Nyttigare sötsalta brownies

De här är inte bara nyttigare än vanliga brownies, de är nog bland de godaste jag ätit på länge. Till och med den som är skeptiker till försök att göra bakverk ”nyttiga” (vilket jag själv kan vara i många fall) kommer gilla de här.


Nyttigare brownies
Allra enklast är det att göra dessa i en matberedare. Själv har jag bara en sliten blender. Det fungerar men blir lite mer jobb. Man får köra blandningen i omgångar, annars fastnar den. Jag ber om ursäkt att nötterna inte är mätta i gram också, batterierna är slut i min våg..

2 1/2 dl mandel
2 1/2 dl valnötter
1 tsk snabbkaffepulver
1 1/2 dl kakao
1 dl kokoschips
1 krm vaniljpulver
Ett par nypor salt
5 dl torkade dadlar (urkärnade och hackade), cirka 350-400 g
1/4 dl lönnsirap

50 g mörk choklad
Havssalt

Lägg 2 dl mandlar, 2 dl valnötter och eventuellt en tesked snabbkaffepulver i en matberedare eller blender och mixa tills blandningen är finmald. Blanda i kokoschips, kakao, vanilj och salt och kör tills allt är finmalt. Häll över i en skål sålänge. Lägg dadlarna i matberedaren och mixa dem till så små bitar som möjligt. Tillsätt nötblandningen och lönnsirapen och kör tills du får en tjock massa som håller ihop. Hacka 1/2 dl mandel och 1/2 dl valnötter och blanda i degen. Klä en brödform med plastfolie eller bakplåtspapper och tryck ut massan i den. Låt stå i kylen minst 1 timme. Smält chokladen, ringla över kakan och strö några flingor havssalt ovanpå.

In English:
Nyttigare brownies
It’s best to use a food processor to make these. If you don’t have a food processor, you can use a blender (I do!) but it’s a little bit trickier since the ”dough” can get stuck in the bottom of the blender.

250 ml almonds
250 ml walnuts
1 tsp instant coffee or espresso powder/grinds
150 ml cocoa powder
100 ml coconut chips
Pinch of vanilla powder
Pinch of salt
500 ml dried dates pitted and chopped), about 350-400 g
25 ml maple syrup

50 g dark chocolate
Sea salt

Put 200 ml almonds, 200 ml walnuts and instant coffee grinds in a food processor and pulse until finely ground. Add coconut chips, cocoa powder, vanilla and salt and pulse until incorporated. Put mixture in a bowl.
Put dates in food processor and pulse until only small bits remain. Add nut mixture and maple syrup and pulse until thick (when you press mixture it should form a dough). Chop 50 ml almonds and 50 ml walnuts and add to the mixture. Cover a loaf pan with plastic wrap or parchment paper and firmly press mixture onto bottom of it. Put in fridge, covered, for at least one hour. Melt the chocolate, pour on top of brownies and sprinkle with some sea salt.

 1. Det låter som ett kanonbra recept! Tack för det!

 2. Hej Linda, återkommer äntligen till det här receptet … jag som hade tänkt göra dem direkt när jag läste receptet men det kom andra godsaker emellan :) Jag tål ju inte nötter, vad tror du om att ersätta valnötterna med cashew? Eller kanske bara ta mandel. Tips? Tacksam :)

  1. Linda skriver:

   Aa, förlåt Annelie! Missade detta helt.. Ja, men ersätt med mandel!! Det borde gå precis lika bra.. :-)

   1. Hej igen och tack för ditt svar. Körde med cashew och det blev hur gott som helst. Tack för ett toppenrecept!

 3. Emma skriver:

  Oj vad goda dessa var, de försvann i ett huj! En kompis sa att det var de enda ”GI-kakorna” hon ätit som var riktigt goda. Tack så jättemycket för ett kanonrecept!

  1. Linda skriver:

   Härligt! Roligt att höra från någon som testat många olika recept. Det här var faktiskt mina första, men jag blev riktigt nöjd med dem. Tack själv!

 4. Shit pannkaka va goda och enkla de var att göra! Smakar inte ens nyttigt om man kan säga så! Tror du dem går att frysa?

  1. Linda skriver:

   Visst är det fantastiskt? :-) Kul att du gillade dem! Jag tror att de går alldeles utmärkt att frysa! Mina försvann rätt snabbt, så kanske bäst att frysa dem.. haha.

 5. Kan man ersätta lönnsirapen med vanlig sirap eller blir det toksött då?

  1. Det ska nog gå! Saken är bara att vanliga sirap är tjockare så det kanske blir en något torrare ”deg”. Berätta hur det går! :-)

  1. Linda skriver:

   Fattar inte var mina svar tar vägen alltså! Blir smått galen :-(
   Tror inte att det blir väldigt mycket sötare egentligen, men vanlig sirap är något mer trögflytande så kan hända att du får använda mer än vad som står i receptet.. och då kanske det blir toksött! :-)

Comments are closed.

LOADING..