Chokladkakor med polkagris



Chokladkakor med polkagris
8-10 stora kakor

175 g mörk choklad (70%), hackad
25 g smör
1/2 dl / 30 g vetemjöl
1/2 krm bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg
3/4 dl / 75 g socker
1/2 tsk vaniljextrakt

100 g mjölkchoklad, smält
Krossad polkagris

Smält 100 g av chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan så länge.
Vispa ägg, socker och vanilj ljust och fluffigt, cirka 8-10 minuter.
Rör ner den smälta chokladen, 75 g hackad choklad och mjölblandningen och rör tills smeten är helt slät.
Låt degen stå framme i rumstemperatur cirka 15 minuter. Under tiden kan du värma ugnen till 175°C.
Klicka ut 2 msk deg till varje kaka på ett bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter. Låt svalna.
Doppa kakorna i smält choklad och sedan i krossad polkagris (eller strö på). Låt chokladen stelna något.

Candy cane chocolate cookies
Makes 8-10 large cookies

Printable recipe

Feel free to double this recipe if you want more cookies as this is a quite small batch!

175 g dark chocolate (70%), chopped
25 g salted butter
30 g all purpose flour
1/2 ml (or about 1/10 of a teaspoon) baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg
75 g granulated sugar
1/2 tsp vanilla extract

100 g milk chocolate, melted
Crushed candy cane

Melt 100 grams of the chocolate and the butter in a double boiler. Let cool.Mix flour, baking powder and salt in a bowl. Set aside.
Beat egg, sugar and vanilla until pale and fluffy, about 8-10 minutes.
Stir in chocolate mixture and 75 g chopped chocolate. Add flour mixture and stir until completely smooth.
Let mixture rest in room temperature for 15 minutes or so. Meanwhile, heat the oven to 175°C (350F). Spoon about 2 tbsp of dough for each cookie onto a sheet with baking paper leaving some space between cookies. Bake for 8-10 minutes. Let cool.
Dip cookies in milk chocolate and then in crushed candy cane (or sprinkle candy cane on top). Put cookies on a wire rack to harden.

LOADING..