Hallonmacarons

Jag har haft ögonen på ett frystorkat hallonpulver ett bra tag nu. Varför jag inte köpt det förrän nu är en mycket bra fråga. Men nu hade jag siktet inställt på att göra macarons och då blir väl det hela något lättare, antar jag. Det var faktiskt tre månader sedan jag gjorde macarons senast. Alldeles för länge. Jag måste liksom hålla igång macaronbakandet annars blir jag rädd. Rädd att jag tappat förmågan! Och visst gick det åt skogen med första satsen (det blev macawrongs!), men jag skyller det på det färdiga mandelmjölet och hallonpulvret. Sådetså.
Till slut lyckades jag hitta en hyfsad balans i receptet. De är inte de vackraste, mest perfekta macaronsen jag gjort men de duger helt klart!

Jag förväntade mig en härlig rosa färg när jag blandade ihop den här fyllningen, men icke! Den blev mer.. brun. Så jag blandade i lite pastafärg och då såg den lite mer aptitlig ut. Du gör naturligtvis precis som du vill!



Hallonmacarons
ca 35 hela macarons

100 g skållade och malda mandlar (eller mandelmjöl)
195 g florsocker
5 g frystorkat hallonpulver
110 g äggvita (ca 3 stora äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
55 g strösocker
ev. rosa pastafärg

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och hallonpulver och kör alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Tillsätt eventuellt pastafärg. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Pudra eventuellt över lite extra hallonpulver. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 9-13 minuter. Innan du tar ut plåten kan du försiktigt lyfta på en kaka för att se så att den lossnar från bakplåtspappret, då är de klara! Låt svalna helt och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.

Vit chokladganache med hallon

100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
2-3 tsk hallonpulver
ev. lite rosa pastafärg (t.ex. den här)

Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
Värm vispgrädde och hallonpulver i en kastrull till kokpunkten. Häll den heta grädden över chokladen. Låt stå några sekunder och rör sedan till en slät smet. Tillsätt eventuellt lite pastafärg. Låt svalna och ställ sedan in skålen i kylen några minuter. Rör om då och då tills ganachen tjocknar till spitsbar konsistens.

In English:
Raspberry macarons
Makes approximately 35 whole macarons

Ingredients:
100 grams blanched, ground almonds (make sure to grind more than 100 grams) or almond flour
195 grams powdered sugar
110 grams egg whites (about 3 large egg whites), aged 1 day at room temperature covered with cling film
55 grams granulated sugar
5 grams freeze-dried raspberry powder
Pink food coloring

1. Grind the almonds in a food processor or blender. Sift to get rid of any large pieces or lumps. Mix the powdered sugar and raspberry powder together with the ground almonds and give it another pulse in the food processor or blender.

2. In a large bowl, whip the egg whites with a hand- or stand mixer. As the egg whites start to foam, add the granulated sugar one tablespoon at a time and continue whipping until the mixture is glossy and stiff. You should be able to hold the bowl upside down without the meringue sliding out.

4. Fold in the dry mix carefully and slowly into the meringue using a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed. Don’t overmix! The mixture should flow like a ribbon when you lift the spatula. If you want to test if the batter has good consistency, just put a dollop of batter on a piece of parchment paper. If the dollop slowly “flattens”, you’re good to go. If not, keep folding.

5. Fill your piping bag and pipe the macarons onto baking sheets. Remember that the shells will “flatten” once you’ve piped, so don’t make them too big. About 2,5-3 cm (1 inch) is enough. Dust some extra raspberry powder on top if you want to. Let macaron shells set for 60 minutes to form a dry skin.

6. Preheat oven to 150° C. Bake for about 9-13 minutes. You can test if they are done by touching the tip of a macaron, if it “wobbles” it’s not done. Let cool completely, then fill and sandwich together. Store in airtight container in the fridge, preferably for a day or two before eating.

White chocolate raspberry ganache
100 g white chocolate
100 ml heavy cream
2-3 tsp freeze-dried raspberry powder
Pink food coloring

Finely chop the chocolate and put in a bowl. Let cream and raspberry powder coem to a boil in a saucepan.
Pour cream over chocolate, let stand for a few seconds, then stir until smooth. Add food color if desired.
Let cool, then put bowl in the fridge for a few minutes to achieve piping consistency.

  1. Buongiorno Linda, undrar vad man kan använda istället för hallonpullver? Jag bor nämligen i Italien och har inte lyckats att få tag på det här. Saluti Da Roma

  2. Petra skriver:

    Hej! De ser helt fantastiska ut! Var köper man hallonpulvret?

    Tack för hjälpen!

    P.s. Jag älskar din bok!

Comments are closed.

LOADING..