Paj med vaniljfyllning och chokladmousse

Här, äntligen, kommer receptet! Phew. Det tog sin lilla tid att skriva!
Det står lite tips i själva receptet nedanför! Men vet ni vad, nu tar jag helg. Ok, jag tar en ledig kväll, cirka två timmar innan läggdags. Lyx!Paj med vaniljfyllning och chokladmousse
Räcker till en 20 cm paj och två små, alternativt en något större paj!
Notera att den här pajen (särskilt chokladmoussen) blir väldigt chokladig! Vill du ha den något sötare och mindre chokladig, byt ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad, alternativt tillsätt ett par matskedar socker i chokladmoussen. Och vet ni vad? Nästa gång kommer jag göra den här pajen med samma recept på pajbotten som min chocolate cream pie, som är otroligt mycket lättare! Men jag delar med mig av pajdegsreceptet här ändå. Bara ett tips!

Chokladpajdeg
185 g mjöl
25 g kakao
15 g florsocker
En nypa salt
100 g kallt smör, i bitar
1/2 dl iskallt vatten

Vaniljfyllning
1 dl socker
4 msk majsstärkelse
3/4 tsk äkta vaniljpulver
En nypa salt
4 dl mjölk
2 medelstora äggulor

Chokladmousse
300 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
ev 2 msk socker

Deg
Blanda mjöl, kakao, florsocker och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Lägg i en kyld skål. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt ihop till en deg. Knåda tills degen precis gått ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 2 timmar.

Kavla ut degen och klä pajformen med den. Klipp bort överflödig pajdeg, men låt gärna några mm hänga över kanten (jag gör det för att kanterna inte ska glida ner alltför mycket under gräddningen). Stick några hål i bottnen med en gaffel (för att degen inte ska ”puffa” upp för mycket under gräddning) och ställ in pajformen i frysen cirka 20 minuter (även detta för att pajdegen ska hålla formen i ugnen). Under tiden kan du värma ugnen till 200°C. Plocka ut pajen ur frysen och täck kanterna med aluminiumfolie så att de inte glider ner under gräddning. Grädda 15-20 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Vispa samman socker, majstärkelse, vanilj och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken under vispning och värm under omrörning tills blandningen tjocknar något. Vispa upp äggulorna lätt i en skål och häll den varma blandningen över i en tunn stråle under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm mycket försiktigt under omrörning tills blandningen är tjock. Låt svalna en stund innan du häller över fyllningen i det färdiga pajskalet. Ställ in i kylen.

Chokladmousse
Ett tips om din mousse skulle skära sig (kanske inte helt godkänt tips, men whatever works!) är att ta några skedar av den skurna moussen och lägga i en skål över vattenbad. När detta värms kommer chokladen och grädden blandas. Blanda (inte vispa) sedan detta med resten av moussen och rör tills det går ihop. Fortfarande skuret? Prova igen!

Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna.
Vispa grädden (ev med socker) till mjuka toppar (vispa absolut inte för hårt!). Rör försiktigt i den smälta chokladen. Spritsa ut klickar med mousse ovanpå vaniljfyllningen. Kyl cirka 20 minuter innan servering.

  1. Zirqon skriver:

    TUSEN TACK för tipset om chokladmousse skär sig!! Gjorde chokladmousse för första gången o hade inte en aaning om att den ens kunde skära sig, stod inget om det i receptet jag använde! Tack vare lite googlande och ditt tips räddade jag en mousse med nästan ett halvt kilo choklad!

  2. Ska testa det nu, har köpt alla ingredienser.

Comments are closed.

LOADING..