Dagens yogaposition: Sukhasana/Easy pose

Dagens position, Sukhasana/Easy pose, är i det här sammanhanget inget vi gör för att bli rörligare eller starkare. Det jag vill att du gör i dag är att sätta dig ner och meditera lite. Eller i alla fall försöka. Detta eftersom det är bra att börja varje yogasession med att komma till stillhet, fokusera inåt och på andningen.

Varje dag den här veckan beskriver jag en yogaposition. Min tanke är att du ska kunna göra lite yoga varje dag, antingen genom att bara göra den positionen jag beskriver eller genom att sätta ihop positionerna till en sekvens.

Sukhasana/Easy pose

meditation övning hemma

Sätt dig med korslagda ben, antingen i en vanlig skräddare eller med ena foten framför den andra (såsom jag har på bilden). Du kan sitta på en kudde eller ihopvikt filt om det får dig att slappna av mer i höfter och ben. Gör gärna detta om du inte brukar sitta så mycket i den här positionen. Det gäller att vara bekväm så att du kan slappna av i din meditation.

Hjälte/Virasana

meditation-yoga-position-hero-hjalten

Är korslagda ben klurigt för dig kanske det fungerar bättre att sitta med benen under dig, såsom på bilden ovan. Ha gärna en kudde eller ihopvikt filt under dig om det känns hårt mot knäna eller fötterna.

Är den här positionen också klurig att få till kan du ta en ihoprullad filt eller handduk och kila in mellan vader och lår och se om det känns skönare.

Eller sitt helt enkelt på en stol.

När du har hittat din sittande position:

  • Sträck på ryggen
  • Lyft bröstet en aning mot taket
  • Slappna av i axlar och käke
  • Vila händerna på dina knän med handflatorna antingen nedåt eller uppåt

Det vi strävar efter här är inte att fullkomligt sluta tänka. Det är supersvårt för att inte säga omöjligt. Det vi vill är att stilla vårt sinne. Det betyder att när en tanke kommer, observera att den kom och låt den sväva iväg igen. För att underlätta detta kan du till exempel fokusera på din andning.

Testa något av följande:

  • Tredelad andning.
  • Räkna till fyra eller fem varje in- och utandning. Räkna längre om det känns som att du kan göra andetagen längre.
  • Räkna ner från 10 till 1 där du andas in och ut på varje siffra. Se hur långt du hinner räkna innan en tanke dyker upp och distraherar dig, då börjar du om från 10.

Sitt här i alla fall fem till tio minuter, gärna längre om du har tid!

I morgon och resten av veckan blir det mer fysiska positioner, missa inte det!

LOADING..