Churros med chokladdipp

Jag blev förtjust i churros efter att ha smakat dem för allra första gången i augusti förra året.
Aldrig kunde jag tro att de var så himla enkla att göra själv!
Inte för att jag inte gillar choklad, för det gör jag, alltså verkligen, men jag hade velat servera dem med vaniljglass eller mjukglass istället. Något lätt liksom!
Men choklad funkar det med. Nästan alltid.


Churros
Ungefär 10 st churros

50 g smör
1 1/2 dl vatten
1/2 msk strösocker
en nypa salt
1 dl vetemjöl
1 medelstort ägg
1/2 tsk vaniljextrakt (eller 1/8 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker)

Kanelsocker
3/4 dl strösocker
2 tsk malen kanel

majs- eller rapsolja att fritera i (mängd beror på hur stor kastrull du använder, men olja bör vara cirka 5 centimeter djup i kastrullen)

Chokladdipp
100 g mörk choklad (70%), finhackad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Blanda smör, vatten, socker och salt i en kastrull. Låt blandningen koka upp, rör i mjölet och dra bort kastrullen från värmen. Rör tills en slät och glasig deg bildas, fortsätt sedan blanda någon minut. Tillsätt ägget och fortsätt röra tills degen är slät igen. Häll degen i en spritspåse med en mellanstor stjärntyll i (typ Wilton 1M).
Blanda socker och kanel på en tallrik eller ett fat. Lägg ut hushållspapper på ett värmetåligt fat eller en plåt.
Värm oljan till cirka 185°C i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Spritsa ut några centimeter deg i den varma oljan (var försiktig då det kan bubbla till!). Fritera, och vänd ofta, i cirka två minuter eller tills de är gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper och för att bli av med överflödigt fett och för att svalna något. Rulla dem i kanelsocker. Servera så snart som möjligt, annars blir de lite tråkiga.

Chokladdipp

Lägg den hackade chokladen i en djup skål. Värm grädde och smör i en kastrull tills rykande hett, precis innan kokpunkten. Häll den heta grädden över chokladen, låt stå 20 sekunder och rör sedan om tills krämen är slät.

  1. Tess skriver:

    Sjuuuukt gott. Tack för tipset att göra själv. Jag doppar dem gärna i Nutella ;-). Men en Churros, en kula glass och en klick Nutella blir ju bästa desserten. Tjohopp!

  2. leva skriver:

    Men tack så hemskt mycket! Jag provade det första gången förrförra hösten, efter att ha läst om mexikansk mat, och googlade. Och testade. Yam! Nu går det att köpa på Sergels Torg i dougnutsstånden! Tack igen, det är såå gott!

Comments are closed.

LOADING..