Pepparkakslatte

Har jag sagt hur dåligt dagsljuset har varit i december? Antagligen. Men jag tänker klaga lite till (tänker dock på er som bor högre upp i Sverige..). Det är ju inte ens ljust när det ska vara ljust!
Nåväl. En bild lyckades jag få trots allt!

Det här är en väldigt enkel variant av pepparkakslatte.
Många väljer att koka en sirap med pepparkakskrydda som sedan används både för att smaksätta och söta. Jag var lite lat idag och ville ha något lyxigt och gott så snabbt som möjligt.

 

Snabb pepparkakslatte
1 stor kopp

30-60 ml espresso eller starkt kaffe
2 1/2 dl mjölk
1 tsk pepparkakskrydda
2 tsk rörsockersirap (skulle tro att det går bra med vanlig ljus eller mörk sirap också)
1/2 tsk vaniljextrakt (går att utesluta)
Grädde, vispad
Kanel, att pudra

Koka upp espresso, mjölk, pepparkakskrydda, rörsockersirap och vanilj i en kastrull. Häll upp i en kopp.
Toppa med vispad grädde och pudra lite kanel över.

 

In English:
Easy gingerbread latte
1 large cup

30-60 ml (1/8 – 1/4 cup) espresso or strong coffee
1 cup milk
1 tsp gingerbread spice mix
2 tsp cane syrup or molasses
1/2 tsp vanilla extract
Cream, whipped
Cinnamon, to powder

Bring espresso, milk, spices, syrup and vanilla to a boil in a saucepan.
Top with whipped cream and cinnamon.

  1. Karin skriver:

    Så jäkla läckert det ser ut! Bilderna är alltid lika vackra – har läst flera bloggare som saknat dagsljus men undrar om det är så viktigt? Räcker inte ljuset en mulen dag, nära fönster? /Nyfiken

    1. Linda skriver:

      Tack snälla Karin!
      Det låter lite konstigt, jag vet :-)
      Man skulle kunna tro att det räcker, och det gör det ju – förutsatt att man har ett stativ! Det har jag ju naturligtvis men är för lat och har för trångt i köket för att plocka fram det. Men det är verkligen en jäkla skillnad mellan ljuset en regnig dag och ljuset en solig dag! :-)

  2. Hi Linda! Is there a way to subscribe to new posts by email?

Comments are closed.

LOADING..