Chokladmaränger med nutellagrädde

Vissa kombinationer får mig nästan att vilja gråta, alltså för att det är så gott. Maräng och grädde är en sådan kombination för mig. Jag misstänker att jag nämnt detta förr.
De här marängerna är verkligen helt perfekta!

Vissa kombinationer får mig nästan att vilja gråta, alltså för att det är så gott. Maräng och grädde är en sådan kombination för mig. Jag misstänker att jag nämnt detta förr.
De här marängerna är verkligen helt perfekta!



Chokladmaränger med nutellagrädde
4-5 stora maränger

2 dl strösocker
3 äggvitor, rumstemperatur
1/2 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk vitvinsvinäger
75 g mörk choklad (70%), smält och avsvalnad

1 3/4 dl vispgrädde
2 msk nutella

Kör strösocker i en matberedare eller en mixer några gånger så att det blir finmalet men inte ”pudrigt” (alltså, det ska inte bli lika finmalet som florsocker). Värm ugnen till 125°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Häll äggvitorna i en helt torr och ren skål. Vispa tills äggvitorna börjar skumma, tillsätt sedan sockret lite i taget. Tillsätt vanilj och vinäger och vispa tills marängen är riktigt fast och glansig (kan ta 10-15 minuter), och sockerkristallerna har lösts upp. Ringla ner det mesta av den smälta chokladen i skålen, och vänd i smeten en gång med en sked (rör inte om!). Skeda upp 4-5 stora maränger på bakplåtspappret och ringla ev. överbliven choklad ovanpå. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 100°C. Grädda 60-80 minuter, eller tills marängerna lossnar från pappret. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen i 20 minuter. Plocka ut plåten ur ugnen och låt marängerna svalna helt.

Vispa grädden tjock tillsammans med nutella. Servera ev. med bär, riven choklad eller rostade nötter.

LOADING..