Pavlova med grädde, daim och färska bär

Jag är helt galet svag för kombinationen maräng, grädde och bär. Jag äter naturligtvis av allt jag bakar men vissa saker kan jag äta hur mycket som helst av. Det gäller att vara selektiv och pavlova är ett av de få bakverk jag inte kan motså. Jag måste äta om det finns. Och det gjorde jag.
Och ja, jag vet att jag dekorerar allt jag bakar med bär (och blommor) nuförtiden men vem kan klandra mig? Man får passa på när det är säsong. Och gott (och fint) blir det.




Chokladmarängbottnar

2 st stora äggvitor
1 dl strösocker
1 msk kakao
1/3 msk Maizena majsstärkelse
1/3 tsk vitvinsvinäger

Värm ugnen till 175°C.
Vispa äggvitorna till mjukt skum.
Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.
Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
Klicka ut marängsmeten på bakplåtspappret.
Tänk på att den flyter ut under gräddningen.
Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.
Grädda marängen i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.
Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

Fyllning
3-4 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 st dubbeldaim
Färska bär

Vispa grädde och florsocker och lägg den ovanpå marängen. Krossa daim ovanpå och dekorera med färska bär.

In English:


Chocolate pavlova

2 large egg whites
100 ml sugar
1 tbsp cocoa powder
1/3 tbsp cornstarch
1/3 tsp white vinegar

Heat oven to 175°C (350F). To make the meringue, whip egg whites to soft peaks, then add the sugar a little at a time until stiff peaks form (the meringue should be white and glossy). Sift down the cornstarch and cocoa into the meringue. Stir down the vinegar and stir until well blended. Spread out meringue on a baking paper. Put in the lower part of the oven, turn down the heat to 120-125°C and bake for about 1 hour – 1 hour 15 minutes or until soft in the middle but crisp around the edges. When done, leave in oven with door ajar to cool completely.

Filling
300-400 ml heavy whipping cream
1 tbsp powdered sugar
Daim/Heath bar
Fresh berries

Whip cream and powdered sugar to soft peaks. Spread cream on top of meringue and put daim/heath bar and fresh berries on top.

  1. Lina skriver:

    Det är receptet ska jag absolut testa när min son fyller 1 år! Om man ska ha till många skulle du göra flera tårtor eller göra en stor? Tänkte att det kanske är svårt att få marängen bra om man gör bottnen för stor?

    Hälsningar
    Lina

  2. I love the chocolate pavlova! Thanks for sharing.

  3. Malin skriver:

    Måste testas! Ser så gott ut!
    / Malin

  4. Anki skriver:

    Hur många bottnar är det? Ska man fylla med grädde mellan också? Ser smarrigt ut!

    1. Linda skriver:

      Det är bara en botten, så grädde ovanpå bara :-)

  5. Jaha då vet jag vad jag skall baka till helgen,

Comments are closed.

LOADING..