Mudcake med kaffelikör och dulce de leche



Mudcake med kaffelikör och dulce de leche
Receptet med ändringar från Citrus & candy
En otroligt saftig chokladkaka som inte ens behöver vispas. Det kan hända att kakan sjunker ihop i mitten en aning, därför är den perfekt att täcka med ett lager dulce de leche, men naturligtvis är den precis lika god utan! Köp gärna färdig dulce de leche så slipper du koka den i flera timmar och sedan vänta på att den ska svalna. Kaffelikören går att ersätta med kaffe (alltså 1 3/4 dl kaffe sammanlagt).

150 g smör
100 g mörk choklad, grovt hackad
100 g (1 dl) strösocker
100 g (ungefär 1 1/2 dl hårt packat) muscovadosocker
50 g (1 1/4 dl) kakao
1 dl starkt kaffe
3/4 dl kaffelikör (Kahlúa eller Tia Maria)
3 stora ägg
170 g (knappt 3 dl) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
en nypa salt

2 dl dulce de leche
Havssalt

Värm ugnen till 160°C. Smörj en bakform, 20 cm i diameter, och klä botten och sidorna med bakplåtspapper.
Smält smör, mörk choklad, strösocker, muscovadosocker, kakao, kaffe och likör i en kastrull. Låt svalna. Rör i äggen.
Sikta ner mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Blanda de torra ingredienserna med smeten. Häll upp i formen och grädda 40-45 minuter. Låt svalna 10 minuter i formen och stjälp sedan upp kakan på galler för att svalna helt. Bred på dulce de leche och strö havssalt över.

 

 

In English:


Mud cake with coffee liqueur and dulce de leche
Recipe adapted from Citrus & candy
This chocolate cake is so moist and fluffy that you don’t really need the dulce de leche. It’s delicious just the way it is, but in my opinion dulce de leche makes everything just slightly better. The cake might sink a little while cooling, so it’s also a perfect way to cover up any imperfections. The liqueur can be replaced with more coffee (175 ml coffee in total).

150 g butter, chopped
100 g dark chocolate (70%), coarsely chopped
100 g granulated sugar
100 g muscovado sugar
50 g cocoa powder, sifted
100 ml strong coffee
75 ml coffee liqueur (Kahlúa or Tia Maria)
170 g all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
pinch of salt
3 large eggs

200 ml dulce de leche
Sea salt

Heat oven to 160°C (320F). Grease and line a 20 cm (8 inch) baking pan.
Melt butter, chocolate, sugars, cocoa powder, coffee and liqueur in a sauce pan. Let cool for a few minutes, then stir in the eggs.
Sift flour, baking powder, baking soda and salt in a bowl. Add dry ingredients to wet and stir until smooth and lump free. Pour batter into prepared baking pan. Bake for 40-45 minutes or until a cake tester comes out almost clean (better to slightly underbake than overbake). Let cool in the cake pan 10 minutes, then unmold onto a cooling rack to cool completely.
Spread dulce de leche on top and sprinkle with sea salt.

  1. sibbsan skriver:

    Gillar inte kaffe, tror du att man kan använda julmust eller glögg istället?

    1. Linda skriver:

      Jag skulle nog inte använda julmust eller glögg med risk att det blir för sött.. Jag har inte provat men skulle tro att det går utmärkt att använda vatten istället!

  2. Ser gudomlig ut! Men kan det verkligen stämma att 100 g strösocker är samma som 1dl?

    1. Linda skriver:

      Man brukar säga att 1 dl socker väger 85-90 g men hemma hos mig väger 1 dl 100 g :-)

    1. Linda skriver:

      Thank you so much Sini! <3

  3. Tess skriver:

    WOW! Den är öronmärkt nu och ska provas i december :))

    1. Linda skriver:

      Hehe, öronmärkt? Autocorrect? ;-) Hoppas du gillar den!

Comments are closed.

LOADING..