Amerikanska pannkakor med syrlig bärsås

Den lyxigaste helgbrunchen är helt klart pannkakor. Idag vaknade jag så sent (vilket jag egentligen avskyr, men jag är verkligen världsbäst på att sova) så det var knappt lönt att göra frukost. Då är brunch ett utmärkt alternativ. Och pannkakor har jag verkligen alltid ingredienser till. Jag har dock sällan sylt hemma, men bär finns nästan alltid, antingen i kylen eller frysen. Så istället gjorde jag en god, lite syrlig, men lagom söt bärsås att servera till pannkakorna. Gott och lyxigt! Testa gärna att slänga i en näve blåbär i pannkakssmeten.

Amerikanska pannkakor med syrlig bärsås
2-4 portioner

2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
1/4 tsk vaniljpulver (kan uteslutas eller ersättas med 1 tsk vaniljsocker)
1 1/4 dl mjölk
1 stort ägg
30 g smör

Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och vaniljpulver i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål och blanda sedan med de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda i smeten. Låt smeten stå en stund så att eventuella klumpar löses upp, och blanda sedan ordentligt. Värm en stekpanna med lite smör i. Klicka ut smet i stekpannan, beroende på hur många du får plats med. Jag använde knappt 1/2 dl smet per pannkaka och stekte en åt gången (men har du en större stekpanna, gör gärna fler samtidigt!).

Syrlig bärsås
Perfekt alternativ för den som sällan har sylt hemma (läs: jag). Lagom söt dessutom tycker jag!

150 g frysta bär (jag använde blåbär och hallon)
1/2 dl socker

Koka upp bär och socker i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter och låt svalna en aning. Kör blandningen till en slät puré i en blender (var dock försiktig om blandningen är väldigt varm, så att inte locket flyger av!). Sila eventuellt bort kärnorna.

In English:
American pancakes with berry sauce
2-4 servings

200 ml flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp sugar
1/4 tsp vanilla powder (or 1 tsp vanilla sugar)
125 ml milk
1 large egg
30 g butter

Mix flour, baking powder, salt, sugar and vanilla in a bowl. Whisk together milk and the egg in a bowl and then mix with dry ingredients. Melt the butter and add to the pancake batter. Let the batter stand in room temperature for a few minutes to dissolve lumps. Heat afrying pan and add some butter. When butter is melted, add some batter (I used about 40-45 ml batter for each pancake) and fry until golden brown.

Berry sauce

150 g frozen berries (I used blueberries and raspberries)
50 ml sugar

Let berries and sugar come to a boil in a sauce pan. Let simmer for a couple of minutes, then let cool for a while. Use a food processor or blender and mix until smooth (be careful if mixture is hot is using a blender!). Press mixture through a sieve.

LOADING..