Nyttigare sötsalta brownies – igen

Jag har lagt upp detta receptet förr men det tåls verkligen att läggas upp igen. Dessutom var det nästan ett halvår sedan sist, och då gav jag bort nästan alltihop till mina före detta arbetskamrater. De här kommer jag behålla för mig själv.
Alltså, det här är nog bland de bästa brownies jag någonsin har gjort.

 

Nyttigare sötsalta brownies
Allra enklast är det att göra dessa i en matberedare. Själv har jag bara en sliten blender. Det fungerar men blir lite mer jobb. Man får köra blandningen i omgångar, annars fastnar den. Jag ber om ursäkt att nötterna inte är mätta i gram också, batterierna är slut i min våg..
Notera att jag halverade receptet nedan denna gången och fick samma mängd som på bilden (fast här hade jag käkat två redan). Jag använde dessutom en blandning av mandel, pekannötter och cashewnötter denna gången.

2 1/2 dl mandel
2 1/2 dl valnötter
1 tsk snabbkaffepulver
1 1/2 dl kakao
1 dl kokoschips
1 krm vaniljpulver
Ett par nypor salt
5 dl torkade dadlar (urkärnade och hackade), cirka 350-400 g
1/4 dl lönnsirap

50 g mörk choklad
Havssalt

Lägg 2 dl mandlar, 2 dl valnötter och eventuellt en tesked snabbkaffepulver i en matberedare eller blender och mixa tills blandningen är finmald. Blanda i kokoschips, kakao, vanilj och salt och kör tills allt är finmalt. Häll över i en skål sålänge. Lägg dadlarna i matberedaren och mixa dem till så små bitar som möjligt. Tillsätt nötblandningen och lönnsirapen och kör tills du får en tjock massa som håller ihop. Hacka 1/2 dl mandel och 1/2 dl valnötter och blanda i degen. Om degen är för tjock/torr går det bra att spä ut med lite kaffe eller vatten, men den får inte vara för kladdig för då stelnar den inte. Klä en brödform med plastfolie eller bakplåtspapper och tryck ut massan i den. Låt stå i kylen minst 1 timme. Skär i små bitar. Smält chokladen, ringla över bitarna och strö några flingor havssalt ovanpå.

In English:
Healthier sweet and salty brownies
It’s best to use a food processor to make these. If you don’t have a food processor, you can use a blender (I do!) but it’s a little bit trickier since the ”dough” can get stuck in the bottom of the blender. Note that I halved the recipe below this time and I got the amount pictured (except I ate two pieces already). I also mixed almonds, cashews and pecans this time around! These are just about the best brownies ever!

250 ml almonds
250 ml walnuts
1 tsp instant coffee or espresso powder/grinds
150 ml cocoa powder
100 ml coconut chips
Pinch of vanilla powder
Pinch of salt
500 ml dried dates pitted and chopped), about 350-400 g
25 ml maple syrup

50 g dark chocolate
Sea salt

Put 200 ml almonds, 200 ml walnuts and instant coffee grinds in a food processor and pulse until finely ground. Add coconut chips, cocoa powder, vanilla and salt and pulse until incorporated. Put mixture in a bowl.
Put dates in food processor and pulse until only small bits remain. Add nut mixture and maple syrup and pulse until thick (when you press mixture it should form a dough, if it is too firm you can add some coffee or water). Chop 50 ml almonds and 50 ml walnuts and add to the mixture. Cover a loaf pan with plastic wrap or parchment paper and firmly press mixture onto bottom of it. Put in fridge, covered, for at least one hour. Cut brownies into small pieces. Melt the chocolate, drizzle on top of brownies and sprinkle with some sea salt.

 1. Emma skriver:

  Hej Linda! Jag har gjort dessa flera gånger sedan du la upp receptet första gången, och kan bara hålla med – de är de godaste brownies jag ätit! Så stooort tack för receptet!

  1. Linda skriver:

   Vad roligt att höra Emma! Jag är hemskt glad att du tycker om det så mycket :-) Måste säga att jag är rätt nöjd själv!

  1. Linda skriver:

   Tack Andreas! :-)

Comments are closed.

LOADING..