg
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Lägg i en kyld skål. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt ihop till en deg. Knåda tills degen precis gått ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 2 timmar.

Fyllning
Blanda samman alla ingredienser till en massa.

Göra själva galetten
Värm ugnen till 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Kavla ut degen till en stor cirkel (behöver inte vara perfekt alls!) på en lätt mjölad arbetsyta till cirka 5 mm tjocklek. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen på ett fat.
Under tiden kan du rensa ananasen och skära den i skivor, cirka 6-8 mm tjocka (glöm inte att ta bort den hårda biten i mitten av varje skiva). Dela varje ring i två delar. Plocka ut den utkavlade degen ur kylen och lägg den med bakplåtpapper på en plåt. Bred ut fyllningen över pajdegen men lämna några centimeter runtom kanten fria. Lägg ananasbitarna över fyllningen (inte ända ut i kanten alltså) i ett lager, tätt intill varandra. Lägg dem gärna i ett snyggt mönster! Vik upp kanterna över ananasbitarna och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats. Pensla kanterna med äggblandningen. Blanda socker och vaniljpulver i en liten skål och strö sedan över pajen. Lägg små klickarmsmör ovanpå. Grädda i mitten av ugnen tills pajkanterna är gyllenbruna och ananasbitarna är mjuka, cirka 30-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.

  1. Den skall absolut avnjutas lite ljummen med vispad grädde eller vaniljglass! Alldeles lagom söt med ljuvlig annanassmak!

  2. Anna skriver:

    Gud så gott, jag älskar ananas! Superhärliga bilder och intressant recept, ska absolut testa detta. Tack för en härlig blogg!

Comments are closed.

LOADING..