Amerikansk äppelpaj

Det känns som att jag alltid säger det, men å andra sidan så älskar jag ju i princip alla bakverk. Men det här! Det här är något helt fantastiskt.
En klassisk Amerikansk äppelpaj. Ni vet en såndär som borde få stå och svalna på fönsterbrädet (fast det blir ju inte riktigt samma grej när man bor på tredje våningen och det är vinter ute).

Saften från äpplena använder jag till att koka en härlig kolaaktig sås som sedan blandas med äppelskivorna. Extra allt helt enkelt, och framförallt extra deg!
Tänk på att låta pajen stå till sig några timmar innan du skär i den. Naturligtvis kunde jag inte hålla mig så jag skar upp den efter en timme, och då blir det som på bilden – fyllningen rinner ut. Fast det blir ju himla snyggt och gott ändå såklart.Amerikansk äppelpaj

Det här pajdegsreceptet ger generöst med deg. Min filosofi är dock hellre för mycket deg än för lite! Jag tycker generellt att de flesta recept innehåller för lite deg. Tycker du ändå att det är för mycket, minska receptet med en fjärdedel eller gör som jag – gör miniäppelpajer i en cupcakeplåt!

Pajdeg
400 g (knappt 6 3/4 dl) mjöl
2 msk florsocker
1/4 tsk salt
200 g kallt smör, i bitar
1 dl iskallt vatten


Fyllning

1,2 kg äpplen (typ Granny Smith, cirka 5-6 st)
1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 1/2 msk citronsaft
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
25 g smör
2 msk majsstärkelse

Pajdeg
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Lägg i en kyld skål. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt ihop till en deg. Knåda tills degen precis gått ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 2 timmar.

Fyllning
Skala och rensa äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en stor skål tillsammans med strösocker, farinsocker, citronsaft, kanel och vaniljpulver. Rör runt några gånger så att allt blandas väl och låt sedan stå i rumstemperatur i minst 30 minuter, men helst upp till två timmar -så att äpplena “släpper ut” sin saft. Efter två timmar, lägg äpplena i en sil med en skål under och låt stå några minuter. Saften ska sparas och användas senare!

Göra pajen
Kavla ut lite mer än hälften av pajdegen till en cirkel på cirka 30-32 cm i diameter. Rulla försiktigt upp den utkavlade degen på kaveln och lägg i en pajform (cirka 20-24 cm i diameter). Tryck till degen så att den följer formens kanter. Skär eventuellt bort en bit av degen som hänger över kanterna (men ta inte för mycket!). Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen.
Ta resterande deg och kavla ut till en cirkel på cirka 30 cm i diameter. Lägg över på ett bakplåtspapper, lägg på ett fat/en skärbräda, täck med plastfolie och lägg in i kylen.

När äpplena är silade och all saft har runnit ner i skålen lägger du äppelskivorna i en skål och ställer åt sidan. Häll saften (du bör nu ha ungefär 1 1/2 dl saft) och 25 g smör i en kastrull och låt koka upp. Koka på medelstark värme tills såsen karamelliseras (alltså tjocknar) och har reducerats till ungefär hälften. Detta bör ta cirka 5-10 minuter.
Plocka ut deglocket från kylen så att det sedan blir lättare att arbeta med.
Blanda äppelskivorna med 2 msk majsstärkelse och blanda sedan i den karamelliserade saften. Blanda allt ordentligt och lägg sedan fyllningen i det förberedda pajskalet.
Pensla kanterna med lite vatten och lägg sedan på locket. Nyp ihop kanterna och skär/klipp sedan bort överflödet. Lämna gärna en liten bit som går upp över kanterna. Gör eventuellt ett vågmönster med fingrarna i pajkanterna. Skär 6 st lufthål i mitten av pajen med en liten kniv. Ställ in pajen i kylen och värm under tiden ugnen till 225°C.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen, gärna med en bit aluminiumfolie under formen som kan fånga upp eventuella safter. Grädda cirka 45-50 minuter, men kontrollera efter cirka 25 minuter så att kanterna inte blir brända. Om de börjar bli brända, lägg en bit ugnsfolie över. Ett tecken på att pajen börjar bli klar är att fyllningen bubblar upp i “lufthålen”. Låt pajen svalna ett par timmar innan du hugger in! Servera med vaniljsås, lätt vispad grädde eller vaniljglass.

  1. Hej!
    Kan man göra denna några dagar i förväg? Hur långt kan jag i så fall förbereda?

  2. Hej Linda! Vad kul att du bloggar här nu också! Dina bilder blir bara bättre och bättre, du är verkligen superduktig. Stor kram till dig!

Comments are closed.

LOADING..