Vaniljdrömmar

Förutom att ha varit sjuk den senaste veckan har jag också varit väldigt sugen på att baka småkakor. Som jag säkert har sagt förr så tycker jag att småkakor är extremt underskattade. De är så otroligt lätta att göra (åtminstone de här!) och jag blir nästan förvånad över att jag knappt stökar ner alls hemma när jag bakar småkakor. Skönt. Jag är tillräckligt stökig som det är. Så det räcker och blir över.


Vaniljdrömmar
Cirka 50-60 stycken

Originalrecept kommer från Heléne Johanssons bok ”Sötebröd från Brunkebergs bageri”, med vissa ändringar i texten

125 g rumstempererat smör
2 3/4 dl (300 g) strösocker
1 msk (15 g) vaniljsocker
1 dl + 1 msk (100 g) neutral vegetabilisk olja (jag använde rapsolja)
5 dl  (300 g) vetemjöl
1 tsk (5 g) hjorthornssalt, går att ersättas med 2 tsk bakpulver

1. Värm ugnen till 150°C. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget under vispningen.

2. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner det i smör- och sockerblandningen. Rör ihop till en deg.

3. Rulla lagom stora bollar av degen (mina vägde cirka 27 gram styck) och lägg på bakplåtspapper med lite mellanrum mellan varje kaka. Blir det trångt kan du baka i två omgångar.

4. Grädda drömmarna i 20 minuter. Låt svalna.

 

In English:

I was going to write that I can’t recall when I last made these cookies, but the answer wasn’t far away. I googled ”vaniljdrömmar” and there it was.. January 5th 2010. More than 4 years ago! Crazy.
These cookies are very Swedish to me, and also very old school in a good way. If you can’t get your hands on Baker’s ammonia (which is also very old school by the way), try using baking powder instead.

Vanilla dreams
Makes 50-60 cookies

Recipe adapted from Heléne Johanssons book ”Sötebröd från Brunkebergs bageri”.

125 butter, at room temperature
300 g (275 ml) granulated sugar
1 tbsp (15 g) vanilla sugar
113 ml (slightly less than 1/2 cup) neutral oil (such as canola oil)
300 g (500 ml) all purpose flour
1 tsp ammonium carbonate/hartshorn/baker’s ammonia (or 2 tsp baking powder)

1. Heat oven to 150°C (300F). Beat together butter, sugar and vanilla sugar. Add oil and beat until combined.

2. Mix flour and ammonium carbonate and add to butter mixture. Stir until a dough forms.

3. Roll balls of cookie dough (I used about 27 grams of dough per cookie) and place them on a baking sheet with baking paper. Make sure to leave some space between cookies (you may need to bake two sheets).

4. Bake cookies for 20 minutes. Let cool.

 

  1. Kul att du använder Brunkans recept! Jobbar helger där och råkar älska i princip allt som erbjuds. Det är nästan lite farligt att stå bakom disken en hel dag…… http://eliniver.wordpress.com

  2. Anna skriver:

    jag har svårt att få fluffiga drömmar, de blir spröda men flyter alltid ut och blir platta.

    1. Linda skriver:

      Prova detta receptet! Tror du kommer tycka om det :-)

  3. I’m so in love with your photos… and these cookie I’me they are even better!

    1. Linda skriver:

      Thank you so much! These are absolutely delicious! :-)

  4. Malin skriver:

    Tycker det är så svårt att göra drömmar. De blir aldrig så luftiga och spröda som jag vill ha dom. Har du något tips?

    1. Linda skriver:

      Jag är verkligen ingen drömexpert (i dubbel bemärkelse ;-) ), men Heléne tipsar i sin bok att man ska arbeta degen så lite som möjligt så blir de luftiga och spröda!

      1. Malin skriver:

        Okej det ska jag tänka på! Nu blev jag sugen på att göra drömmar.

Comments are closed.

LOADING..