Sötpotatispommes med srirachaketchup


Jag har gjort sötpotatis i ugnen många gånger men liksom aldrig fått till den där krispiga ytan. Det funkar ju att de är lite mjuka i vanliga fall, men när man ska göra pommes frites så vill man definitivt ha dem riktigt krispiga.
Så jag gjorde lite research och fann att majsstärkelse skulle fungera bra (eller äggvita har jag även hört!). Fantastiskt goda! Jag serverade dem med en rejäl sallad (ja, den som ni såg för ett par inlägg sedan).


Sötpotatispommes med srirachaketchup

2 portioner

2 stora sötpotatisar
Majsstärkelse, cirka 1-2 msk
Olivolja, cirka 2-3 msk
Havssalt, svartpeppar och eventuellt annan krydda, jag kan rekommendera paprika men funkar även med vitlökspulver, lökpulver, curry eller cayennepeppar.

Tomatketchup
Svartpeppar
Sriracha efter smak

Värm ugnen till 225°C.
Skala sötpotatisarna och skär dem i stavar av ungefär samma storlek. Lägg i en stor skål och sikta majsstärkelse över. Blanda ordentligt.
Blanda olivolja, havssalt, peppar och eventuellt andra kryddor i en liten skål.
Häll oljan över potatisen och blanda.
Lägg potatisstavarna i ett lager på en ugnsplåt (de bör alltså inte lägga huller om buller för då blir de lätt lite blöta).
Grädda 15 minuter i mitten av ugnen, vänd sedan försiktigt på dem och grädda ytterligare 10-20 minuter eller tills de är krispiga och gyllenbruna. Håll dock ett öga på dem så att de inte blir brända runt kanterna!

Blanda ketchup, lite nymald svartpeppar och sriracha efter smak. Servera!

 

Sweet potato fries with sriracha ketchup
2 servings

2 large sweet potatoes
Corn starch, about 1-2 tbsp or enough to lightly coat the fries
Olive oil, about 2-3 tbsp olive oil
Sea salt, black pepper and other spices, such as paprika, garlic powder, onion powder, curry powder or cayenne.

Tomato ketchup
Black pepper, to taste
Sriracha, to taste

 

Preheat oven to 225°C (430F).
Peel potatoes and cut them into pieces (try making them about the same size). Put fries in a bowl and dust with corn starch.
Mix olive oil, salt, pepper and other spices in a small bowl. Pour over fries to coat them lightly.
Put fries in a single layer on a baking sheet. Bake for about 15 minutes, then gently flip fries over to bake them evenly. Bake for another 10-20 minutes, or until golden brown.
Keep a close eye on them as they brown fast!

Mix ketchup with black pepper and sriracha to taste. Serve!

  1. This looks amazing! The sriracha ketchup gives it that special twist. I’ve had the same issue with sweet potato fries – how get them really crispy (without burning them). Sarah from My New Roots has posted an amazing sweet potato fries recipe as well – she too used cornmeal.

  2. Sanna skriver:

    Hej Linda! Testar å se om jag kan få tips här från dig. Ska göra din underbara Rocky Road glasstårta, å undrar vart du köper jordnötsknapparna? Gray’s på Odengatan finns ju inte mer. Tusen tack på förhand, du härliga inspirationskälla <3

    1. Linda skriver:

      Hej Sanna!
      Åh, mums! <3
      Jag köper jordnötsknapparna Gray's i Malmö, men då är det ju lite värre såklart. Föreställer mig dock att de helt säkert finns på något mer ställe i Stockholm, dock kan jag inte tipsa om var! I halmstad finns peanutbuttercups på Citygross och Game (ja, spelbutiken!) iallafall, kanske det är något att kolla upp! Good luck! <3

Comments are closed.

LOADING..