Äppelsmulpaj

Det finns få saker som är så bra som en hemmagjord äppelsmulpaj. Igår när jag gräddade den ganska sent på kvällen sa min sambo ”Åh herregud vad gott det luktar. Det luktar.. hem”. ”Det är kanel och nejlika” svarade jag. Det är någonting med de kryddor vi förknippar med hösten och julen som verkligen luktar ”hem”. Jag vill bara sitta hemma med en kopp te (kaffe) och mysa (ett ord jag egentligen hatar, fast innebörden är hemskt trevlig).
Det här blir en rejäl smulpaj. Ni vet ju hur jag brukar göra saker i miniformat/flera formar? Det här är inte en sån paj. Däremot så blir det riktigt mycket smuldeg av det här receptet. Precis som det ska vara.
Äppelsmulpaj

Smuldeg
3 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
1 dl rårörsocker
1 1/2 tsk malen kanel
1/4 tsk malen nejlika
ett par nypor salt
175 g kallt smör, i bitar

Fyllning
1 kg äpplen
1 – 1 1/4 dl strösocker (beroende på hur sura dina äpplen är)
50 g smör
saft från 1 citron
1 tsk kanel
en nypa salt

Blanda mjöl, havregryn, rårörsocker, kanel, nejlika och salt i en stor skål. Blanda i smöret och ”nyp” ihop till en smulig deg. Ställ in i kylen.

Värm ugnen till 200°C.
Skala, kärna ur och skär äpplen i skivor eller mindre bitar.
Häll socker och smör i en stor kastrull och värm på medelstark-stark värme tills blandningen har smält och är slät (detta kan ta några minuter, blandningen kan också se lite konstig ut i början men bara fortsätt värma och rör så ordnar det sig!). När såsen är slät, sänk värmen och rör i citronsaft. Rör i äppelbitar, en näve åt gången (annars stelnar kolan). Blanda om ordentligt. Rör i kanel och en nypa salt. Häll upp i en pajform och fördela smuldegen ovanpå. Grädda tills äppelbitarna är mjuka och såsen är bubblig och brun, detta tog 35 minuter för mig men det beror väldigt mycket på vilken typ av äpplen du använder. Behöver du grädda pajen längre kan du lägga en bit aluminiumfolie ovanpå så att smuldegen inte blir bränd. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lätt vispad och sötad grädde.

In English:

Apple crisp

Crisp
300 ml flour (180 g)
250 ml rolled oats (75 g)
100 ml demerara sugar (90 g)
1 1/2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground cloves
couple pinches of salt
175 g cold butter, diced

Filling
1 kg apples (2.2 lbs)
100-125 ml granulated sugar (90-110 g)
50 g butter
juice from 1 lemon
1 tsp cinnamon
pinch of salt

Mix flour, oats, demerara sugar, cinnamon, cloves and salt in a large bowl. Add the butter and mix until crumbly. Put in fridge while you prepare the filling.

Heat oven to 200°C (390F).
Peel, core and slice/dice apples.
Put sugar and butter in a large saucepan and cook until mixture is smooth (this may take a while and it can sometimes look a bit .. weird, but just keep stirring and cooking and it will come together). When mixture is smooth, add lemon juice and stir. Add apples, a handful at a time or the caramel will harden. Stir and add cinnamon and salt. Pour mixture into a pie pan or baking dish, add crisp topping and bake until apples are soft (check with a skewer to make sure) and sauce is bubbly and brown. This took about 35 minutes for me, but if you need to cook it longer and the crisp is getting too brown you can put a piece of aluminum foil on top. Let cool for a while but serve while warm with vanilla ice cream or a little sweetened whipped cream.

 1. Emma skriver:

  Oj så god den blev! Älskar när det är mycket salt i äppelpajer och supergott med den söta kolan :)

  1. Linda skriver:

   Vad härligt att höra! Håller med.. mums!

 2. Gillar verkligen dina bilder!

  1. Linda skriver:

   Tack snälla Johanna!

Comments are closed.

LOADING..