Semlor!

 

Nu kanske det är något sent att lägga upp det här receptet men det kanske fortfarande finns någon som letar efter ett bra recept?! Jag har gått och blivit sjuk igen, andra gången på en månad. Högst olikt mig. Också högst olikt mig att sova till kl 14, men när man är sjuk finns ju inte så mycket annat att göra. Hursomhelst så ska vi prata om de här semlorna. De är så galet goda att jag inte vet var jag ska börja. Naturligtvis kan man köpa mandelmassa men den hemgjorda mandelfyllningen blev verkligen pricken över i. Jag har ju pratat om Feldts förut och de gör sin fyllning med bitar i. Jag provade och det blev helt fantastiskt. Det här receptet kommer jag göra igen och igen!

Semlor
8-9 st semlor

Bullreceptet hämtat ur Heléne Johanssons ”Sötebröd från Brunkebergs bageri” med vissa ändringar.
Observera att jag har halverat originalreceptet då jag inte ville ha så himla många, men du kan naturligtvis göra en dubbel sats av receptet nedan och frysa in resten av bullarna. Bullarna blir torra snabbt så tänk på att frysa in dem så fort de har svalnat.

Till bullarna:
25 g jäst
1 1/4 dl kall mjölk
325 g (5 1/2 dl) vetemjöl
1 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 msk bakpulver
2 tsk hela kardemummakärnor
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör, skuret i mindre bitar

1 ägg till pensling uppvispat med 1 msk vatten

Fyllning
100 g mandel, skållad (eller 100 g mandelmjöl)
100 g (1 dl) strösocker
2-3 msk vatten
1/2 tsk hela kardemummakärnor
1/4 tsk vaniljpulver
en skvätt grädde
25 g skållade, finhackade och rostade mandlar (rosta finhackade mandlar i en 175°C varm ugn cirka 5 minuter)

4 dl vispgrädde
1/2 – 1 msk florsocker
1 krm vaniljpulver

Florsocker, att pudra ovanpå

Göra degen:
1. Mortla kardemummakärnorna fint.
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt alla övriga ingredienser utom smöret.
Bearbeta degen i maskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter och tillsätt sedan smöret några bitar i taget.

2. Bearbeta degen igen med maskin 10-15 minuter (15–20 om du använder elvisp) tills den är mjuk och följsam. Degen ska vara riktigt smidig och det ska inte behövas mjöl till utbakningen.

3. Låt degen vila i 10 minuter i skålen.

4. Forma bollar av degen. Väg dem gärna (70-80 g är lagom) så att de blir ungefär lika stora. Rulla varje boll mot bakbordet med handflatan med ett rejält tryck så att bollen blir slät. Kupa handen runt bollen och rör den i cirklar för att få bollen rund. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och lägg en bakduk ovanpå. Låt jäsa minst 1 timme.

5. Värm ugnen till 225°C. Vispa upp 1 ägg med en matsked vatten och pensla bullarna lätt. Grädda cirka 10–13 minuter. Låt bullarna svalna helt.

Till fyllningen:
1. Mixa 100 g skållade mandlar och 100 g strösocker i en blender eller en matberedare (bäst med matberedare).

2. Tillsätt lite vatten och mixa till en slät massa. Tillsätt mortlade kardemummakärnor, vaniljpulver och 25 g hackade rostade mandlar.

3. Skär lock på bullarna och gröp ur inkråmet. Blanda inkrämet med mandelmassan. Tillsätt lite ovispad grädde till önskad konsistens. Fyll bullarna med mandelfyllningen.

4. Vispa grädden tillsammans med lite florsocker och vaniljpulver. Spritsa eller klicka ut grädden på bullarna, lägg på locken och pudra florsocker ovanpå. Servera direkt.

 

LOADING..