Jordgubbsgaletter

Det är onekligen höst nu, men fortfarande kan man hitta några små förpackningar med färska svenska jordgubbar i butikerna (i en del av dem åtminstone!). Själv känner jag mig inte riktigt redo för hösten även om jag tycker att det är en otroligt mysig årstid. Så jag lever kvar i sommarvärmen med de här jordgubbsgaletterna.. bara lite till.
Hittar du inte jordgubbar i butiken går det bra med hallon eller blåbär exempelvis. Eller varför inte äpple? Eller päron!

Jordgubbsgaletter

Pajdeg

3 1/4 dl mjöl
1 msk florsocker
En nypa salt
100 g kallt smör, i bitar
½ dl isvatten

Fyllning

500 g färska jordgubbar
4 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl mandelmjöl

1 ägg
en skvätt mjölk
1 msk socker 

Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt men snabbt ihop tills degen precis håller ihop. Tryck ut degen till en platta, slå in i plastfolie och lägg in i kylen 1 timme. Lägg de rensade och hackade jordgubbarna i en skål och blanda med socker, vanilj och majsstärkelse. Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsyta till cirka 3-4 mm tjocklek. Stick ut 8 cirklar, cirka 13 cm i diameter med hjälp av exempelvis en skål eller en vanlig utstickare. Lägg cirklarna jämte varandra på ett bakplåtspapper. Strö 1- 1/2 tesked mandelmjöl över varje cirkel. Lägg på jordgubbarna, men lämna kanterna fria från fyllning. Vik upp kanterna över jordgubbarna och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats. Lägg på en plåt eller en skärbräda och ställ in i frysen cirka 10 minuter, detta för att galetterna ska hålla formen bättre i ugnen. Värm ugnen till 175°C. Vispa upp ett ägg med en skvätt mjölk. Pensla kanterna med äggblandningen. Strö socker över pajerna. Grädda i mitten av ugnen tills kanterna är gyllenbruna och fyllningen bubblig, cirka 30-35 minuter.

LOADING..