Pots de crème med choklad och apelsin

En helt otroligt len chokladkräm med smak av apelsin som påminner lite om chokladpudding, men ändå inte.

Håll koll på formarna i ugnen så att de inte gräddas för länge, det beror väldigt mycket på hur mycket smet du har i varje form! Gräddar du sex formar kommer de alltså behöva gräddas kortare tid än om du gör fyra. Mina hade kunnat gräddas något kortare, men de var krämiga och goda ändå. Jag gräddade mina cirka 50 minuter. Tänk också på att de stelnar när de står i kylen!

Pots de crème med choklad och apelsin
4-6 portioner
Formarna gräddas i vattenbad. Håll koll på dem så att de inte gräddas för länge, det beror väldigt mycket på hur mycket smet du har i varje form! Gräddar du 6 formar kommer de alltså behöva gräddas kortare tid än om du gör 4. Mina hade kunnat gräddas något kortare, men de var krämiga och goda ändå. Jag gräddade mina cirka 50 minuter. Tänk också på att de stelnar när de står i kylen!

2 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl mjölk
75 g mörk choklad, hackad (70%)
3 stora äggulor
1/2 dl socker
Skal från 1 apelsin

Värm ugnen till 150°C.
Häll grädde och mjölk i en kastrull och värm försiktigt tills blandningen är rykande het.
Dra av från värmen och tillsätt hackad choklad. Rör tills chokladen har smält. Ställ åt sidan att svalna något.
Vispa äggulor och socker lätt. Tillsätt ägguleblandningen i kastrullen genom en tunn stråle under omvispning. Tillsätt finrivet apelsinskal.
Fördela smeten mellan 4-6 st ugnssäkra formar. Placera formarna i en stor ugnsform.
Koka upp tillräckligt vatten för att fylla den stora ugnsformen såpass mycket att vattnet täcker halvvägs upp på de små formarna. Grädda tills formarna är fasta runt kanterna men något lös i mitten – cirka 35-55 minuter.
Plocka ut formarna ur vattenbadet när de är färdiggräddade. Låt svalna en stund och ställ sedan in övertäckta i kylen minst 3 timmar eller över natten.
Servera med t.ex. vispad grädde eller hackade nötter – eller ät som de är!

In English
Chocolate orange pots de crème
4-6 servings

250 ml heavy cream
75 ml milk
75 grams dark chocolate, chopped (70%)
3 large egg yolks
50 ml sugar
Zest from 1 orange

Heat oven to 150°C (325F).
Pour cream and milk in a sauce pan and heat until steaming hot. Add chocolate and stir until melted. Put aside.
Meanwhile, lightly whip yolks and sugar. Add yolk mixture to chocolate mixture in a thin stream whilst whisking. Add finely grated orange zest. Place 4-6 ramekins in a large baking pan. Divide batter among the ramekins. Add enough very hot water to pan to come halfway up the sides of the ramekins.
Bake until set, but centers move slightly – about 35-55 minutes (depending on how many you make).
Remove ramekins from water and let cool. Cover and put in fridge for a least 3 hours. Serve with chopped nuts or whipped cream.

  1. Anna skriver:

    Hej Linda! Jag har en liten fråga som du kanske har fått tidigare. Jag bakar ganska mycket och tycker mest det är roligt att testa om jag kan göra ett recept och få det bra. Sen provsmakar jag men åt jag upp allt skulle det nog sluta illa i längden. Sambon, vänner och kolleger äter ofta och gärna kakor men till slut blir även de mätta. Du verkar ju hålla ett ganska högt tempo i bakningen just nu, var gör du av alla bakverk sen? Tack för en väldigt fin blogg och bra recept! /Anna

Comments are closed.

LOADING..