Chokladcupcakes med hallonfrosting

Och här har vi receptet på de absolut godaste och enklaste chokladcupcakes med den lenaste smörkrämen!






Choklad- och espressocupcakes
12 st

75 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl starkt nybryggt kaffe eller hett vatten
1 1/2 dl mjölk
1 stort ägg, lätt uppvispat
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker

Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, kaffe, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.


Marängsmörkräm med hallon

Det här receptet ger rikligt med smörkräm! Vill du ha mindre – halvera receptet!
Och vad du än gör, släng absolut inte smörkrämen om den skär sig! Fortsätt vispa, vispa, vispa tills den går ihop.

4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
150 g hallon
ev. lite rosa pastafärg


Marängsmörkräm med hallon

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

In English:

Chocolate cupcakes
Makes 12

75 g butter
1/2 tsp vanilla powder
1 dl strong hot coffee or hot water
1 1/2 dl milk
1 large egg, lightly beaten
3 dl flour
1 dl cocoa powder
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
2 1/2 dl sugar

Heat oven to 175C (350F). Line a cupcake tin with 12 cupcake liners.
Melt the butter, add the vanilla, coffee, milk and egg. Sift flour, cocoa powder, baking soda, baking powder and sugar into a large bowl. Add all wet ingredients to dry ones and mix until smooth. Divide batter between cupcake liners, filling no more than 2/3 full. Bake for 17-20 minutes or until a tester comes out clean.
Let cool before frosting.


Raspberry swiss meringue buttercream

This recipe makes a lot of buttercream, enough to generously pipe 12

4 large egg whites
200 g sugar
250 butter, cut in cubes and softened
150 g raspberries, pureed and strained
Pink food coloring (optionial)

Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl over a sauce pan of simmering water. Whisk the sugar end eggs with a whisk to prevent curdling. The mixture should be about 65°C, about 140-150 F. If you don’t have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar has melted and mixture is hot, it is done. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can a few minutes. When bowl is cool to the touch, start adding the butter, very slowly. Don’t worry if the mixture looks curdled and soupy, it’s easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it’s too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip. Add pureed and strained raspberries to the buttercream and whip until smooth. Add food coloring if you want to.

  1. Sarah skriver:

    Hej!
    Jag fick mycket frosting över, tror du det funkar att frysa den?
    / Sarah

    1. Hej Sarah! Jag misstänker att frostingen kan bli grynig om du fryser den, men jag har inte provat så vågar inte säga helt säkert! Säg till hur det går om du provar :-)

  2. Monika skriver:

    Hej Linda

    Måste bara fråga…
    Kan man spackla tårtor med denna smörkrämen innan man lägger på sockerpastan?

    Ha en fin fin dag :-)

    Monika

    1. Hej Monika!
      Det borde gå bra men jag rekommenderar nog ändå att använda en chokladsmörkräm.. det funkar i alla lägen! :-)
      Ha en fin kväll!

  3. Caisa skriver:

    Kan man göra marängsmörkrämen i förväg? T.ex. om jag gör den på kvällen och spritsar den på cupcakesen och har dem i kylen över natten, är den fortfarande lika fin och god dagen efter?

    1. Visst kan du göra det! Se till att förvara dem i en burk eller liknande så de inte tar smak av kylen. Ta också fram dem i god tid så frostingen får tid att mjukna i rumstemperatur!

  4. Det gick bra att göra tårta av kakreceptet också… Fantastiska du och dina recept!

    1. Åh, vad fint! Kul att höra <3

  5. Hej Linda!

    Älskar dina recept men jag lyckas aldrig få till hallonsmörkrämen. Den blir liksom inte fast så jag kan inte spritsa den. Förstår inte hur den är om den skär sig heller, please help! Vill gärna göra dian recept med smörkrämen så jag blir lite låst

    1. Hej Hannah! Det är uppenbarligen en väldigt vanligt problem med marängsmörkrämen :-)
      Det låter som att din marängsmörkräm är för varm, då brukar den bli väldigt lös. Antingen så kan du försöka tillsätta ett par små bitar kallt smör eller så låter du skålen stå en 10-15 minuter i kylen och sedan vispa igen.
      Jag ska göra en lite tutorial snart tror jag då det är många som har problem med den!

      1. Hannah skriver:

        Åh såg nu att du hade svarat! Tack så jättemycket! Längtar efter din tutorial :)

Comments are closed.

LOADING..