Chokladcupcakes med jordnötssmörfrosting

Jag gick länge och trodde att jordnötssmör smakade sött. Undrar var jag fick det ifrån? Förvisso var det ingenting vi hade hemma när jag var liten. Men ändå.
Hursom så passar det ju utmärkt ihop med choklad. Det vet jag nu.
Jag surfade runt på lite amerikanska sidor för att hitta inspiration när jag skulle göra frostingen. Det första jag hittade använde 10 dl florsocker till ungefär samma mängd smör som i detta receptet. 10 dl!?! Aldrig i livet. Då snackar vi söt frosting.
Den här är alldeles lagom söt, och alldeles alldeles underbar.
Vill du ha rikligt med frosting på varje cupcake (som på bilderna) – dubbla då frostingreceptet.






Chokladcupcakes
12 st

75 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hett vatten
1 1/2 dl mjölk
1 stort ägg, lätt uppvispat
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker

Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver, vatten, mjölk och det uppvispade ägget. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.


Jordnötssmörfrosting

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 1/2 dl jordnötssmör
100 g cream cheese

Vispa smör ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och vispa lite till. Tillsätt jordnötssmör och cream cheese och vispa till en slät frosting.

Dekorera med peanutbuttercups skurna i mindre bitar, finns att köpa på t.ex. Gray’s och Game (åtminstone i Halmstad) och eventuellt lite kolasås.


In English:

Chocolate cupcakes
75 g butter
250 ml sugar
1 large egg, lightly beaten
100 ml hot water
150 ml milk
300 ml flour
100 ml cocoa powder
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder

Preheat oven to 175C (350F). Line a cupcake pan with 12 cupcakes liners
Melt the butter in a sauce pan. Add water, milk and the egg. Set aside.
Mix flour, cocoa powder, baking soda, baking powder and sugar in a large bowl.
Stir in the wet ingredients and mix until combined. Divide batter amongst the cupcake liners, filling them no more than 2/3 full.
Bake for 17-20 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool before frosting.


Peanut butter frosting

100 g butter, softened
120 g powdered sugar
150 ml smooth peanut butter
100 g cream cheese

Beat butter until light and creamy. Add powdered sugar and mix until incorporated. Add peanut butter and cream cheese and mix until smooth. Top with peanut butter cups and caramel sauce.

  1. Tips för de som bor i Göteborg, man kan hitta mycket ”amerikanskt” godis, bland annat Peanutbuttercups på ”The English Shop”.

  2. malin skriver:

    jag upptäckte jordnötssmör nyligen och är ett stor fan av att baka med denna fantastiska ingrediens! kanske man tror att det är sött för att man i USA sliskar till det med sylt på denna fantastiska nötcreme. borde vara olagligt!!!

    det är super att baka kakor på jordnötssmör!

    1. Det är säkert som du säger!
      Och visst passar det bra i kakor.. och till choklad. Mmm-mm!

  3. Vilka fantastiska skapelser! Och jättefina bilder. Jag har nog faktiskt aldrig vågat mig på jordnötssmör, men kanske är det dags att testa! Fint. /Suzanne

  4. Jenny skriver:

    Vilka underbart fina bilder!! Det ser supersmarrigt ut. Måste testas såklart . :)

  5. Gray’s är väl internet butik bara?
    Hade ingen aning att dem hade lite amerikanskt godis på Game! haha :)

Comments are closed.

LOADING..