Chokladbollstårta

Min bror älskar chokladbollar. Jag tror jag har nämnt det förut.
Så jag tänkte att jag skulle slänga ihop en liten chokladbollstårt-aktig grej, mest som en kul grej. Inget seriöst liksom. Men den här tårtan blev fantastisk, både smakmässigt och utseendemässigt. Och min bror blev så nöjd. Han tog med resterna på tåget (!). Scrolla längst ned om ni vill se hur tårtan såg ut inuti.. det var den bästa bilden jag lyckades få! Vi var så upptagna med att äta tårta och dricka espresso.

Chokladbollstårta
Det här må vara en riktigt liten tårta, men den är mäktig som tusan och räcker säkert till 8-10 personer ändå, minst! Tänk ändå att det är en sats chokladbollar gånger 3. Plus en mäktig chokladganache utanpå. Men fantastiskt god är den!

Göra en krage av bakplåtspapper
Om du, som jag, inte har en springform som är 12 cm i diameter med höga kanter (jag har bara en ”vanlig” bakform av den här storleken) kan det vara bra att göra en ”krage” för att enklare få upp kakan ur formen. Naturligtvis går det precis lika bra att använda en större form, men då blir kakan plattare. Har du turen att ha en liten springform kan du hoppa över detta steget om du vill, dock får kakan slätare kanter med denna metoden! Gör såhär (texten är hämtad ur min bok, Lomelinos tårtor):

1. Placera en 12 cm bakform med höga kanter på ett bakplåtspapper. Rita ett streck runt formen med en blyertspenna. Klipp ut en cirkel strax innanför strecket.

2. Mät upp hur mycket papper som kommer att behövas till kragen (alltså runtom). Klipp av en bit som är högre än själva bakformen. Klipp små hack längs en av långsidorna på den långa pappersremsan.

3. Smörj formen med smör eller olja. Placera remsan med hacken nedåt i formen och vik in de små flikarna mot botten. Remsan ska överlappa med 3-4 cm (den ska alltså vara längre än bakformens omkrets på insidan). Ta lite extra smör eller olja för att fästa ihop kanterna.

4. Lägg den runda biten bakplåtspapper i botten så att det blir tätt. Nu är du redo att börja med tårtan!

Chokladbollsmet
300 g mjukt smör
4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl kakao
9 dl havregryn
1 1/4 – 1 1/2 dl starkt kaffe eller espresso

Kokos, till garnering

Chokladganache
150 g mörk choklad (70%)
1 1/2 dl vispgrädde
15 g smör
1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt kakao, havregryn och kaffe, så mycket som behövs för att degen ska hålla ihop riktigt bra.

2. Tryck ut det mesta av degen i den förberedda bakformen, gärna med hjälp av botten av ett glas så att degen blir hårt packad, men spara lite deg till att göra några extra chokladbollar som du sedan rullar i kokos.

3. Täck över bakformen med plastfolie och ställ in i kylen 6 timmar eller över natten. Ställ även in chokladbollarna i kylen.

Chokladganache
1. Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig skål.

2. Värm grädde, smör och vanilj i en kastrull tills blandningen är rykande het, utan att den kokar.  Häll grädden över chokladen, låt stå 20 sekunder och rör sedan till chokladen är slät.

3. Låt svalna tills blandningen är bredbar (cirka 1-2 timmar i rumstemperatur). Eventuellt kan du skynda på lite genom att ställa in skålen i kylskåpet, men håll ett öga på den då den kan stelna fort. Plocka gärna ut bakformen med chokladbollstårtan ur kylen och låt den stå i rumstemperatur ungefär 20 minuter för att den enklare ska lossna från formen.

4. Plocka ut chokladbollstårtan ur bakformen (att dra en kniv runt kanten på bakformen, alltså utanför bakplåtspappret kan hjälpa) och ställ på ett tårtfat. Bred chokladganachen över tårtan. Spara eventuellt lite att spritsa ovanpå. Dekorera med chokladbollar runtom och garnera med lite kokos i mitten av tårtan.

In English:

No-bake chocolate ball cake
This cake is tiny, but very rich so it should probably make enough for at least 8-10 servings.  I made this cake for my brother who loves chocolate balls (which is a very typical Swedish/scandinavian type of pastry, usually rolled in coconut or pearl sugar, like here). They’re his favorite. His birthday was last week but we never had time to celebrate it together. This cake was definitely a huge success!

 

This recipe is much easier to make if you have a 12 cm (5 inch) springform pan, in which case you can skip this step if you want to! I don’t have a springform of this size so I had to use a ”regular” 12 cm baking pan with tall edges. To help get the cake out of the baking pan you need to make a collar out of baking paper. This is also helpful if you’re going to bake a cake which rises very high. If you don’t have a pan of this size, just use a larger one.

How to make a baking paper collar
1. Place a 12 cm (5 inch & with tall edges) baking pan on top of a baking paper. Trace the outline of the pan with a pencil. Cut out a circle just inside the line.

2. Measure how much paper you’ll need for the collar. Cut a piece which is taller than the pan and longer than the sides of the inside of the pan (does that make sense?). Cut little notches alongside one of the long sides of the collar.

3. Butter the pan. Place the long piece of paper in the baking pan with the notches down, folding the ”flaps” in over the bottom of the pan. Secure sides with a little extra butter or oil.

4. Put the round piece of paper on the bottom of the pan and make sure it fits snugly. This way you will be able to use the baking paper to pull the cake out of the pan!

No-bake chocolate ball cake
300 g softened butter
400 ml (slightly less than 1 3/4 cups) granulated sugar
2 tbsp vanilla sugar
150 ml (or 10 tbsp) cocoa powder
900 ml (3 3/4 cups) rolled oats
125-150 ml (or 9-10 tbsp, as needed) strong coffee or espresso

Shredded coconut, for decoration

Chocolate ganache
150 g dark chocolate (70%)
150 ml (or 10 tbsp) heavy cream
15 g (1 tbsp) butter
1/4 tsp vanilla powder (or 1/2 tsp vanilla extract)

 

No-bake chocolate ball cake

1. Beat butter, sugar and vanilla sugar until smooth. Add cocoa powder, rolled oats and coffee, as much as needed to keep the dough together really well.

2. Press out the dough in the prepared pan (but save some for the chocolate balls on top, which you then roll in coconut). Use a glass to pack the dough firmly in the pan.

3. Cover the pan with plastic wrap and put in the fridge for 6 hours or overnight. Place the chocolate balls with coconut in the fridge.

Chocolate ganache
1. Finely chop chocolate and put in a heatproof bowl.

2. Heat cream, butter and vanilla in a saucepan until very hot but not boiling. Pour cream over chocolate, let stand for 10 seconds, then stir until smooth.

3. Let cool until spreadable, about 1-2 hours in room temperature. To speed things up you can put the bowl in the fridge, but keep an eye on it so it doesn’t firm up too much. Leave the pan with the chocolate ball cake in room temperature for about 20 minutes so it’s easier to remove from the pan.

4. Remove the chocolate ball cake from the pan. If needed, use a knife to carefully run around the edge of the pan to help remove the cake. The cake should be firm enough to handle at this point. Place it on a serving platter or cake stand. Cover cake with ganache using an offset spatula, saving some to pipe on top. Garnish with chocolate balls and a little extra shredded coconut in the middle.

 

  1. Denne kaken ser virkelig lekker ut! Jeg har veldig lyst å prøve den, men jeg forstår ikke helt det med bakepapiret. Hvordan får man den så høg? Skal bakepapiret stikke opp over formen?

    1. C skriver:

      Jag förstår inte heller det där med bakplåtspappret???

  2. Hur hög bör kanten på springformen vara? Ser underbart god ut!

  3. Wow that looks so stunning and delicious , hope you don’t mind I pinned it !

  4. Detta kanske får bli detta årets födelsedagstårta oavsett hur mycket jag älskar oreotårtan :)

Comments are closed.

LOADING..