Ugnsbakad pärongröt

Det här är en alldeles utmärkt frukost för mig som gärna går och sätter mig och jobbar direkt på morgonen och sedan glömmer äta frukost. Jag förberedde en sats på kvällen, lät svalna och frös in. På så sätt behövde jag bara värma en bit på morgonen. Minimal insats!
Det enda man ska tänka på är att man faktiskt inte äter paj, utan gröt. Det tog en liten stund för mig att vänja mig eftersom det ser ut som paj och luktar som paj men konsistensen är som gröt med en krispig topp. Fantastiskt god och faktiskt relativt nyttig! Vill du göra den ännu nyttigare är det bara att utesluta eller minska på lönnsirapen.

Ugnsgröt med päron
6-8 portioner
Originalrecept från Oh my veggies, med ändringar

180 g (5-6 dl) havregryn
1 1/2 tsk malen kanel
1/4 tsk malen/stött kardemumma
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

4 dl mjölk (vanlig eller mandelmjölk, jag använde mandelmjölk)
1/2 – 3/4 dl lönnsirap
1 mellanstort ägg
2 päron, tärnade

Värm ugnen till 200°C.
Blanda havregryn, kanel, kardemumma, ingefära, vanilj, bakpulver och salt i en stor skål.
Vispa ihop mjölk, lönnsirap och ägg i en annan skål. Blanda med de torra ingredienserna.
Rör i päronbitarna. Häll upp i en ugnsform och grädda tills ytan är gyllenbrun och fast, cirka 30-35 minuter. Låt svalna, skär sedan upp i 6-8 bitar. De bitar du inte ska äta upp direkt kan du packa in och lägga i frysen. Perfekt att värma i mikron på morgonen!
Jag serverade med en klick kvarg, blandad med lite kanel och lönnsirap. Mums!

In English:

Baked oatmeal with cinnamon and pears
Recipe adapted from Oh my veggies

180 g rolled oats
1 1/2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground cardamom
1/4 tsp ground ginger
1/4 tsp vanilla powder
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp salt

400 ml milk (regular or almond, I used almond)
50-75 ml maple syrup
1 medium egg
2 pears, diced

Preheat oven to 200°C (392°F).
Mix oats, cinnamon, cardamom, ginger, vanilla, baking powder and salt in a large bowl.
Whisk together milk, maple syrup and egg in another bowl. Add to the dry ingredients and stir until combined. Fold in pears. Pour in a baking dish and bake for about 30-35 minutes or until set and beginning to brown. Allow to cool, then cut into 6-8 slices.
If you’re not eating all of them, pop the remaining ones in the freezer.
I served mine with quark mixed with a little cinnamon and maple syrup. Yum!

  1. Malin skriver:

    Jag gjorde de häR till frukost imorse, vilken genialisk ide! Krispig gröt. Den var väldigt uppskattad! Jag hade lite lin och pumpafrön i också, det är gott på i princip allt! Tack för ett superrecept, det ska göras om!

    1. Linda skriver:

      Visst är den god? Känns riktigt lyxig. Tack för tips!

Comments are closed.

LOADING..