Chocolate chip cookies i gjutjärn

De här kakorna kan vara bland det bästa jag gjort. På riktigt.
En perfekt blandning av mjukt, krispigt, segt och alldeles underbart.



Chocolate chip cookies i gjutjärn
Två st 15 cm stora kakor

110 g smör
1 dl + 1 msk (110 g) strösocker
1 dl + 1 msk (110 g) farinströsocker
1 medelstort ägg
1 tsk vaniljextrakt (kan ersättas med 1 tsk vaniljsocker)
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
75 g mjölkchokladknappar/hackad mjölkchoklad
75 g chokladknappar av mörk choklad/hackad mörk choklad

Värm ugnen till 175°C.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt allt socker, rör om ordentligt och låt sedan svalna något. Rör i ägg och vanilj.
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och blanda sedan med smörblandningen. Rör i chokladen. Fördela smeten mellan gjutjärnspannorna (naturligtvis går det lika bra med en pajform/ugnsform eller vad du har hemma) och grädda sedan 17-25 minuter. Kakorna ska vara krispiga runt kanterna men mjuka i mitten. Bakar du all smet i en större form behöver kakan något längre gräddningstid.

In English
Skillet-baked chocolate chip cookies
Makes two 6-inch (15 cm) cookies. You can of course bake them in regular cake pan too!

110 g butter
110 g granulated sugar
110 g light brown sugar
1 medium egg
1 tsp vanilla extract
225 g all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
75 g milk chocolate chips
75 g dark chocolate chips

Preheat oven to 350F (175C).
Melt butter in a saucepan. Add sugars, stir and let cool for a few minutes.
Stir in the egg and vanilla extract.
In a bowl, mix flour, baking soda and salt then add to the butter mixture.
Stir in chocolate chips. Divide batter between skillets or bake in one larger skillet, for about 17-25 minutes. Cookies should be a little brown and crisp around the edges but soft in the center.

  1. Har länge funderat på vad jag ska använda mina små gjutjärnspannor till… nu vet jag!! ;) Och grymma bilder förresten :D

Comments are closed.

LOADING..