Vit choklad med pistagenötter och tranbär – enklaste julgodiset


Det här är nog bland det enklaste julgodiset som finns faktiskt (om man väljer att inte temperera chokladen vill säga). Och det går dessutom att variera på hur många sätt som helst! Mörk choklad, mjölkchoklad, mandlar, valnötter, jordnötter, polkagris, marshmallows, ja, listan kan göras lång.

Detta var faktiskt allra första gången jag tempererade choklad! Min termometer fungerar uppenbarligen inte då den tycker att det är 42°C inomhus.. Jag fick skippa termometer denna gången och köra på känsla istället. Uppenbarligen lyckades jag ganska bra då chokladen blev fin och stelnade snabbt i rumstemperatur.
Det är inte absolut nödvändigt att temperera chokladen men som sagt verkar det ha sina fördelar. Framförallt om du använder mörk choklad. Chokladen blir glansig och fin, stelnar snabbt, smälter inte lika lätt och får inte de där tråkiga vita fläckarna när chokladen stelnar. Jag är verkligen ingen expert på att temperera choklad, men jag gjorde såhär (gäller vit choklad) med lite hjälp av Mia Öhrn:
Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad. Chokladen ska bli 40°C. Ta bort skålen med choklad från värmen och låt svalna till 26°C. Jag ställde skålen i en ugnsform med lite kallt vatten på bottnen (men se till att det inte kommer vatten i chokladen). Rör om i chokladen ofta. När chokladen är sval, ställ den över vattenbad igen och värm till 28-29°C. Nu är chokladen redo att användas.

In English:

Vit choklad med pistagenötter och torkade tranbär

200 g vit choklad av god kvalitet
50 g pistagenötter utan skal, hackade
50 g torkade tranbär, hackade

Smält eller temperera chokladen. Häll ut på ett bakplåtspapper och bred till ett tunt lager med hjälp av en sked eller en vinkelpalett. Strö hackade nötter och tranbär över. Låt stelna och bryt sedan i bitar.

 

White chocolate bark with pistachios and cranberries
It’s not absolutely necessary to temper the chocolate but it definitely seems to have some advantages. Read more about it here. The best thing about this recipe is that you can vary it in so many ways. Milk chocolate, dark chocolate, almonds, walnuts, candy cane, mashmallow.. the list can go on for much longer.

200 g good quality white chocolate
50 g shelled pistachios, chopped
50 g dried cranberries, chopped

Melt or temper chocolate. Pour melted chocolate on baking paper and spread thinly with an offset spatula. Sprinkle

  1. Åh det här ska jag testa imorgon, ser jättegott ut! Känns som ett julgodis som är lagom lätt för mig, är mästare på att misslyckas med julgodis. Fast idag gjorde jag chokladtryfflar som blev riktigt lyckade (lite stolt). Tack för tipset!

Comments are closed.

LOADING..