Fullmåne – tid att släppa taget om det vi inte behöver

Tidigare i veckan såg jag ett event om en fullmåneceremoni på Conscious life center här i Stockholm. Det är en liten, mysig yogastudio där jag undervisade i somras. Om jag har förstått det hela rätt drivs stället av ett par som heter Annika och Fredrik och det var Annika som höll i ceremonin i fredags. När jag läste om ceremonin på jobbet i torsdags frågade jag rätt ut om det var nån som var sugen på att följa med på fullmåneceremoni dagen efter. Jag möttes av en skrattsalva som svar. Kanske för att jag frågade på ett sätt som bjöd in till det, eftersom jag visste att ingen skulle vara intresserad av något sånt ”flummigt”.

Men jag älskar ju sånt som folk brukar avfärda som ”flummigt”, för i min värld är det ofta något intressant, nytt och spännande som kan ge en nya tankar, idéer eller bara en skönare känsla i bröstet. Så jag gick själv på ceremonin i fredags. Jag var antagligen den yngsta i ett sällskap där alla utom en var kvinnor.

När jag gick min yogalärarutbildning på Bali i april gjorde vi en del eldceremonier vid fullmåne, nymåne och även vid kursens början och slut. Det tyckte till och med jag var flummigt första gången, även om det mest var supermysigt och härligt. Fullmåne är en tid att göra sig av med det man inte längre behöver eller vill ha, till skillnad från nymånen som är en tid för pånyttfödelse, nystart och nya intentioner.

Hur som helst, där på Bali satt vi i en ring runt en eld utomhus och medan mörkret sänkte sig kring oss sjöng vi massa mantran medan vår yogalärare Randall höll liv i elden och matade den med kryddor, olja och annat gojs. Alla hade en liten skål med ris och stjärnanis och säkert nåt mer som man när som helst kunde kasta in i elden. Man kunde också skriva något man ville göra sig av med på en papperslapp och slänga in i elden. Så jämfört med de ceremonierna var fredagens ceremoni inomhus i en yogasal riktigt oflummig.

eldceremoni fullmåne

Ceremonin i fredags handlade fortfarande om att göra sig av med sånt som no longer serves you (tycker inte det finns nån översättning av det som känns naturlig att använda?), så vi fick börja med att skriva ner på ett papper vad vi ville släppa taget om. Jag hade inget särskilt i åtanke när jag kom dit för den senaste tiden har jag verkligen lyckats lämna sånt som jag kämpade med i somras till exempel.

Men jag kom ganska snart på att jag ville göra mig av med tvivel och annat som får mig att gå upp för mycket i mitt huvud och som drar mig bort från det mitt hjärta säger. När jag återvände till Sverige i maj efter nio veckors resande (varav fyra veckors yogakurs) kände jag att jag såg glasklart på saker och ting och jag kände att jag var mycket mer sann mot mig själv. Sen kom heltidsjobb, vardag, stress och tankar om vad som är logiskt och taktiskt smart och tryckte undan det som kändes så supertydligt och sant i våras. Så jag bestämde mig för att göra mig av med det.

Efter att ha skrivit ner det på pappret skulle man blåsa på en tandpetare och tänka att man blåste ut allt det där man ville göra sig av med. Sen tände man eld på tändstickan och lät den brinna upp. Puts väck. Sen blev vi guidade genom en sittande meditation där vi fokuserade på tre av våra chakran (tredje ögat, hals- och hjärtchakrat). Det hela avslutades med att man fick dra ett tarotkort och tolka det på det sätt man ville eller så som man kände att det talade till en. Jag fick ett kort med ordet ”rättvisa”. Pappret man hade skrivit fick man ta med sig hem och kunde förslagsvis elda upp. Det har jag inte gjort än.

Chakra

 

Innan ceremonin hade jag lite ångest men den var borta när timmen var slut, såklart. Har hittills endast varit med om att ångest och oro har försvunnit eller i alla fall lindrats av yoga och meditation – och då har jag periodvis haft ganska mycket ångest under mina typ sex år av yogautövande.

En bra start på helgen var det i alla fall (och jag är inte på något vis sponsrad, vill bara dela med mig av en ny erfarenhet). Namaste!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..