Mjuk pepparkakstårta



Mjuk pepparkakstårta med cream cheesefrosting och sockrade tranbär

Pepparkakskrydda
Det här receptet ger mer än vad som behövs till tårtan, men varför inte göra lite extra när du ändå håller på? Mortla gärna kardemumma och kryddnejlika istället för att köpa färdigmald, det gör stor skillnad!

4 tsk mald kanel
4 tsk mald ingefära
3 tsk nymortlad kardemumma
3 tsk nymortlad kryddnejlika

Blanda allt och förvara i en lufttät burk.

Mjuk pepparkaka
4 1/2 dl (270 g) mjöl
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
4 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk pomeransskal
2 stora ägg
1 1/2 dl (100 g) ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 dl rörsockersirap (”cane syrup”)
125 g smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk

Sockrade tranbär
Färska tranbär (lingon går också bra)
1 äggvita
Strösocker, att rulla bären i

Cream cheesefrosting
150 g mjukt smör
3 – 3 1/2 dl (180 – 210 g) florsocker
200 g cream cheese, kall

Instruktioner
Mjuk pepparkaka
1. Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla tre bakformar som är 15 cm i diameter (eller baka i omgångar i samma form).
2. Vispa samman mjöl, bikarbonat, salt, pepparkakskryddor och pomeransskal i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och muscovadosocker pösigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt rörsockersirap och vispa till en jämn smet.
4. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölk och grädde.
5. Vispa i mjölblandningen och smörblandningen i smeten i omgångar. Vispa tills smeten precis går ihop och är klumpfri.
6. Fördela smeten mellan formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Testa med en provsticka att bottnarna är färdiggräddade innan du tar ut dem ur ugnen. Låt svalna 15 minuter i formarna, stjälp sedan upp dem på ett galler för att svalna helt.

Sockrade tranbär
1. Häll strösocker i en skål. Doppa tranbären i äggvita och lägg dem på en bit hushållspapper för att rinna av lite.
2. Rulla tranbären i strösocker, lägg dem på en tallrik och låt stelna 30 minuter.

Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret ljust och krämigt, cirka 2 minuter.
2. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills frostingen är riktigt ljus och fluffig, cirka 3-5 minuter.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills frostingen är slät.

Sätta ihop tårtan 
1. Om bottnarna är rundade ovanpå, jämna till dem något med en vass brödkniv.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tallrik. Bred på ett tjockt lager frosting, gärna med en vinkelpalett eller spatel.
3. Upprepa steg 2 tills använt alla tre bottnar. Avsluta med ett lager frosting ovanpå den sista bottnen.
4. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ in i kylen 10-20 minuter om tårtan känns instabil.
5. Dekorera med sockrade tranbär och en liten grankvist.

 

LOADING..